to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:20 | 14.01.2021

Πολιτική

Σε Frontex και ΕΕ στρέφεται ο Μηταράκης για επιστροφή στην Τουρκία 1.450 προσφύγων και μεταναστών

Η κυβέρνηση κατέθεσε «αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας». Ζητά να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 αλλοδαποί που βρίσκονται στη Λέσβο, 180 στη Χίο, 128 στη Σάμο και 187 στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι «επιστρεπτέοι»


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Μετανάστευσης, «η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας» - το πώς κρίθηκε βεβαίως ότι δεν δικαιούνται άσυλο μένει προς διερεύνηση καθώς, ενδεικτικά, πυκνώνουν οι καταγγελίες εδώ και μήνες για μαζικές απορρίψεις των αιτημάτων ασύλου ακόμα και προσφύγων από τη Συρία στη βάση της κατασκευής περί «Τουρκίας - ασφαλής τρίτους χώρας», ενώ διατυπώνονται και σοβαρές ενστάσεις των νομικών οργανώσεων σχετικά με την έλλειψη δωρεάν νομικής συνδρομής στους/στις αιτούντες/ούσες άσυλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Μετανάστευσης, «η Ελλάδα ζητά να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 αλλοδαποί που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας». 

Το υπ. Μετανάστευσης προσθέτει πως «το πρώτο δίμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19». 

Ακολουθούν οι γνωστές θριαμβολογίες του υπ. Μετανάστευσης για τις «ταχείες» διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων: «Δέκα μήνες μετά, οι ταχείες διαδικασίες ελέγχων για Covid-19 στην Ελλάδα και η σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια όσων αλλοδαπών δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρόκειται για απαραίτητο βήμα της αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής που ασκεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». 

Το δελτίο Τύπου συνοδεύεται και από βίντεο με δήλωση του Ν. Μηταράκη, που μιλά για «υστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», για «διαχωρισμό προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες με αξιόπιστο τρόπο από την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών» (μάλλον κάνει πως δεν ακούει τις καταγγελίες για μαζικές απορρίψεις, ακόμα και ευάλωτων ομάδων),  ενώ από τη μεν Τουρκία ζητά «να ενισχύσει τις προσπάθειες στα πλαίσια της Κοινής Δήλωσης: Πρώτον, στην αποτροπή διέλευσης βαρκών που ξεκινούν από τα παράλια της με προορισμό τη χώρα μας. Δεύτερον, στην αποδοχή επιστροφών στη βάση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και των διμερών συμφωνιών επανεισδοχής», ενώ από τη δε Ευρώπη «να κατοχυρώσει στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου έναν κοινό μηχανισμό, καθώς και το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για επιστροφές. Και να οχυρώσει, με αυτόν τον τρόπο, τις χώρες πρώτης υποδοχής απέναντι σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά και τη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)