to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:29 | 10.12.2017

Κοινωνία

Σε εξέλιξη σχέδιο αποσυμφόρησης της Λέσβου, έφυγαν 265 πρόσφυγες ακόμα - Σε μισθωμένα σπίτια οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Κρήτη

Άλλοι 265 πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν σήμερα, Κυριακή, στις 8 το βράδυ, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο αναχώρησαν από το νησί άλλα 408 άτομα. Στόχος να μείνουν στη Λέσβο περί τους 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους περίπου 7.500 που βρισκονται εκεί μετά και τις τελευταίες αναχωρήσεις.


Άλλοι 265 πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν σήμερα, στις 8 το βράδυ, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, με το πλοίο της γραμμής, με προορισμό τον Πειραιά. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή και το Σάββατο αναχώρησαν από το νησί άλλα 408 άτομα.

Στο σύνολο τους οι αναχωρούντες από τη Λέσβο είναι όλοι μέλη ευάλωτων κατηγοριών, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η αναχώρηση μεταναστών και προσφύγων από τη Λέσβο θα συνεχισθεί και τις επόμενες μέρες, με στόχο να παραμείνουν στις υπάρχουσες δομές στα τέλη Δεκεμβρίου περί τα 3.500 άτομα.
 
Σήμερα πλέον στη Λέσβο μετά και από τις τελευταίες αναχωρήσεις υπολογίζεται ότι βρίσκονται πλέον περί τους 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Συνολικά 604 είναι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Κρήτη με την προσθήκη και τον 262 προσφύγων που έφτασαν το πρωί της Κυριακής, από τη Λέσβο, στο πλαίσιο του προγράμματος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων που υλοποιείται με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστίας και της Αναπτυξιακής Κρήτης (εδώ όλες οι ειδήσεις για το προσφυγικό). 

Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε με αφορμή την άφιξη των 262 προσφύγων πρόκειται κυρίως για Σύριους αλλά και Κούρδους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Μάλιστα όπως ανέφερε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ύπατης Αρμοστίας Στέλλα Νάνου και η υπεύθυνη του προγράμματος από την Αναπτυξιακή Κρήτης Δ. Καμπέλη στην Κρήτη αναμένονται άλλα 14 άτομα. 

Η απόφαση για τη μαζική μεταφορά προσφύγων στην Κρήτη πάρθηκε λόγω της ανάγκης να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Οι συγκεκριμένοι βρίσκονταν στα κέντρα φιλοξενίας Μόριας και Καρά Τεπε της Λέσβου.

Όπως σημειώθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, στην ουσία προς το παρόν κλείνει το θέμα της φιλοξενίας και εγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη ενώ η Αναπτυξιακή αναζητά άλλες 50 θέσεις για σπίτια σε Ηράκλειο και Σητεία.

Παράλληλα τονίστηκε ότι από το προπερασμένο καλοκαίρι μέσω της Ύπατης Αρμοστίας έχουν μεταφερθεί συνολικά 18.000 άτομα. οι οποίοι είναι αιτούντες για άσυλο, και συγκεκριμένα οικογένειες που έχουν ζητήματα με οικογενειακή επανένωση.

Γ. Μουζάλας: Στέλνουμε τρόφιμα και εξοπλισμό στη Μόρια

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μίλησε για τα hotspot στα ελληνικά νησιά αλλά και τη συμφωνία με την Τουρκία.

Σε ερώτηση εάν η Μόρια της Λέσβου έχει προετοιμαστεί καλύτερα ενόψει του χειμώνα σε σύγκριση με πέρσι όταν πρόσφυγες πέθαναν από το κρύο, ο υπουργός απαντά ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία: «Ήδη στέλνουμε περισσότερο εξοπλισμό και τρόφιμα στον καταυλισμό. Ωστόσο το κλειδί είναι ο αριθμός των νεοαφιχθέντων. Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε πιστεύω ότι έχουμε προετοιμαστεί καλά. Σκεφτόμαστε να κλείσουμε και δωμάτια ξενοδοχείων». Ερωτηθείς εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι θύματα, ο Γ. Μουζάλας απαντά: «Όχι, δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση».

«Όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν στις Βρυξέλλες»

Γιατί όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα νησιά; «Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκία προβλέπει αυτό τον περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. (Όλοι οι αιτούντες άσυλο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πρέπει να μένουν στα hotspot των νησιών μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους). Η συμφωνία είναι δεσμευτική και για τις δυο πλευρές. Θα έπρεπε να διαλύσουμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς και να αφήσουμε να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία; Όχι, δεν θα το κάνουμε. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ».

Ο κ. Μουζάλας παραδέχεται μεν ότι πρόκειται για μια διαφιλονικούμενη συμφωνία, ωστόσο «[…] είναι επίσης αλήθεια ότι η συμφωνία έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων προσφύγων κατά 97%. Όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες και να διαμαρτυρηθούν εκεί προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των άμεσων επαναπροωθήσεων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα χτίζουμε και άλλους καταυλισμούς όπως αυτόν στη Μόρια».

Η κόντρα με τον δήμαρχο Λέσβου για τη συνέντευξη Μουζάλα στο Spiegel

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολιάζοντας την δήλωση του Δημάρχου Μυτιλήνης κ. Σπύρου Γαληνού (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω) επισημαίνει:

Ο Δήμαρχος ξέρει, αλλά επιλέγει να αποκρύπτει από τους πολίτες της Λέσβου την αλήθεια.

Ο Δήμαρχος γνωρίζει και οι πολίτες βλέπουν ότι πραγματοποιούνται συνεχώς μετακινήσεις ευπαθών ομάδων και ασυνόδευτων ανηλίκων από το ΚΥΤ Μόριας, όπως και των υπολοίπων ΚΥΤ των νησιών στην ενδοχώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από 9 Οκτωβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου 2017 έχουν μεταφερθεί 3.515 ωφελούμενοι.

Ο Δήμαρχος γνωρίζει ότι η διαδικασία των μεταφορών χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας και υλοποίησης. Είναι ενήμερος για το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των μεταφορών που προγραμματίζονται.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας η οποία –φαίνεται- ότι δεν ενδιαφέρει τον κ. Γαληνό, όπως και οι επιπτώσεις που θα επιφέρει η κατάρρευση της στον τόπο του.

Τονίζουμε, όπως κάναμε και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Δήμαρχο ότι κινήσεις που αποτρέπουν την βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας δεν θα γίνουν δεκτές από την ελληνική πολιτεία. Γι’ αυτό, δεν θα δεχθούμε την παρεμπόδιση τοποθέτησης οικίσκων σε αντικατάσταση σκηνών εντός της Μόριας, όπως απειληθήκαμε στην πρόσφατη συνάντηση μας.

Τονίζουμε ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν οι υποδομές, ώστε, αφενός να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, αφετέρου να τονιστεί το αίσθημα ασφάλειας στο νησί και καλούμε τον Δήμαρχο να πάρει θέση επ’ αυτού.

Τέλος, τονίζουμε ότι άλλοι είναι αυτοί που θέλουν οι συνθήκες να είναι κακές στα ΚΥΤ, ώστε να μπορούν να εκβιάσουν. Οι ευθύνες όλων μας είναι δεδομένες και κατανεμημένες.

Η δήλωση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού

Την αποκλειστική ευθύνη στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, επιρρίπτει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, για την κατάσταση στην Μόρια, απαντώντας στην συνέντευξη του υπουργoύ στο «Spiegel Online».

Με δήλωση που διένειμε στα Μέσα Ενημέρωσης, ο δήμαρχος Λέσβου αναφέρει: «Δυστυχώς ο κ. Μουζάλας, αντί να μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στα άδεια κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και να αποσυμφορήσει τα νησιά, συνεχίζει να επιμένει στον εκβιασμό των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, επιρρίπτοντας μάλιστα σε άλλους ευθύνες που είναι αποκλειστικά δικές του.

Ο κ. Υπουργός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση του ΚΥΤ Μόριας, για το ότι κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για το ότι οι κοινωνίες των νησιών συνεχίζουν να σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος. Αντί λοιπόν να παίζει ανεπιτυχώς το παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών, ας πράξει το αυτονόητο και αυτό που σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες έχουν ζητήσει».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζάλας, ερωτηθείς σχετικά με την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, παραδέχθηκε ότι είναι αμφιλεγόμενη και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες και να διαμαρτυρηθούν.

Ανέφερε ωστόσο, σχετικά με την μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, ότι η συμφωνία προβλέπει περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και είναι δεσμευτική και από τις δύο πλευρές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)