to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μετά τη μεθόδευση της τράπεζας Πειραιώς: Σήμερα η τριμερής στο υπ. Εργασίας, «σε ετοιμότητα» οι εργαζόμενοι

Δυναμική απάντηση δίνουν οι εργαζόμενοι στην εμμονή της Τράπεζας Πειραιώς στην υλοποίηση της απόφασής της για παράδοση της καθαριότητας και της φύλαξης σε εργολαβική εταιρεία, προειδοποιώντας με κλιμάκωση του αγώνα τους αν δεν καρποφορήσει η σημερινή (Πέμπτη 21/12) τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας


(φωτογραφίες από τον αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου της Διοίκησης  της Τράπεζας Πειραιώς, την Τρίτη 19/12)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Πέμπτη 21/12: «Παγώνει» η τράπεζα Πειραιώς την «μεταφορά» 120 εργαζομένων καθαρισμού και φύλαξης σε εργολάβο

*************************

Η Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθώντας την γνωστή πεπατημένη των τραπεζών (και όχι μόνο), επιδικώκει να «μεταφέρει» περίπου 120 εργαζόμενους στην φύλαξη και την καθαριότητα σε εργολάβο, με το επιχείρημα, μάλιστα, της...  «διαφύλαξης των θέσεων εργασίας» (!).

Οι εργαζόμενοι ζητούν την απόσυρση της «ανήθικης» αυτής απόφασης της διοίκησης, και την απαρέγκλιτη τήρηση των συλλογικών συμφωνιών που έχει υπογράψει για την προστασία της απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο. Το μεσημέρι Τρίτης 19/12, όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων της τράπεζας προχώρησαν σε αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου της Διοίκησης  της Τράπεζας Πειραιώς (Αμερικής 4)  δηλώνοντας ότι δεν θα υποχωρήσουν αν δεν ακυρωθεί η μεθόδευση.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Το πρόβλημα των εικονικών εργολαβιών είναι πρόβλημα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων»

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αγωνιστικές κινητοποιήσεις και ενότητα» απέναντι στην ανάλγητη απόφαση της τρ. Πειραιώς

«Είμαστε αποφασισμένοι, μετά και τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση με τη Διοίκηση να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή της μονομερούς και απαράδεκτης απόφασης της Τράπεζας, που μάλιστα αφορά σε συναδέλφους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες στον ευαίσθητο χώρο της υγιεινής και της ασφάλειας στην Τράπεζα», δηλώνουν στο Left.gr εργαζόμενοι - μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι ίδιοι προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν η διοίκηση της τράπεζας δεν υποχωρήσει, κατά την τριμερή συνάντηση στο υπουγείο Εργασίας (με τη συμμετοχή εκπροσώπων της διοίκησης, εκπροσώπων των εργαζομένων στην Πειραιώς, της ΟΤΟΕ και εκπροσώπου του υπουργείου), στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, στο υπουργείο Εργασίας. 

Όπως λένε, η μεθόδευση αυτή, δεν αφορά μόνο τους 120 εργαζόμενους της τράπεζας Πειραιώς στην καθαριότητα και τη φύλαξη αλλά ανοίγει την πόρτα για γενίκευση της ανάθεσης σε εργολαβικές εταιρείες και άλλων υπηρεσιών, στο πλαίσιο του στόχου μείωσης του προσωπικού σε όλο τον κλάδο.

Η «αντεργατική και παράνομη απόφαση της Τράπεζας», πιθανότατα θα σημάνει απολύσεις και σίγουρα επιδείνωση των εργασικών σχέσεων για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα «περάσουν» σε τρίτη εταιρεία, χάνοντας την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου αλλά και τα δικαιώματα που απορρέουν από τις κλαδικές τους συμβάσεις.

Όπως προσθέτουν οι εργαζόμενοι: «Εκτός αυτού, η μεταβίβαση των εργαζόμενων στον εργολάβο πραγματοποιείται με τη χρήση του Προεδρικού Διατάγματος 178/2002 που προβλέπει την αυτοδίκαιη "παραίτηση" του εργαζόμενου, άρα και την απώλεια της αποζημίωσης, σε περίπτωση που αρνηθεί να περάσει στην εργολαβική εταιρεία. Ως εκ τούτου, επείγει η νομοθετική πρωτοβουλία για διόρθωση της πρόβλεψης αυτής».

Στην κινητοποίηση συμμετέχει η ΟΤΟΕ που οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι οι εργολαβίες δεν «είναι πρόβλημα του χθες», όπως σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, κ. Σαξώνης, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων, αλλά τεράστιο ζήτημα που αφορά τις ζωές εκατοντάδων εργαζομένων στις τράπεζες. Και αυτό διότι, η εξωτερίκευση εργασιών, αποτελεί παγίως όχημα για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την παράκαμψη του θεσμικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας και δεν μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να κλείνει τα μάτια απέναντι στις πρακτικές αυτές. 

Πρακτικές που, πολλές φορές, αφορούν υπηρεσίες που αντιστοιχούν στον σκληρό πυρήνα των εργασιών μιας τράπεζας, ζήτημα στο οποίο θα επανέλθουμε με νεότερο ρεπορτάζ. 

Θυμίζουμε επίσης ότι η Τράπεζα Πειραιώς διεκδικεί επάξια τα πρωτεία στην εργοδοτική αυθαιρεσία καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το πρόστιμο - μαμούθ του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ  περισσότερες από 100 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας.

Στην κινητοποίηση ενάντια στην  νέα πρόκληση της διοίκησης, συμμετέχουν αναλυτικά οι:

Σύλλογος εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ)

Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Α.Π)

Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ)

Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (Ε.Σ.Ε.Τ.Π)

Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικής Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Υ.Γ.Τ.Ε)

Σύλλογος Υπαλλήλων Τραπέζης Πειραιώς - πρ. ΕΤΒΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)