to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 10.07.2021

Κοινωνία

Σε εξέλιξη η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Βελτιώνεται η κατάσταση

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στα Νέα Στύρα Καρύστου στην Εύβοια


 Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη αιτία ενώ μέχρι να φτάσουν κοντά στην εστία της φωτιάς τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα οι κάτοικοι από το χωριό Νημποριό άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Στη συνέχεια διατάχθηκε η εκκένωση του οικισμού για λόγους ασφαλείας.

Άποψη της φωτιάς όπως φαίνεται από ύψωμα στην περιοχή των Νέων Στύρων Φωτ. left.gr

Αισθητά βελτιωμένη η εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς στα Στύρα

Αισθητά βελτιωμένη περιγράφει την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς στα Στύρα ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης.

"Η εικόνα είναι καλύτερη από ότι 3 ώρες πριν. Οι συχνές ρίψεις από αέρος αλλά και η τοποθέτηση των δυνάμεων στο έδαφος έχει περιορίσει τη φωτιά σε ένα κύριο μέτωπο στο χωριό Νιμπορειό που έχει εκκενωθεί" λέει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην περιοχή 2 ελικόπτερα όπου σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη "κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις στα μέτωπα της φωτιάς" και παράλληλα αναπτύσσονται οι δυνάμεις από εδάφους.

Σε ότι αφορά τα αεροσκάφη που πήραν μέρος στην κατάσβεση «αποσύρθηκαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων» και όπως σημειώνει ο κ. Κελαϊδίτης "περιμένουμε γύρω στις 8:00 το βράδυ να έχουμε ύφεση των ανέμων και έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα να χτυπήσουμε τα μέτωπα της φωτιάς και να περιορίσουμε τις καταστροφικές φλόγες".

Πολύωρη μάχη με τις φλόγες

«Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τον οικισμό Νημποριό που έχει εκκενωθεί προληπτικά» είχε δηλώσει νωρίτερα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης που βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς.

Στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί και παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων τρία ελικόπτερα, δύο αεροπλάνα. ισχυρές επίγειες δυνάμεις οι οποίες ενισχύονται και από πυροσβεστικά οχήματα που μετακινούνται προς την περιοχή ενώ παράλληλα υπάρχουν υδροφόρες της Περιφέρειας Στερεάς και των δήμων όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα.

"Στην αρχή η φωτιά κινήθηκε επικίνδυνα και προς τα Νέα Στύρα. Φοβηθήκαμε αλλά πολύ γρήγορα έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες απομάκρυναν κάθε κίνδυνο. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει μέτωπο προς τα Νέα Στύρα και επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες προς το Νημποριό όπου έχει εκκενωθεί προληπτικά το χωριό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παπανικολάου ξενοδόχος από την περιοχή και ο ίδιος διαπιστώνει ακόμη ότι "απέτρεψαν τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς στα Νέα Στύρα οι ισχυρές δυνάμεις που έφτασαν στην περιοχή τόσο οι επίγειες όσο και τα σινούκ και απομάκρυναν τον εφιάλτη. Το μέτωπο πάντως εξακολουθεί είναι μεγάλο καθώς υπάρχουν ισχυροί άνεμοι» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

«Η κατάσταση παραμένει εφιαλτική παρά τη μάχη που δίνουμε από τον αέρα και το έδαφος, το μέτωπο είναι μεγάλο. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 και 7 μποφόρ και βεβαίως στις ψηλότερες περιοχές μπορεί και 10 μποφόρ" δήλωνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος που προσπαθεί μαζί με την Περιφέρεια αλλά και την Πυροσβεστική να συντονίσει τις δυνάμεις.

Και συνέχιζε ο δήμαρχος Καρύστου: "το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από τα χίλια μέτρα από το χωριό Νιμπορειό που έχει εκκενωθεί προληπτικά ενώ προηγούμενα εκκενώθηκε ο οικισμός Καγκαδαίοι καθώς η φωτιά πέρασε κοντά στον οικισμό"

Μέσα σε μία ρεματιά επιχειρούσαν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες από τα Στύρα και προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά να μην περάσει τον κεντρικό δρόμο καθώς έπνεαν στην περιοχή πολύ ισχυροί άνεμοι.

«Δίνουμε μάχη μέσα σε μία ρεματιά να ανακόψουμε ένα επικίνδυνο μέτωπο» περιέγραφε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χουλιάρας που ήταν μεταξύ των εθελοντών από τα Στύρα που έχουν σπεύσει στο μέτωπο της φωτιάς. 

«Γίνεται επιχείρηση από εδάφους και αέρος για να τεθεί υπό έλεγχο και να μην προσεγγίσει κατοικημένη περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο μας» δήλωνε την ώρα της μάχης στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων κ. Ν. Μπάλτσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στην περιοχή επιχείρησαν 64 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα. Από αέρος είναι 5 ελικόπτερα από τα οποία το ένα συντονίζει και 5 αεροσκάφη από τα οποία τα 4 είναι Canadair ενώ μετέχει και το BERIEV-200.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στις 13:15 το μεσημέρι και αμέσως βοηθούμενη από του ισχυρούς ανέμους πήρε διαστάσεις.

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των πολιτών από το Νιμπορειό Ευβοίας

Μήνυμα από το 112 της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έλαβαν όσοι πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Νιμπορειού Ευβοίας ώστε να απομακρυνθούν τώρα προς Μαρμάρι - Κάρυστο για προληπτικούς λόγους λόγω της δασικής πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή. Συγκεκριμένα το 112 έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νιμπορειού Ευβοίας απομακρυνθείτε τώρα προς Μαρμάρι- Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)