to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε εκρηκτικό κλίμα τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ

Το κλίμα βαραίνει η πρωτοβουλία του Donald Trump να αναγνωρίσει, στις 6 Δεκεμβρίου, την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Μάλιστα, ο φόβος τυχόν βίαιων επεισοδίων, λόγω της απόφασης αυτής, είχε εμφανή αντίκτυπο στην προσέλευση προσκυνητών


Στη Βηθλεέμ, οι τοπικές πολιτικές και εκκλησιαστικές Αρχές θα είχαν κάθε λόγο να θεωρούν ξεχωριστά τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς ο Ναός της Γεννήσεως, που χρονολογείται από τον 4ο μ.Χ. και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, παραδίδεται στους πιστούς με ανακαινισμένη την οροφή και τα μωσαϊκά του.

Ωστόσο, το κλίμα βαραίνει η πρωτοβουλία του Donald Trump να αναγνωρίσει, στις 6 Δεκεμβρίου, την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Μάλιστα, ο φόβος τυχόν βίαιων επεισοδίων, λόγω της απόφασης αυτής, είχε εμφανή αντίκτυπο στην προσέλευση προσκυνητών. Ο Αρχιεπίσκοπος Pierbattista Pizzaballa, τοποτηρητής του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, υποστηρίζει ότι "δεκάδες" γκρουπ προσκυνητών ακύρωσαν τις τελευταίες ημέρες το ταξίδι τους στους Αγίους Τόπους, καθώς η "ένταση περί την Ιερουσαλήμ απομακρύνει την προσοχή" από τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς.

Ούτως ή άλλως, η πλειοψηφία των ντόπιων Χριστιανών ακολουθεί το ελληνορθόδοξο δόγμα και δεν εορτάζει σήμερα, καθώς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τηρεί το παλαιό εορτολόγιο.

Μένουν, λοιπόν, μερικές ημέρες ακόμη μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για να φανεί αν ισχύουν οι φήμες για επεισοδιακή υποδοχή (όχι με την παραδοσιακή παρέλαση προσκόπων, αλλά με διαδηλώσεις) που προετοιμάζει το παλαιστινιακό ποίμνιο της Βηθλεέμ στον Πατριάρχη Θεόφιλο, τον οποίο κατηγορεί για αδιαφανείς πωλήσεις ή μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας σε ισραηλινά συμφέροντα, δηλ. στην κατέχουσα δύναμη.

Η φιλολογία περί "εκκλησιαστικής Ιντιφάντα" απέναντι στην "ελληνική κατοχή" ακούγεται όλο και πιο δυνατά το τελευταίο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε συγκεντρώσεις Παλαιστινίων πιστών και την βαρύτητα του θέματος αποδεικνύει και σχετικό άρθρο της Washington Post στις 23 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό αναφέρεται ότι υπολογίζονται σε 101.114.285 δολάρια τα έσοδα της ελληνορθόδοξης εκκλησίας από την πώληση ή μίσθωση περίπου 20 τεμαχίων γης την τελευταία δεκαετία. Με δεδομένο ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση για την κυριαρχία επί της γης διεξάγεται σπιθαμή τη σπιθαμή, για μεγάλο τμήμα των πιστών αποτελεί προδοσία το ότι η γη, την οποία οι πρόγονοί τους εμπιστεύτηκαν τους προηγούμενους αιώνες στο Πατριαρχείο, μετατρέπεται σε αντικείμενο συναλλαγής, πάντα με αντισυμβαλλόμενο ισραηλινούς φορείς ή εβραϊκές οργανώσεις.

Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθεται η άποψη του Πατριάρχη Θεόφιλου και των υπερασπιστών του, σύμφωνα με τους οποίους η πώληση ή κατά προτίμηση η μίσθωση εκκλησιαστικών ακινήτων προσφέρει στο Πατριαρχείο τα απαραίτητα για τη λειτουργία του έσοδα, ενώ άλλοτε αποτελεί τρόπο για να προληφθούν αλλαγές χρήσης γης, να αποκρουσθούν επαπειλούμενες απαλλοτριώσεις από το ισραηλινό δημόσιο ή να καλυφθούν κενά από προηγούμενες ομολογημένα σκανδαλώδεις συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος Πατριάρχης Ειρηναίος καθαιρέθηκε προ δεκαετίας μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη της πώλησης στην ακροδεξιά εβραϊκή οργάνωση Ateret Cohanim δύο κτηρίων σε κομβικό σημείο της Χριστιανικής Συνοικίας της Παλαιάς Ιερουσαλήμ. Το Πατριαρχείο προσέβαλε την εν λόγω αγοραπωλησία αλλά τον περασμένο Αύγουστο ισραηλινό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή.

Απέναντι σε αυτές τις καταγγελίες από το εσωτερικό της Εκκλησίας του ο Πατριάρχης Θεόφιλος εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο ως θύμα ισραηλινών πιέσεων εξ ού και πραγματοποίησε διεθνή περιοδεία, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Vladimir Putin, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του. Κατεξοχήν αντικείμενο των επαφών του υπήρξε η σχεδιαζόμενη ισραηλινή νομοθεσία που θα διευκολύνει την απαλλοτρίωση εκκλησιαστικών γαιών.

Υπενθυμίζεται ότι και εντός Ισραήλ το Πατριαρχείο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης μετά το ισραηλινό δημόσιο.

Η Washington Post παραθέτει και την δηκτική άποψη της Fleur Hassan-Nahoum συμβούλου της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της Ιερουσαλήμ, η οποία υποστηρίζει ότι "ο Πατριάρχης προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα περί θρησκείας και πολιτικής σύγκρουσης με το Ισραήλ, προκειμένου να ηρεμήσει τους κατηγόρους του. Στην πραγματικότητα, η ιστορία αφορά επιχειρηματικά συμφέροντα και συμφωνίες που στράβωσαν ή άλλες που άφησαν μεγάλα κέρδη για όλους τους ενδιαφερόμενους, είτε πάνω είτε κάτω από το τραπέζι".

Σε κάθε περίπτωση, η καχυποψία δεν μπορεί να υποχωρήσει στον βαθμό που το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο (μόνο πλέον από όλα τα χριστιανικά δόγματα των Αγίων Τόπων, αλλά και από όλες τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες ανά τον κόσμο) διαπερνάται από τη διάκριση ιθαγενούς ποιμνίου ή εφημεριακού κλήρου και αλλογενούς (εν προκειμένω ελληνικής) ιεραρχίας. Αργά ή γρήγορα οι εξελίξεις απειλείται να πάρουν απρόβλεπτη μορφή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)