to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 12.04.2013

Πολιτική

Σε εξέλιξη η συνάντηση Σταϊκούρα με την τρόικα

Οι απολύσεις στο Δημόσιο παραμένει το βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που διεξάγεται αυτή την ώρα ανάμεσα στους επικεφαλής της τρόικας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες από το «Βήμα», εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα επισπεύδει τις διαδικασίες για της απόλυση επίορκων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έχουν υποπέσει σε πολύ σοβαρά παραπτώματα εξετάζει.

Η οδός αυτή βρίσκεται υπό διερεύνηση μετά από την εμπλοκή (συνεχίζεται από τις 13 Μαρτίου) στο ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δις. ευρώ. Βασικό προαπαιτούμενο (milestone) για αυτή τη δόση αποτελεί η κάλυψη της μνημονιακής υποχρέωσης για υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και οι λεπτομέρειες των υπόλοιπων ανοικτών θεμάτων, όπως είναι η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, και ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ).

Εν τω μεταξύ, στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαπραγματεύσεις ζητά το ΠΑΣΟΚ

Την ανησυχία του για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκφράζει για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κινήματος, θεωρώντας ότι η γρήγορη ολοκλήρωσή τους αποτελεί «ζωτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία, την εσωτερική ψυχολογία και τη διεθνή εικόνα της χώρας» και ταυτόχρονα αναφέρεται ότι «έτσι δεν θα υπάρχει αβεβαιότητα σε κάθε επίσκεψη της τρόικας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κύκλοι της Ιπποκράτους, η ανησυχία αφορά στο ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και όσο μένουν ανοιχτά θέματα όπως η δημόσια διοίκηση, οι ρυθμίσεις στα δάνεια και τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά κυρίως στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο το πλήρες πρόγραμμα δανεισμού της χώρας ή και να επηρεαστεί από τάσεις που διαμορφώνονται στην ΕΕ μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Πηγή: thepressproject

tags: Τρόικα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)