to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:15 | 15.05.2021

Πολιτική

Γ. Τσίπρας: Σε ένα περιβάλλον ταχύτατων αλλαγών είναι έγκλημα να μην ακολουθείται ενεργητική εξωτερική και αμυντική πολιτική

O αν. τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα


Στο πλαίσιο της τοποθέτησης του επισήμανε: «Το 2020 μας υπενθύμισε ότι δεν βρεχόμαστε από τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μας θύμισε επίσης ότι μπορούμε να βρεθούμε από τη μια στιγμή στην άλλη στην ανάγκη να υπερασπιστούμε ενεργητικά την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Εθνική Αμυντική Στρατηγική δεν μπορεί παρά να υπηρετεί μια Εξωτερική Πολιτική και γενικότερα μια Εθνική Πολιτική. Καμία Αμυντική Στρατηγική, κανένα στράτευμα, δεν μπορεί να αναπληρώσει κενά μίας Εθνικής Στρατηγικής.

Όσα συνέβησαν τον περασμένο Αύγουστο με το Oruc Reis επισημαίνουν την ανάγκη να επαναχαρακτεί μια Εθνική Στρατηγική με όρους διακομματικής συναίνεσης.

Το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια αλλαγή στην στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία που επηρεάζει θετικά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν πρέπει να μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι η ένταση που ζήσαμε τον Αύγουστο του 2020 αποτελεί παρελθόν.»

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της κρίσμης περιόδου που διέρχεται η παγκόσμια κοινότητα: «Ζούμε μια περίοδο ταχύτατων και τεκτονικών αλλαγών παγκόσμια  και σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι έγκλημα να μην ακολουθεί κανείς μια ενεργητική εξωτερική και αμυντική πολιτική, ώστε να εξασφαλίζει ότι δεν θα μένει πίσω. Τα περασμένα χρόνια χτίσαμε συμμαχίες οι οποίες αποδείχτηκαν εξαιρετικά χρήσιμες. Πρέπει αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να τρώμε από τα έτοιμα ούτε μπορεί μια τέτοια προσπάθεια να αποδώσει αν δεν υπάρχει σοβαρότητα και γίνεται με όρους προχειρότητας. Η περίπτωση  της Λιβύης είναι ένα παράδειγμα προχειρότητας στη διαχείριση από ελληνικής πλευράς.»

Επισήμανε με έμφαση ότι η Ελλάδα τιμά τις συμμαχίες της και κινείται με βάση το Διεθνές Δίκαιο αλλά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη ή παρακολούθημα καμίας μικρής ή μεγάλης δύναμης.

Ενώ υπογράμμισε ότι «μέχρι τώρα δεν είχαμε συμπράξεις της ελληνικής βιομηχανίας στις συμβάσεις που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση. Η αμυντική βιομηχανία δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αλλάζει κατεύθυνση από τη μια κυβέρνηση στην άλλη. Η αμυντική βιομηχανία και οι ενεργειακές συνεργασίες στην περιοχή μας είναι κρίσιμες παράμετροι στις διπλωματικές και για τις αμυντικές σχέσεις στην περιοχή.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)