to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:26 | 02.05.2014

Διεθνή

Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο στην Οδησσό - Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο στην Οδησσό, στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους και υποστηρικτές της ουκρανικής ενότητας - Δύο ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν δύο ελικόπτερα MI-24 κατερρίφθησαν - Με αίτημα Ρωσίας, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.


(ουκρανικό ελικόπτερο κοντά σε σημείο ελέγχου του Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία)

Σάββατο 3/5

Σφοδρές μάχες στο Κραματόρσκ της Ουκρανίας

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά φιλορώσων αυτονομιστών στη βιομηχανική ανατολική περιφέρεια της χώρας συνεχίζονταν τα ξημερώματα κοντά στην πόλη Κραματόρσκ, όπως συνεχίζεται και η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ.

Με όρο η απελευθέρωση να γίνει υπό την εποπτεία Ρώσου απεσταλμένου

-----------

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Κίεβο και τη Μόσχα «να αποκαταστήσουν την τάξη» μετά τα «απαράδεκτα» βίαια επεισόδια που προκάλεσαν τον θάνατο 31 ανθρώπων την Παρασκευή στην Οδησσό, μεγάλο λιμάνι της νότιας Ουκρανίας που μέχρι πρότινος δεν είχε πληγεί από τη φιλορωσική ένοπλη εξέγερση η οποία εκτείνεται στα ανατολικά της χώρας.

--------------------

38 νεκροί από τον εμπρησμό του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό

Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο στην Οδησσό, στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους και υποστηρικτές της ουκρανικής ενότητας. 

Σε συγκρούσεις που προηγήθηκαν, σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, ένας εξ αυτών από σφαίρες.

Όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο περιθώριο των συγκρούσεων και οφείλεται σε εμπρησμό.

Τριάντα οκτώ άτομα σκοτώθηκαν. Οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ οκτώ πήδηξαν από τα παράθυρα του φλεγόμενου κτιρίου, όπου βρίσκονται γραφεία συνδικάτου.

Νωρίτερα, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι αντίπαλες πλευρές έχουν συγκρουστεί και το προηγούμενο διάστημα στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όμως είναι η πρώτη φορά που οι συμπλοκές καταλήγουν σε θανάτους και πλέον εκφράζονται φόβοι ότι αμφότερες οι πλευρές μπορεί να επιδιώξουν αντίποινα.

-----------------------------------

Ενημέρωση 20.20: Συνεδριάζει εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία

Νωρίτερα, η Ρωσία ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αφορμή την "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση που πραγματοποιεί ο ουκρανικός στρατός στην πόλη Σλαβιάνσκ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με Ρώσους διπλωμάτες της αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία επέμενε στο αίτημά της, καθώς πιστεύει ότι υπάρχει "σοβαρή κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία".

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε την ουκρανική αυτή στρατιωτική επιχείρηση "μια επονείδιστη πράξη βίας" από την πλευρά του Κιέβου, η οποία μπορεί "να οδηγήσει την Ουκρανία στην καταστροφή". "Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτήν την τρελή επιχείρηση αντιποίνων στην ανατολική Ουκρανία", πρόσθεσε ο Τσούρκιν.

Σημειώνεται ότι η σημερινή σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι η 13η που γίνεται από τότε που άρχισε η ουκρανική κρίση, ωστόσο καμία από τις προηγούμενες επίσημες συνόδους ή συνεδριάσεις διαβουλεύσεων δεν κατέληξαν στην λήψη μιας κοινής θέσης.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά τις ρωσικές κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα απέτυχε να κάνει βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

"Αντ' αυτού η Ρωσία υποστηρίζει με πολλούς τρόπους τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες θέτουν τους αμάχους σε κίνδυνο, συλλαμβάνουν ομήρους και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα τρόμου και βίας", αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε άγνοια για την άφιξη του Ρώσου απεσταλμένου στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος σύμφωνα με νωρίτερη δήλωση του εκπροσώπου, Ντμίτρι Πεσκόφ στάλθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν για να διαπραγματευτεί με την ουκρανική πλευρά, με σκοπό να βρεθεί λύση στην κρίση. (Πηγή: ΑΜΠΕ)

Τουλάχιστον 1 νεκρός σε συγκρούσεις στην Οδησσό - Οι συγκρούσεις στην Οδησσό ξεκίνησαν όταν οπαδοί τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου μαζί με οπαδούς της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας συναντήθηκαν στους δρόμους της πόλης με φιλορωσική διαδήλωση. Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις με δακρυγόνα και μολότοφ.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μίλησαν νωρίτερα για έναν νεκρό διαδηλωτή, υπέρμαχο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από σφαίρα στο κεφάλι. Το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι ένας άνδρας έπεσε νεκρός σε συγκρούσεις στην Οδησσό.

View image on Twitter

Οι φιλωρώσοι αυτονομιστές έσωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την κατάρριψη του ελικοπτέρου και τον αιχμάλωτο πιλότο.
 

Οι ομάδες αυτοάμυνας των φιλορώσων του Σλαβιάνσκ κατέρριψαν τουλάχιστον δύο ελικόπτερα των ουκρανικών δυνάμεων. Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως κατερρίφθησαν δύο ελικόπτερα και ένας πιλότος συνελήφθη ενώ δύο σκοτώθηκαν

 Άλλα ρωσικά πρακτορεία είδήσεων μεταδίδουν πως η πόλη και οι 100.000 κάτοικοί της έχουν περικυκλωθεί από βαριά οπλισμένες δυνάμεις του Κιέβου. Το Ιντερφάξ μετέδωσε επίσης πως θέσεις των ανταρτών στις παρυφές της πόλης δέχονται επίθεση.

Εν τω μεταξύ «παρακολουθούμε με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, μια εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Βίντεο από την έναρξη της επιχείρησης:


 

Φωτογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς είπε πως είδε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ και ένας δημοσιογράφος άκουσε πυρά. Σύμφωνα με πηγές μεταξύ των ανταρτών, ένα ελικόπτερο εθεάθη να ίπταται σε χαμηλό ύψος και οι αντάρτες άναψαν φωτιές με ελαστικά για να δημιουργηθεί καπνός, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και ισχυρές εκρήξεις.

Yandex maps


Ομάδες ενόπλων που επιδιώκουν την ένωση με τη Ρωσία έχουν καταλάβει αριθμό κυβερνητικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία. Η δράση στο Σλαβιάνσκ, εφόσον επιβεβαιωθεί, συνιστά την πρώτη σημαντική στρατιωτική απάντηση του Κιέβου.


Στο Κίεβο, ένας συνεργάτης του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει. "Μέχρι να τελειώσει, ουδείς θα πει το παραμικρό", τόνισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Russia Today

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)