to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:22 | 16.01.2023

Πολιτική

Σε κλοιό αστυνομίας και νοσταλγών ενταφιάστηκε ο Κ. Γλύξμπουργκ - «Παρέλαση» νεοδημοκρατών στη Μητρόπολη (ενημέρωση)

Στο δημόσιο κοιμητήριο του κτήματος Τατοΐου, πραγματοποιήθηκε η ταφή του Γλύξμπουργκ - Αστυνομικές δυνάμεις και νοσταλγοί του έκπτωτου βρέθηκαν στον χώρο


(φωτ.: Άγγελος Καλοδούκας)

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε λίγο πριν τις 16:00 ο έκπτωτος βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ. Ο ενταφιασμός έγινε στο Τατόι, δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος. Νωρίτερα, τελέστηκε τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως.

Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τη σορό του έφτασε λίγο μετά τις 15:00 στο Τατόι, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Την αυτοκινητοπομπή περίμενε πλήθος νοσταλγών της μοναρχίας και ακροδεξιών - χουντοβασιλικών στην είσοδο των κτημάτων Τατοΐου.

Θυμίζουμε ότι στην κηδεία έλαβε χώρα μια ντροπιαστική για τη χώρα μας «παρέλαση» νεοδημοκρατών βουλευτών -νυν και πρώην- στη Μητρόπολη Αθηνών για το τελευταίο αντίο στον έκπτωτο.

Από τους πρώτους που έσπευσαν στο «κεκαλυμμένο» λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθέριου ήταν ο Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο πρώην πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από μερίδα συγκεντρωμένων. «Ελλάς-Ελλάς-Αντώνης Σαμαράς» φώναξαν ορισμένοι που συνέχισαν ύστερα με το σύνθημα «Ψωμί-ελιά και Κώτσο βασιλιά».

***

Οι λεπτομέρειες της κηδείας

Η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου η πρόσβαση ήταν ελεύθερη έως τις 10.30 για όποιον επιθυμούσε να αποτίσει φόρο τιμής.

Λίγο πριν τις 12 η σωρός μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι στον Μητροπολιτικό ναό. Το φέρετρο συνόδευαν η γιοί του Κωνσταντίνου και συνέχεια ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία.

Καθ' οδόν προς το Τατόι βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή των δώδεκα αρχιερέων, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και άλλων ιεραρχών.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος: «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε εισαγωγικά και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

 

Η Εξόδιος Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών τελέστηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, και συμμετείχαν οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα είχαν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της. Στην κηδεία του Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ αποφάσισε να παραστεί η κυβέρνηση η οποία θα εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Κίνηση βέβαια που στη πράξη ακυρώνει τις δήθεν εξαγγελίες ότι τέως μονάρχης θα κηδευθεί ως ιδιώτης και γίνεται προφανώς για να μην έρθει σε ρήξη με τους φιλομοναρχικούς ψηφοφόρους της.

Στη κηδεία  βρέθηκαν εν ενεργεία αρχηγοί κρατών. Δηλαδή, τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Στη λίστα με τους προσκεκλημένους που θα παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία βρίσκονται περίπου και 60 Έλληνες, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί. Επίσης, το παρών θα δώσουν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος και εκπρόσωποι Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Στις 13:00 ξεκίνσηε η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του. Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας έκαναν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γραφικός κλαυθμός των νοσταλγών του έκπτωτου

Εν έτει 2023 υπάρχουν άνθρωποι που θρηνούν για έναν θεσμό που δεν υπάρχει με λαϊκή απόφαση εδώ και 49 χρόνια και τον τελευταίο έκπτωτο εκπρόσωπό του.

Η Μητρόπολη και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας ζουν σκηνές απείρου κάλλους με νοσταλγούς της βασιλείας και λάτρεις του Γλύξμπουργκ να περιμένουν στην ουρά για να προσκυνήσουν τη σορό του.

Παραποιημένες ελληνικές σημαίες με το στέμμα και ιαχές «Ζήτω ο βασιλεύς» και «αθάνατος» ακούγονται στην ουρά για το λαϊκό προσκύνημα του Γλύξμπουργκ και δίνουν τον τόνο μιας γραφικής πραγματικότητας.

ΚΗΔΕΙΑ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΚΟΣΜΟΣ

ΚΗΔΕΙΑ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΚΟΣΜΟΣ

ΚΗΔΕΙΑ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΚΟΣΜΟΣ

ΚΗΔΕΙΑ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΚΟΣΜΟΣ

ΚΗΔΕΙΑ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΚΟΣΜΟΣ

φωτογραφίες: avgi.gr και ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο σημείο να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο για να χαιρετήσουν τον μονάρχη που πρόδωσε τη Δημοκορατία αλλά και να φωνάξουν το γνωστό φιλοβασιλικό σύνθημα «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά» που στην ουσία σήμαινε την αποδοχή της φτωχοποίησης του λαού προκειμένου να ζει ο μονάρχης πλουσιοπάροχα.

 

(φωτ.: Άγγελος Καλοδούκας)

(φωτ.: Άγγελος Καλοδούκας)

Το χρονικό μιας κηδείας 

(φωτογραφίες-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας)

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)