to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε εγκαίνια για ένα μη αδειοδοτημένο εργοστάσιο καλεί η Eldorado Gold

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης «επιστρέφει» πίσω το προσκλητήριο απαντώντας στην εταιρεία που προβαίνει σε μία ακόμη επικοινωνιακή καμπάνια περί έναρξης παραγωγής χρυσού ότι «ο Δήμος Αριστοτέλη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό το παιχνίδι».


Το ζήτημα των Σκουριών είναι γνωστό ότι βρίσκεται από τις αρχές Ιουνίου στην διαιτησία μετά από προσφυγή του Ελληνικού δημοσίου κατά της Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ «προς διασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας, σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας».

Παρ' όλα αυτά η εταιρεία δεν φαίνεται να μένει άπραγη καθώς αφενός συνεχίζει την κατασκευή ενός φράγματος απόθεσης αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα κατά παράβαση των όρων της σύμβασης που έχει υπογράψει αφετέρου καλεί στις 15 Σεπτέμβρη σε εγκαίνια για την λειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα. Το προσκλητήριο το έχουν λάβει ήδη μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη και δημοσιογράφοι και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιλαμβάνει  την μεταφορά προς το σημείο των εγκαινίων προσκεκλημένων από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αλλά και δημοσιογράφων (με πριβέ πτήση της Aegean) σε σχετική συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στην Θεσσαλονίκη σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης. 
 
Το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, είναι ανενεργό από το 1996. Μετά από άδειες που έχει λάβει η εταιρεία προχώρησε στην αναβάθμισή του προκειμένου να ξεκινήσει τις υπόγειες εξορύξεις μεταλλευμάτων από τις στοές. Παρ`όλα αυτά το εργοστάσιο δεν είναι πλήρως αδειοδοτημένο καθώς η εταιρία δεν έχει προχωρήσει στον χαρακτηρισμό των αποβλήτων- κάτι που έχει ζητηθεί και από το αρμόδιο υπουργείο- προκειμένου να εγκριθεί η άδεια λειτουργίας. 
 
Παράλληλα η εταιρεία εναποθέτει επικίνδυνα εξορυκτικά απόβλητα στον υπό κατασκευή Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα στην περιοχή Μαντέμ Λάκκο και διακινεί επικίνδυνα εξορυκτικά απόβλητα από την Ολυμπιάδα στο Στρατώνι, θέμα για το οποίο έχουν προσφύγει ήδη κάτοικοι της περιοχής ζητώντας τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κινδύνων για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα εκδικαστούν τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα το φράγμα κατασκευάζεται χωρίς να έχει λάβει άδεια λειτουργίας και ήδη δέχεται απόβλητα. Επιπλέον η εταιρεία έχει αλλάξει από μόνη της τους όρους κατασκευής που προέβλεπονταν από την ΑΕΠΟ (π.χ. δεν έχει τοποθετήσει αργιλικό φραγμό), προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, καθιστώντας την ύπαρξη του φράγματος, το οποίο πέρα απ`όλα τα άλλα  βρίσκεται πάνω σε μεγάλο σεισμικό ρήγμα, ακόμη πιο επικίνδυνη.
 
Για να γίνει μια εξόρυξη χρειάζονται τρία πράγματα: ο τόπος της εξόρυξης, το εργοστάσιο εμπλουτισμού και ο χώρος απόθεσης αποβλήτων. Ο χώρος της απόθεσης αποβλήτων βρίσκεται στον «αέρα» δεδομένου ότι το φράγμα δεν έχει λάβει άδεια λειτουργίας αλλά δέχεται ήδη απόβλητα, ενώ παράλληλα η εταιρεία δεν έχει λάβει ούτε την σχετικά άδεια για το εργοστάσιο έτσι ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Οι κάτοικοι που εδώ και χρόνια ζητούν να σταματήσει η καταστροφή του τόπου τους από την εταιρεία, δεν πρόκειται να αποδεχτούν χιλιάδες τόνους αρσενικού σε μια τοξική λίμνη που κατασκευάζεται με όρους χειρότερους και από αυτούς που ενέκριναν προηγούμενες κυβερνήσεις.
 
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης «επιστρέφει» πίσω  το προσκλητήριο απαντώντας στην εταιρεία που προβαίνει σε μία ακόμη επικοινωνιακή καμπάνια περί έναρξης παραγωγής χρυσού ότι «ο Δήμος Αριστοτέλη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό το παιχνίδι». 
 
«Είναι γνωστή η θέση μας και η αντίθεσή μας στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Αυτό δεν έχει αλλάξει, όπως δεν έχει αλλάξει και η πολιτική της εταιρείας να εξαπατά την κοινωνία και το κράτος» τονίζει ο Γ. Ζουμπάς διερωτώμενος πως γίνεται η εταιρεία να διατυμπανίζει την έναρξη της παραγωγής χρυσού χωρίς να διαθέτει έγκριση για την ανεφάρμοστη μέθοδο μεταλλουργίας, χωρίς να διαθέτει άδεια για το εργοστάσιο εμπλουτισμού αλλά και χωρίς να έχει λάβει άδεια για τον χώρο απόθεσης αποβλήτων. 
 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη μιλώντας επίσης στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης  δηλώνει ότι «στέλνουν προσκλητήριο για ένα εργοστάσιο που δεν έχει άδεια λειτουργίας. Πρόκειται για επικοινωνιακή πρακτική της εταιρείας που βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την προσφυγή του ελληνικού δημοσίου στην διαιτησία με θέμα την τήρηση εκ μέρους της σύμβασή της». 
 
«Για να λάβει άδεια λειτουργίας το εργοστάσιο πρέπει να προχωρήσει η εταιρεία σε χαρακτηρισμό των αποβλήτων, κάτι που δεν έχει γίνει, ο Κοκκινόλακκας επίσης δεν έχει λάβει άδεια, που θα τα πηγαίνουν τα απόβλητα;» διερωτάται από την πλευρά της η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το οποίο ήρθαμε σε επικοινωνία αναφέρει ότι δεν θα προβεί σε καμία δημόσια τοποθέτηση για το θέμα, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της διαιτησίας με την εταιρεία. 

(πηγή: ΣτοΚόκκινο)

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)