to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε εξαιρετικά λεπτή συγκυρία η νέα επίθεση κατά δεξαμενοπλοίων στον Κόλπο του Ομάν

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, τέσσερα δεξαμενόπλοια υπέστησαν "δολιοφθορά” στα ανοιχτά της Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αποτέλεσμα να κορυφωθούν οι φόβοι που γεννούσε η πολεμική ρητορική μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης


Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα εναντίον δύο δεξαμενοπλοίων στον Κόλπο του Ομάν (δηλ. έξω από τα Στενά του Ορμούζ από τα οποία διέρχεται το 35% του θαλλασίως διακινούμενου πετρελαίου ανά τον κόσμο), μολονότι δεν αποτελούν γεγονός πρωτοφανές, έρχονται σε μια συγκυρία εξαιρετικά λεπτή.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, τέσσερα δεξαμενόπλοια υπέστησαν "δολιοφθορά” στα ανοιχτά της Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αποτέλεσμα να κορυφωθούν οι φόβοι που γεννούσε η πολεμική ρητορική μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Οι επιθέσεις εκείνες παρέμειναν αγνώστου πατρότητας, συνέπεσαν ωστόσο με δύο πλήγματα με drones από τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον του πετρελαιαγωγού που συνδέει το ανατολικό με το δυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, επιτρέποντας ακριβώς την παράκαμψη των Στενών του Ορμούζ, καθώς και με την εκτόξευση ρουκέτας μέσου βεληνεκούς από την Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα εναντίον του ισραηλινού λιμένα της Ασκελόν. Είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι η Τεχεράνη έστελνε μέσω φίλιων δυνάμεων το μήνυμα προς τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι.

Έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί τον διάλογο με την Ισλαμική Δημοκρατία και δεν ενδιαφέρεται για στρατιωτικές περιπέτειες παραμονές των αμερικανικών εκλογών του 2020. Εξού και εκτυλίσσονται πολλές διαφορετικές μεσολαβητικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να υποχωρήσει η Τεχεράνη, η οποία διαμηνύει ότι δεν υπάρχει τίποτε να διαπραγματευθεί με την Ουάσιγκτον όσο δεν τηρείται η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και μένουν σε ισχύ οι νέες, δρακόντειες αμερικανικές κυρώσεις.

Μόλις χθες η Ισλαμική Δημοκρατία υποδέχθηκε για πρώτη φορά στις τέσσερις δεκαετίες της ύπαρξής της Ιάπωνα πρωθυπουργό, με την αφορμή της συμπλήρωσης 90 ετών ιρανο-ιαπωνικών διπλωματικών σχέσεων. Όμως ο Σίνζο Άμπε δημοσίως εξέφρασε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ την επιθυμία του να συμβάλει στην εκτόνωση των εντάσεων στον Περσικό Κόλπο.

Ομοίως, την Τεχεράνη επισκέφθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενώ ως κομιστές μηνυμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν λειτουργούν οι κυβερνήσεις του Ομάν και της Ελβετίας – ήτοι της χώρας που φιλοξένησε επί Ομπάμα τις μυστικές συναντήσεις με Ιρανούς ιθύνοντες οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας του 2015, καθώς και της χώρας που, ελλείψει διπλωματικών σχέσεων, εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσον το Ιράν έχει το συμφέρον σε αυτή τη φάση να πυροδοτήσει το κλίμα, προς όφελος όσων συνηγορούν υπέρ της αντιπαράθεσης, όπως ο στενά συνδεόμενος με την κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές, όπου ήδη η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε κατά 4%, μόνο με ανησυχία μπορούν να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε ένταση στην συγκεκριμένη ευαίσθητη περιοχή, καθώς τυχόν κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα πυροδοτήσει ντόμιμο στον χώρο των παραγώγων, ενώ η ασφάλιση των δεξαμενοπλοίων κινδυνεύει να καταστεί απαγορευτική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)