to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 13.01.2021

Κοινωνία

Σε ΕΔΕ μετατρέπεται η Προκαταρκτική για τον ξυλοδαρμό του Β. Μάγγου από αστυνομικούς

Επτά μήνες μετά δεν υπάρχει καμία απόφαση, καθώς με ρυθμούς χελώνας φαίνεται να κινούνται οι διαδικασίες στην ΕΛ.ΑΣ. για την εξέταση της υπόθεσης του Βασίλη Μάγγου που είχε οδηγήσει έναν μήνα αργότερα στον θάνατό του.


Ενδείξεις για παραπτώματα των αστυνομικών φαίνεται να δείχνει η διαδικασία, κάτι που προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε ερώτηση που είχε καταθέσει η Κατερίνα Παπανάτσιου στη Βουλή σχετικά με τα πορίσματα της Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης για την αστυνομική βία ενάντια σε πολίτες του Βόλου κατά την 13η και 14η Ιουνίου 2020.

Στην απάντηση προς τη βουλεύτρια Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται πως η Προκαταρκτική μετατράπηκε σε ΕΔΕ, το οποίο σημαίνει ότι όντως υπάρχουν ενδείξεις για παραπτώματα και έτσι θα πρέπει να κινηθούν οι κατάλληλες διαδικασίας ώστε να αποφανθούν αν αυτά μετατραπούν και σε πειθαρχική δίωξη.

Εδώ η ερώτηση της Κατερίνας Παπανάτσιου:

Και η απάντηση του υπουργείου:

Υπενθυμίζεται πως, παρότι στην αρχή η ΕΛ.ΑΣ. μιλούσε για χρήση της απολύτως αναγκαίας βίας, στη συνέχεια, και ενώ φαίνεται να παρεμπόδισε πολλάκις την ορθή κυκλοφορία των στοιχείων της υπόθεσης (όπως ανέδειξε η συλλογικότητα στην οποία δραστηριοποιούταν ο Β.Μ.), η ίδια ξεκίνησε την Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση, σύμφωνα με τους κανονισμούς που διέπουν το πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών για ευθύνες όσων εμπλέκονται στο βίαιο ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου.

Επίσης, και ενώ φάνηκε ο ξυλοδαρμός του να βασίστηκε σε «υπόνοιες», ο Βασίλης Μάγγος βρέθηκε κατηγορούμενος μετά τον θάνατό του. Ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπό το βάρος των στοχείων που κυκλοφόρησαν ευρέως, αναγκάστηκε να κάνει λόγο για «περιστατικό» και «γεγονός αστυνομικής βίας». Είχε υπεραμυνθεί ωστόσο της ανακοίνωσης του Υπουργείου του περί «ψεμάτων» όσων «συνέδεσαν» τα γεγονότα, υποστήριξε ότι «δεν προδικάζει το πόρισμα», ενώ αναφέρθηκε και σε προσπάθεια «στοχοποίησής του» επί έναν χρόνο, με τα ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν καταστολή σε σωρεία περιπτώσεων.

Τον Δεκέμβριο ο πατέρας του Βασίλη απέστειλε επιστολή στον Μ. Χρυσοχοΐδη τονίζοντας πως 5, τότε, μήνες μετά τον θάνατο του γιου του η οικογένεια, αλλά κι η κοινωνία, συνεχίζει να βρίσκεται στο σκοτάδι.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)