to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 18.12.2019

Κοινωνία

Σκηνικό πολέμου με ΟΠΚΕ και ΜΑΤ για εκκένωση τριών κτιρίων στο Κουκάκι - Βίαιη σύλληψη και... γειτόνων

Στις 7 το πρωί η επέμβαση της αστυνομίας για την εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων, τις οδούς Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21 και Αρβάλη στο Κουκάκι, στο πλαίσιο του «τελεσιγράφου» Χρυσοχοϊδη και της κυβερνητικής ατζέντας «νόμος και τάξη» - 9 συλλήψεις από τις επιχειρήσεις, και 5 ακόμα αλληλέγγυων - Καταγγελία κατοίκου διπλανού σπιτιού για βία και απειλές από τους αστυνομικούς για να περάσουν μέσα από την οικία της, ενώ χτύπησαν και συνέλαβαν τον άντρα και τον γιο της


Πάνοπλοι αστυνομικοί των ΟΠΚΕ, ΜΑΤ, αποκλεισμένοι δρόμοι,  χημικά και κρότου λάμψης, «εισβολή» της αστυνομίας σε γειτονικό σπίτι και βίαιη συμπεριφορά επειδή απλώς ζήτησαν χαρτί εισαγγελέα: Σκηνικο πολέμου με εντολή Χρυσοχοϊδη σήμερα πολύ νωρίς το πρωί στα Πετράλωνα, για να εκκενωθούν τρεις καταλήψεις, στις οδούς Ματρόζου, Παναιτωλίου και Αρβάλη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, την ώρα που οι αστυνομικοί [σ.σ.: δυνάμεις των ΟΠΚΕ και άλλων μονάδων] επιχείρησαν να μπουν στα κτίρια της οδού Ματρόζου και της οδού Παναιτωλίου, οι καταληψίες πέταξαν εναντίον τους - σύμφωνα με την αστυνομία - πυροσβεστήρες και ότι άλλο αντικείμενο υπήρχε, μέχρι και έπιπλα, φωνάζοντας ότι δεν πρόκειται να βγουν.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, ενώ τελικά μπήκαν και στα τρία κτίρια προχωρώντας σε 8 προσαγωγές ατομων από τις καταλήψεις και δύο ακόμα, ενοίκων γειτονικού σπιτιού (διαβάστε παρακάτω).

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις εντάσσονται στον σχεδιασμό της αστυνομίας για την εκκένωση όλων των υπό κατάληψη κτιρίων, καθώς έληξε η «προθεσμία» που είχε δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να τα εγκαταλείψουν οι καταληψίες.

9 συλλήψεις από τις «επιχειρήσεις», αλλά και 5 αλληλέγγυων

Δεκατέσσερις προσαγωγές και συλλήψεις έχουν γίνει συνολικά από το Κουκάκι σήμερα. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι εννέα είναι από την επιχείρηση στα κτήρια και οι πέντε είναι αλληλέγγυοι οι οποίοι είχαν πάει στο σημείο για να συμπαρασταθούν στους καταληψίες. Οι τρεις από τους προσαχθέντες είναι από τα δύο κτίρια της οδού Ματρόζου, το ένα στον αριθμό 45 που τελούσε υπό κατάληψη και το διπλανό του, στο 47, όπου η επιχείρηση που έγινε έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Πώς επιχειρεί να δικαιολογήσει ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ την επέμβαση σε γειτονικό σπίτι

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Θόδωρος Χρονόπουλος στη συγκεκριμένη κατάληψη όταν έφτασαν οι αστυνομικοί «δέχθηκαν επίθεση από την ταράτσα με πέτρες, ξύλα, πυροσβεστήρες, τούβλα και άλλα αντικείμενα». Αστυνομικοί της ΕΚΑΜ έκοψαν με τροχούς την πόρτα και εισέβαλαν στο κτίριο όπου συνέλαβαν ένα άτομο, ενώ ακόμη ένα σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, πέρασε στην ταράτσα του άλλου κτιρίου, όπου συνελήφθη λίγο αργότερα, μετά από νέα επιχείρηση της ΕΚΑΜ. Κατά την είσοδο των αστυνομικών ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, ένα τρίτο άτομο προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού, για αυτό και επίσης συνελήφθη.

Στο υπό κατάληψη κτίριο εντοπίστηκαν σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, «πολύ σοβαρά» ευρήματα. Ο κ. Χρονόπουλος τόνισε επίσης ότι όλα από πλευράς Αστυνομίας έγιναν απόλυτα νομότυπα και με την παρουσία εισαγγελέα, ενώ χαρακτήρισε κάποιες φωτογραφίες που έχουν δημοσιοποιηθεί από την επιχείρηση «παραπλανητικές». Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου απ' έξω είναι συγκεντρωμένοι περίπου πενήντα αλληλέγγυοι. Σημειώνεται δε ότι αναλυτική ενημέρωση θα γίνει στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ στις 15:00.

