to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 07.12.2012

Πολιτική

Σε εξέλιξη επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ

Απευθυνόμενος στα παλιά και νέα στελέχη, ο Ευάγγ. Βενιζέλος επέμεινε στη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ «υφίσταται ασύμμετρες επιθέσεις και υπονομεύσεις»


Τη διαμόρφωση μιας νέας «ατζέντας» και ενός νέου προγραμματικού λόγου προσαρμοσμένου στα δεδομένα της χώρας και της κοινωνίας έθεσε ως προτεραιότητα καθ' οδόν προς το Συνέδριο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χθες, στην πρώτη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, που σηματοδότησε την «επάνοδο» πολλών ανενεργών στελεχών.

Το κλίμα, στη χθεσινή συνεδρίαση στην Ιπποκράτους, αν και δεν επέτρεπε υπέρμετρη αισιοδοξία, λειτούργησε θετικά στο ηθικό όσων παραμένουν εντός των τειχών. Απευθυνόμενος στα παλιά και νέα στελέχη, ο Ευάγγ. Βενιζέλος επέμεινε στη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ «υφίσταται ασύμμετρες επιθέσεις και υπονομεύσεις» και αυτό -όπως είπε- διότι καθόρισε και καθορίζει καταλυτικά τη σταθερότητα της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος της χώρας.

«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω και σήμερα ότι σκυλιάζουν αυτοί που βλέπουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, το λαβωμένο ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι έχει χρέος σήμερα να διατυπώσει το κόμμα «έναν ουσιαστικό πολιτικό λόγο που ξεπερνά το πλαστό δίλημμα μεταξύ δήθεν μνημονιακών και δήθεν αντιμνημονιακών δυνάμεων».

Αφησε να διαφανεί ότι θα ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του για τη λειτουργία της κυβέρνησης, π.χ. όταν αναφέρθηκε στο θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και στη ρητορεία για την ανάπτυξη και για επενδύσεις για τις οποίες -όπως είπε- «αν δεν κάνεις πολύ συγκεκριμένες κινήσεις, ξεκινώντας από την επιστροφή των καταθέσεων και την αύξηση της ρευστότητας, όλα αυτά μένουν στα λόγια».

Η Ιπποκράτους σκοπεύει να εντάξει ψηλά στην ατζέντα της τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, που αν και καταλυτικά όπως είπε ο Ευάγγ. Βενιζέλος έχουν τεθεί στο περιθώριο, λόγω της συνεχούς ενασχόλησης υπό συνθήκες πίεσης και άγχους με την οικονομία και την οικονομική κρίση. Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του ότι «αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο, με την ένταξή της στο μνημόνιο, είναι από πλευράς εθνικής ισχύος χειρότερο από την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», συνδέοντας και τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, υπό το πρίσμα ότι «είναι μια χώρα εξαιρετικά κρίσιμη για την ευρύτερη περιοχή και για την Ελλάδα, εξαιρετικά κρίσιμη για την οριοθέτηση των θαλασσίων Ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιρετικά κρίσιμη γι' αυτό που λέγεται ΑΟΖ».

Οσον αφορά στο Συνέδριο, δήλωσε ότι είναι τεράστιας σημασίας να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες, ώστε «να θεσμοθετηθεί το ΠΑΣΟΚ, να αποπροσωποποιηθεί, να λειτουργεί ως ένα κανονικό ευρωπαϊκό δημοκρατικό κόμμα, που υπερβαίνει τα πρόσωπα, υπερβαίνει τις συγκυρίες». Ως προθάλαμος και προοίμιο του νέου πολιτικού λόγου θα λειτουργήσει το συνέδριο της νεολαίας που θα προηγηθεί. Ο Βενιζέλος διατύπωσε και χθες μήνυμα προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και τις άλλες δυνάμεις και πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας «ότι το συνέδριο αυτό θα συντελέσει και στην αξιοπιστία του χώρου ευρύτερα και στην πιο μαζική έκφρασή του».

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν στην Ιπποκράτους όλες οι Νομαρχιακές Οργανωτικές Επιτροπές συνεδρίου του λεκανοπεδίου, οι εννιά Οργανωτικές Επιτροπές του λεκανοπεδίου, ενώ το Σαββατοκύριακο ο Ευάγγ. Βενιζέλος θα προεδρεύσει σε κομματικές συνεδριάσεις σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Αίτηση Σκανδαλίδη


Με αιχμές κατά του Ευάγγ. Βενιζέλου ο διαγραφείς Κ. Σκανδαλίδης γνωστοποίησε χθες ότι υπέβαλε αίτηση επανεγγραφής στην Τοπική Οργάνωση, ώστε να είναι παρών στο συνέδριο. «Κανείς δεν διακόψει τη διαδρομή μου στο ΠΑΣΟΚ», είπε, χθες, μιλώντας στο Mega, όπου αναγνώρισε πως για τη θέση που έχει φτάσει το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται όλα τα στελέχη, ωστόσο είπε όλα ξεκινούν από τον πρόεδρο του κόμματος. Ο ίδιος ζήτησε έξοδο του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, διεξαγωγή ανοιχτού συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων και εκτίμησε πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν επαναδιαπραγματευθεί τις θέσεις του, θα έχει την τύχη του Ζίγδη και του Μαύρου.


Πηγή: Ημερησία

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)