to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:07 | 13.08.2019

Κοινωνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πυρόπληκτες περιοχές στην Εύβοια - Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά (ενημέρωση)

Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στην Εύβοια, καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής - Αίτημα στην ΕΕ για συνδρομή σε πυροσβεστικά αεροσκάφη - Εκκενώθηκαν μέχρι στιγμής τέσσερα χωριά - Πυκνά σύννεφα καπνού, δυσφορία και σε πολλές περιοχές της Αττικής - Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στην Εύβοια


(Η φωτιά όπως φαίνεται από ψηλά - φωτ. από Twitter, @F_Filippopoulos)

Αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου. Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σ σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

->Διαβάστε ακόμη: Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 56 δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα

Στο μεταξύ αυτήν την ώρα παρατηρείται ύφεση των ανέμων, όμως οι πυκνοί καπνοί δεν επιτρέπουν στα αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις νερού.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια αλλά μόνο ζημιές σε 3 επιβατικά οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες». Μάλιστα όπως σημειώνει ο δήμαρχος «η εκκένωση της κατασκήνωσης έγινε με επιτυχία πολύ πριν φτάσουν οι φλόγες στην περιοχή».

->Διαβάστε ακόμη: Μία προσαγωγή για τη φωτιά στην Ιστιαία

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά «η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, καθώς τα εναέρια μέσα λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή τη φάση». Σε σχέση με τα δύο μέτωπα προς το χωριό Πλατανιά και προς τα Ψαχνά εκτίμησε ότι «το μέτωπο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκολο και αποφασίστηκε εκεί να ληφθούν μέτρα με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών τις οποίες άρχισαν να δημιουργούν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα».

Εξάλλου, πριν λίγο ολοκληρώθηκε και η εκκένωση του χωριού Πλατανιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο υπερήλικες αρνήθηκαν να φύγουν από το χωριό θέλοντας να μείνουν στα σπίτια τους.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός σε έναν εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επιπόλαια εγκαύματα χωρίς να υπάρχει περαιτέρω κινδύνους για την υγεία του.

Βόρεια Εύβοια

Στο άλλο μέτωπο στη βόρειο Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.

Πρόδρομος Βοιωτίας

Τέλος σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός, «καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα και αυτή τη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις μπορούν και ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» ωστόσο όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς

Κ. Μητσοτάκης: Αύριο 4 καναντέρ από την Ιταλία και την Κροατία

Τέσσερα καναντέρ από την Ιταλία και την Κροατία αναμένεται να συνδράμουν από αύριο το πρωί στις επιχειρήσεις της πυροσβεστικής, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το συντονιστικό της πυροσβεστικής (περισσότερα)

->Διαβάστε ακόμη: Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στην Εύβοια

Εκκενώνεται το χωριό Πλατανιά 

Εκκενώνεται το χωριό Πλατανιά καθώς ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κινείται απειλητικά προς το χωριό. Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Βουρδάνο που βρίσκεται στο χωριό, «το κυρίως μέτωπο της φωτιάς απέχει αυτή τη στιγμή από το χωριό περίπου 1 χιλιόμετρο, ωστόσο το μέτωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι ισχυροί».

Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βουρδάνος, «οι άνεμοι δεν είναι σταθεροί ως προς την κατεύθυνση τους καθώς για κάποιο διάστημα οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν προς το χωριό και κάποιες άλλες στιγμές τις εκτρέπουν».

Ωστόσο χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού και οι περίπου 50 κάτοικοι που βρίσκονται εκεί ήδη συγκεντρώνονται στην πλατεία, όπου αναμένουν τα μεταφορικά μέσα για να μεταφερθούν στα Ψαχνά όταν δοθεί η τελική εντολή για την εκκένωση του χωριού.

Νέα φωτιά στην Ιστιαία

Την ίδια στιγμή που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μεγάλη φωτιά στα Ψαχνά της Εύβοιας πριν από λίγο ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή της Ιστιαίας στην περιοχή Καστανιώτισσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα και στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες μετακινούνται από την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα. Παράλληλα στο νέο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνονται και τα δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Στα Ψαχνά μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι των δύο χωριών

Στο Ψαχνά έφτασε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου εξελίσσεται σύσκεψη με τη συμμετοχή του νεοεκλεγμένου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανού, του δημάρχου Γιώργου Ψαθά, του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, επιτελών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν πριν από λίγο (μεσημέρι Τρίτης) με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη έχει προκαλέσει η πυρκαγιά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Οι κάτοικοι στα χωριά Μακρυμάλλη -νωρίς το πρωί-, Κοντοδεσπότι και Σταύρος -αργότερα- είχαν ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα χωριά Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

Εκκενώνεται και ο Σταυρίς

Εκκενώνεται και τρίτο χωριό στην Εύβοια λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτα. Πρόκειται για το χωριό Σταυρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δόθηκε πριν από λίγο (4 μ.μ.) εντολή για εκκένωση του χωριού και ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο λεωφορεία της Αστυνομίας για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων που παραμένουν ακόμα εκεί.

->Διαβάστε ακόμη: Δυσφορία από τον καπνό στην Αττική - Βελτίωση από το μεσημέρι

Η μάχη με τις φλόγες

«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Ο ίδιος μάλιστα συγκλίνει και στην εκτίμηση ότι «τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο». Την ίδια στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς έτσι ώστε, όταν δοθεί η ευκαιρία από τους ανέμους, να μπορέσουν συντονισμένα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς. Στην περιοχή θα βρίσκεται σε λίγη ώρα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων

Πυροσβεστικά οχήματα από τις γύρω περιφέρειες φτάνουν συνεχώς στην πυρκαγιά στην Αγριλίτσα της Εύβοιας, ενώ εκεί βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», προκειμένου να γίνεται επιτόπου ο συντονισμός των δυνάμεων που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής το μεσημέρι, αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθείνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έφτασε λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις Μεσσαπίες Εύβοιας. Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής τον υποδέχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Για την εκκένωση των χωριών

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά νωρίτερα, η «φωτιά εξερράγη λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.

Τα επιτελεία της πυροσβεστικής ανησύχησε το πρωί και η πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη στον Πρόδρομο Θηβών, όπου είχαν μεταβεί και εναέρια μέσα, τα οποία όμως αποχώρησαν καθώς η φωτιά καίει ξερά χόρτα κυρίως, κατευθύνεται προς την θάλασσα και σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Υπάρχουν ωστόσο ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο (αναλυτικά)

Η οσμή του καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια είναι έντονη και στην Αθήνα

Η περιοχή της Εύβοιας όπου μαίνεται η πυρκαγιά

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Εύβοια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)