To βίντεο από τον Σκάι:

«Επίθεση»

«Αυτή την στιγμή το κράτος επιτίθεται στην κοινότητά μας, στο σπίτι μας, στους χώρους που στεγαζόμαστε και ζούμε, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτικής οργάνωσης του αναρχικού χώρου και των καταπιεσμένων», γράφει σε ανακοίνωσή της στο athens indymedia η Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου, προσθέτοντας: «Οι καταλήψεις είναι κομμάτι του αγώνα ενάντια στον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση των γειτονιών, είναι αγώνας ενάντια στον εγκλεισμό και τον εκτοπισμό των σωμάτων μας, ενάντια στον εκβιασμό των αφεντικών και την καταστολή των μπάτσων, είναι η υλοποίηση της αυτό-οργάνωσης, της αλληλεγγύης, οι χώροι απελευθέρωσης από την τυραννία του κράτους, του κεφαλαίου και της πατριαρχίας. Καλούμε τον κόσμο να αντιδράσει με κάθε μέσο και τρόπο απέναντι στην κατασταλτική εκστρατεία». Ακολουθεί κάλεσμα υποστήριξης με συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Γιωργάκη Ολυμπίου στο ύψος της Δημητρακοπούλου.

Kαταγγελία κατοίκου Πετραλώνων: Είδα άντρα των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιου μου στο πάτωμα (βίντεο)

Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας καταγράφηκε κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι - Η καταγγελία έγινε στον ΑΝΤ1: «Ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού μου, συνέλαβαν και έδειραν τον άντρα και τον γιο μου και με απείλησαν ότι θα με πετάξουν από τη σκάλα, κι όλο αυτό επειδή ζητήσαμε παρουσία εισαγγελέα για να περάσουν από το σπίτι μας»


«Ήρθαν τα ΜΑΤ και ζήτησαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό. Ζητήσαμε χαρτί Εισαγγελέα για να περάσουν. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα μας και πήγαν ο άντρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται. Ζήτησαν χαρτί Εισαγγελέα και σε απάντηση τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο. Πήγα να δω τι γίνεται και μου είπαν: Φύγε γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα» (!), η συγκλονιστική καταγγελία κατοίκου των Πετραλώνων για τις πράξεις της αστυνομίας σήμερα το πρωί κατά την επιχείρηση ΟΠΚΕ και ΜΑΤ για την εκκένωση διπλανού κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη.

Και προσθέτει:  «Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιού μου στο πάτωμα της ταράτσας. Ζητήσαμε Εισαγγελέα τους ξυλοκόπησαν και τους πήγαν στην ΓΑΔΑ».

«Οι αστυνομικές δυνάμεις ήθελαν να περάσουν από το σπίτι μας χωρίς χαρτί εισαγγελέα. Θέλαμε ένα χαρτί εισαγγελέα για να γίνει το οτιδήποτε. Δεν έχουμε σχέση με το διπλανό κτίριο. Στη συνέχεια ήρθε ο εισαγγελέας και έκανε έλεγχο στο σπίτι μας μήπως βρουν καταληψίες αλλά τον άντρα μου και τα παιδιά μου τα έχουν πάρει δαρμένους και ξυλοδαρμένους στην ΓΑΔΑ», προσθέτει η κάτοικος.

Το βίντεο από τον ΑΝΤ1 (με τον Κ. Παπαδάκη να σπεύδει να πει ότι η συγκλονιστική μαρτυρία της κατοίκου είναι «η μία πλευρά» και πρέπει να ακούσουμε και την άποψη της αστυνομίας...)

Η εκδοχή της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη των γειτόνων: «Αντιδρούσαν»...

Την εκδοχή ότι «αντιδρούσαν στην αστυνομική επιχείρηση» ο πατέρας και το παιδί του που συνελήφθησαν από το γειτονικό σπίτι που γειτονεύει με την κατάληψη της Ματρόζου, διακινεί η ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, «στην επιχείρηση που έγινε στην οδό Ματρόζου, προσήχθησαν και ένας πατέρας με τον γιο του από την ταράτσα του διπλανού κτιρίου (αριθμός 47), στο οποίο διαμένουν. Οι αστυνομικοί τούς αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και -όπως λένε- τους είδαν να αντιδρούν στην επιχείρηση. Οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά δεν τους άνοιξε κανείς. Τελικά, παρουσία εισαγγελέα συνελήφθησαν, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τη μάνα, όταν είδε τον σύζυγο και τον γιο της με χειροπέδες. Με εντολή του εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμά τους, για την περίπτωση που είχαν κρύψει καταληψίες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα. Όλοι οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια όπου εξετάζονται, ενώ οι έρευνες στα κτίρια συνεχίζονται».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ολισθηρός κατήφορος της κυβέρνησης διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη

«Μετά τις καταγγελίες για ξεγύμνωμα 20χρονης φοιτήτριας στη μέση της Πατησίων από άνδρες των ΜΑΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης σήμερα απολαμβάνει ακόμα μία επιτυχία του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αφού αυτοί τους επιτρέπουν να λειτουργούν «με λυμένα τα χέρια».

Το δόγμα “νόμος και τάξη” που ξεδιπλώνουν ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των πολιτών. Το μόνο που εξυπηρετεί αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις παλινωδίες της κυβέρνησης. Και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη». Διαβάστε περισσότερα...

Γ. Ραγκούσης : «Επιβεβαιώθηκε η χειρότερη εκδοχή κατάλυσης βασικών κι αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων»

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση, που επικοινώνησε με τη γυναίκα που έκανε την καταγγελία:

«Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Σπαρτιώτη -για όσα σήμερα συνέβησαν στο σπίτι της με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα ΜΑΤ- επιβεβαιώθηκε η χειρότερη εκδοχή κατάλυσης βασικών κι αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος. Ε, όχι λοιπόν κ. Μητσοτάκη. Κράτος στην Ελλάδα δεν είναι τα ΜΑΤ, είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)