to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 05.04.2015

Κοινωνία

Σε εκδήλωση της ΟΜ Αλεξανδούπολης ο Πάνος Τριγάζης

Σε εκδήλωση- συζήτηση της ΟΜ Αλεξανδρούπολης μίλησε ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Τριγάζης, με θέμα «Το βαλκανικό όραμα της αριστεράς και οι προτάσεις για το μέλλον της περιοχής».


Στην ομιλία του ο Π Τριγάζης τόνισε μεταξύ άλλων:  Κάποτε λεγόταν «να γίνουμε Ευρωπαίοι στα Βαλκάνια και να μην είμαστε Βαλκάνιοι  στην Ευρώπη». Η παραίνεση αυτή είναι διπλά λανθασμένη, διότι  1) τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη, 2) δεν εξηγούσαν οι προτείνοντες την άποψη αυτή τι σημαίνει να είναι κανείς «ευρωπαίος στα Βαλκάνια».  Θα ήθελα εξ αρχής να υποστηρίξω ότι τα Βαλκάνια δεν μπορεί να είναι η πίσω αυλή της Ευρώπης, δικαιούνται έναν ισότιμο ρόλο οι χώρες της περιοχής στο ευρωπαϊκό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Και επειδή Βαλκάνια είναι και η Τουρκία, θα ήθελα επίσης να υποστηρίξω ότι οι  κυρίαρχες  δυνάμεις της Ευρώπης δεν πρέπει να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εντάσσοντας την άρνησή τους στην προοπτική αυτή, σε λογικές «τουρκοφοβίας» ή «ισλαμοφοβίας.

Επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις στα προβλήματα. Το ειρηνικό και αλληλέγγυο μέλλον των Βαλκανίων απαιτεί την υιοθέτηση μιας πολυδιάστατης αντίληψης για την ασφάλεια με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων, την ισότιμη συνεργασία.

Η κοινή ασφάλεια και η συνανάπτυξη είναι η επιταγή της εποχής μας. Στη βάση αυτή πρέπει να αναζητηθούν αμοιβαία αποδεκτές σε προβλήματα και εντάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις σχέσεις χωρών της περιοχής, μακριά από πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε» ισχυρών εξωβαλκανικών δυνάμεων και εθνικιστικά μίση».

Τέλος, ο Π Τριγάζης αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική αλληλεξάρτηση των χωρών της περιοχής, προτείνοντας ένα «βαλκανικό οικολογικό χάρτη», στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις καταστροφικές πλημμύρες στον Έβρο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)