to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:41 | 02.12.2013

Διεθνή

Σε εγκλήματα πολέμου εμπλέκει τον Μπασάρ αλ Άσαντ ο ΟΗΕ

Η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε, κατηγορεί το καθεστώς του Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου και τους αντάρτες για εγκλήματα πολέμου.


Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε σήμερα για πρώτη φορά ότι υπάρχουν «αποδείξεις» ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Η Επιτροπής Έρευνας (για τη Συρία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) έχει συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες αποδείξεων (…) για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (…). Οι αποδείξεις καταδεικνύουν ότι υπάρχει ευθύνη στο πιο υψηλό επίπεδο της κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους», δήλωσε η Πιλάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Επιτροπή Έρευνας συστάθηκε στις 22 Αυγούστου 2011 έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και αποστολή της είναι να ερευνά κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία μετά τον Μάρτιο του 2011 και να εντοπίσει του ενόχους ώστε να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν.

Στην πρώτη έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε, κατηγορεί το καθεστώς του Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου και τους αντάρτες για εγκλήματα πολέμου.

Επανειλημμένα η Επιτροπή έχει κατηγορήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους του καθεστώτος για εγκλήματα, χωρίς όμως ποτέ να αναφέρει άμεσα τον Άσαντ. Επίσης έχει καταρτίσει έναν απόρρητο κατάλογο με ανθρώπους που φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα στη Συρία. Ο κατάλογος αυτός έχει σταλεί στην Ύπατη Αρμοστεία, η οποία όμως δεν την έχει συμβουλευθεί.

Η Πιλάι επεσήμανε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει μια δικαστική έρευνα «αξιόπιστη σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο», που θα επιτρέψει να δικαστούν οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)