to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 23.07.2020

Πολιτική

Μήνυμα Τσίπρα προς Μητσοτάκη: Οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis – Έκτακτη Σύνοδο για κυρώσεις στην Τουρκία (βίντεο)

Μιάμιση ώρα διήρκεσε ε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε στον πρωθυπουργό να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για να συζητηθούν κυρώσεις στην Τουρκία


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε στον πρωθυπουργό να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για να συζητηθούν κυρώσεις στην Τουρκία

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτρέψει το Oruc Reis σε περίπτωση που επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε στον πρωθυπουργό, σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση το επόμενο διάστημα, να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

«Τους τελευταίους 8 μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στην ανατολική όσο και στην κεντρική Μεσόγειο. Απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν» ανέφερε αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Μητσοτάκη.

«Ωστόσο», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο. Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis σε περίπτωση που επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπως άλλωστε έπραξε με επιτυχία η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2018».

«Του συνέστησα επίσης μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την αποκλειστική οικονομική ζώνη να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και στο βαθμό που αυτό κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί να προχωρήσει και στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επίσης είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω με τον κ. Μητσοτάκη και για τη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στο βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, συνέστησα στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μόνο μία, η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά όχι υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

H συνάντηση νωρίτερα

Μπαίνοντας ο κ. Τσίπρας είπε «γεια σου, Κυριάκο», η απάντηση ήταν «γειά σου Αλέξη» και ακολούθησε ο χαιρετισμός με τους αγκώνες, «ο μόνος αποδεκτός χαιρετισμός λόγω κορονοϊού», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Ακολούθως ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «έχουμε πολλά θέματα σήμερα» και ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «θα έχουμε άνεση χρόνου να τα συζητήσουμε».

Συνάντηση του πρωθυπουργού με την Φ. Γεννηματά - Χαμόγελα και μπηχτές

Εκατέρωθεν δηκτικά σχόλια αντάλλαξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά κατά την είσοδο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

«Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Συμβαίνει σ΄αυτές τις συναντήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης αφού η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ξεπέρασε τον προβλεπόμενο χρόνο. «Σημασία έχει να μας δει ο κόσμος, αυτές τις κρίσιμες ώρες, μια γροθιά όλους μαζί κι όχι ανά δύο», παρατήρησε η Φώφη Γεννηματά. «Έστω κι ανά δυο ο κόσμος μας βλέπει μια γροθιά», αντέτεινε ο πρωθυπουργός.

«Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά αφού ενημέρωσε ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής για τη συνάντηση και ενημέρωση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον τόπο. Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη», ανέφερε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Οι Έλληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει».

Στη σύντομη ενημερωτική σύσκεψη, υπό την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, γραμματέας του τομέα Εξωτερικών, και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Αύριο οι συναντήσεις με Κουτσούμπα και Βαρουφάκη 

Μια ημέρα μετά την ενημέρωση των άλλων πολιτικών αρχηγών, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον πρωθυπουργό για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και, κυρίως για το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας.

Οι συναντήσεις έχουν προγραμματισθεί για την Πέμπτη (23.7.2020), διαδοχικά, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή αλλά την ημέρα αυτή ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα λείπει εκτός Αθηνών. Θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας τον κομμουνιστή εικαστικό και λογοτέχνη Γιώργο Φαρσακίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή. Στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η πολιτική τελετή αποχαιρετισμού του παλαίμαχου αγωνιστή, στην οποία θα παρευρεθεί και θα εκφωνήσει τον επικήδειο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Γι αυτό το λόγο, όπως λένε από τον Περισσό, η συνάντησή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρωθυπουργό προγραμματίσθηκε για τις 9.30 το πρωί της Παρασκευής (24.7.2020).

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για σήμερα στις 19:30, θα γίνει αύριο στις 10:30, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)