to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 03.07.2020

Πολιτική

«Δώστε τη λίστα Πέτσα» ζητάει (και) η Φώφη Γεννηματά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε ερώτηση για οικονομία και εργασιακά που κατέθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κλήθηκε να απαντήσει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή, με την πρώτη να αγγίζει και το θέμα της «λίστας Πέτσα» με την αδιαφανή διανομή 20 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ


Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε περί τις 10.50 π.μ. με την ανάπτυξη της ερώτησης από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 με την δευτερολογία του πρωθυπουργού.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανάμεσα στα άλλα επέμεινε και στο ζήτημα της «λίστας Πέτσα» καλώντας τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει πού δόθηκαν τα χρήματα και πόσα ανά ΜΜΕ.

Η συζήτηση

«Είμαι σήμερα εδώ για να ακουστεί η φωνή όσων αγωνιούν για την δουλειά τους» ανέφερε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την Οικονομία και την Εργασία. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αφού επεσήμανε ότι υπάρχει κρίση στην οικονομία, τόνισε ότι προχώρησε στον συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο για «να δώσετε απαντήσεις, όχι σε μένα και στην παράταξή μας, αλλά στον Ελληνικό λαό που αγωνιά και περνά ήδη δύσκολα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής ποτέ δεν είπε υπάρχει λεφτόδενδρο και υπερασπίστηκε το κοστολογημένο ενδιάμεσο πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη της οικονομίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν το έλαβε υπόψη της .

«Κ.Μητσοτάκη, ακολουθείτε λάθος δρόμο. Είστε δέσμιοι των συντηρητικών πολιτικών σας. Δέσμιοι των δογματικών αγκυλώσεων σας για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σαρώνετε και ότι άντεξε στα 10 χρόνια της κρίσης και τα μνημόνια. Δέσμιοι της ανικανότητας των Υπουργών σας. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε ερείπια, σε κατάρρευση της παραγωγικής βάσης, σε λουκέτα, σε ύφεση, σε ανεργία», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Μιλώντας ειδικότερα για τις συνθήκες στον τουρισμό, με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Μόνο το 35% των ξενοδοχείων θα ανοίξει και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι.

«Τι έπρεπε να κάνετε; » έβαλε το ερώτημα η Φ. Γεννηματά και αφού επανέλαβε τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε: «Εσείς δεν το κάνατε: - Μειώσατε τον ΦΠΑ στον καφέ και στην πορτοκαλάδα. Ούτε καν στο κρασί, για να στηρίξετε την Ελληνική παραγωγή. - Προχωρήσατε σε ένα Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που αποδείχθηκε «αέρας κοπανιστός». Από τα 49.200 καταλύματα που επισήμως διαθέτει η χώρα, συμμετοχή δήλωσε μόνο το 4%, μόνο τα 1955. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί προφανώς οι όροι του προγράμματος δεν προσφέρουν το κίνητρο να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. - Τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθυστέρησαν πολύ. Ξεκινήσατε να μιλάτε για υγειονομικές ζώνες, καταδικάζοντας τα νησιά μας και ευτυχώς μετά την κατακραυγή το πήρατε πίσω.

Μετά μιλήσατε για δωμάτια καραντίνας και αφού δεν βρέθηκε άκρη, τώρα αναζητούνται ξενοδοχεία καραντίνας. Τραγική εικόνα σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα.- Και τέλος η καθυστερημένη -μια ανάσα πριν το «άνοιγμα των αεροδρομίων» ανακοίνωση της υποχρέωσης συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Οδήγησε σε σωρεία ακυρώσεων και δυσφήμηση του τουρισμού μας στο εξωτερικό. Τώρα τρέχετε να τα μπαλώσετε- Και βέβαια αφού δεν καταφέρατε να οργανώστε τα κινητά συνεργεία, οδηγηθήκατε στο στράτευμα. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι το καλύτερο να είσαι τουρίστας και να σε υποδέχεται ο στρατός».

Η Φώφη Γεννηματά ανέβασε τους τόνους της κριτικής της για τη στάση των τραπεζών απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Με τα κριτήρια που θέτουν και τα εμπόδια που εγείρουν οι Τράπεζες η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μένουν εκτός ρευστότητας. Καταδικάζονται σε λουκέτο. Ουσιαστικά οι Τράπεζες ενδιαφέρονται μόνο για τους λεγόμενους «καλούς πελάτες» τους. Στηρίζονται μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί.

Ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο οι πλειστηριασμοί και μιλάτε μόνο για προσωρινή ανακούφιση με επιδότηση των δανείων. Έχουμε προτείνει οριστική, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση ιδίως για τους ασθενέστερους δανειολήπτες και την αρνείστε. Μένετε απλοί θεατές κ. Μητσοτάκη στη σφαγή των μικρομεσαίων», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα τώρα. «Αυξήστε τα ποσά της ενίσχυσης. Ανταποκριθείτε στις ανάγκες. Δώστε στις Τράπεζες να καταλάβουν ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν, τρεις φορές με χρήματα του Ελληνικού λαού και τώρα είναι η ώρα να βάλουν γερά πλάτη για να μην οδηγηθούμε σε αφελληνισμό της οικονομίας. Εκτός αν αυτό δεν σας ανησυχεί», ανέφερε.

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η Φώφη Γεννηματά για τη κατάσταση στο χώρο της εργασίας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει συγκεκριμένο πρόγραμμα για να περιορίσει τα εργασιακά δικαιώματα.«Προτιμάτε αντί του Προγράμματος Επιδότησης Εργασίας που είχαμε προτείνει, να δώσετε ένα επίδομα φτώχειας διατηρώντας τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας. Και επί πλέον για όσους δουλεύουν επιχειρείτε να εφαρμόσετε το δόγμα «μισός μισθός με μισή δουλειά», μέσω του Προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Που οδηγεί στην γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της μείωσης του μισθού των εργαζομένων κατά 20%. Διαμορφώνετε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Επιμένετε να επιδοτείτε με το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μόνο την μερική απασχόληση», υπογράμμισε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατέληξε υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επαναπαύεται από «το ωσαννά των προσωρινών δημοσκοπήσεων, ούτε από την ανεπάρκεια και την αναξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Δεν υποτιμώ το μέγεθος της κρίσης. Είναι βαθιά και επώδυνη, κυρίως για τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε πάντα εδώ να συζητήσουμε δημιουργικά, να αντιπαρατεθούμε και να ενσωματώσουμε οποιαδήποτε δημιουργική και παραγωγική πρόταση έρχεται από την αντιπολίτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού".

   Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις ο κ. Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά: Θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Ο κ. Καμίνης αναγνώρισε ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι δικαίωμα όταν δεν είναι οριοθετημένο μέσα σε ένα πλαίσιο. Θα θέλαμε να βρούμε πεδίο συνεννόησης. Προϋποθέτει ματιά στα πράγματα που δεν θα στηρίζεται στη στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και δεν θα προσπαθεί να ξανακάνει αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια. Με εσάς τουλάχιστον είμαι σίγουρος ότι θα μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική, ποιοτική αντιπαράθεση.

Η απάντηση Μητσοτάκη, ποια μέτρα ανακοίνωσε

«Είμαι σε θέση σήμερα να ανακοινώσω μια ακόμα δέσμη μέτρων στήριξης του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας και εξήγησε:

   Πρώτον, μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Εκείνες που καταγράφουν 50% του τζίρου τους το γ' τρίμηνο του έτους. Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

    Δεύτερον, εγκαινιάζουμε και τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτή θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. Σημαντική ένεση ρευστότητας. 7000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή την επόμενη εβδομάδα. 120.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

   Τρίτον, επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, και για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

   Τέταρτον, οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος.

   Και πέμπτον, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

   «Το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν επεκταθεί. Καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές. Έχουμε φυλάξει πυρομαχικά. Θέλω να θυμίσω ότι καθόλη τη διάρκεια της κρίσης το κράτος ενίσχυσε τα ταμειακά του διαθέσιμα» υποστήριξκε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να επιμερίσουμε με τρόπο δίκαιο το βάρος μιας έκτακτης κρίσης. Τελευταίος έχει την ευθύνη ο εργαζόμενος. Αν πιστεύετε ότι με μαγικό ραβδί μπορούμε να κρατήσουμε ακέραια όλα τα εισοδήματα τότε ζείτε σε άλλο πλανήτη, πρόσθεσε αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

   Είμαστε μπροστά και πάνω από μέτρα που πήραν πολλές άλλες χώρες. Δεν είπα προς Θεού ότι η κυβέρνηση αυτή είναι σοσιαλδημοκρατική. Είμαστε κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση. Εχω πει πολλές φορές ότι το πρώτο μας μέλημα κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και εισόδημα εργαζομένων. Να μην κλείσουν ξενοδοχεία, να μην απολυθούν μόνιμα εργαζόμενοι. Να μην υπάρχει απώλεια στη σχέση εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

   Και απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, σημείωσε: Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί και ήσαστε υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε αυτά. Καλό είναι, όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους. Η αναφορά μου σε μαγκάλια και συσσίτια δεν ήταν για εσάς. Το ερώτημα είναι να μην γίνετε εσείς σαν τους άλλους. Ευχή και ελπίδα μου είναι να μην επιστρέψουμε σε αυτού του είδους την αντιπολίτευση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)