to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 12.04.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Σε δύο εβδομάδες θα λειτουργήσει το μηχάνημα εντοπισμού καρκινωμάτων στο ΠΓΝΠ

Τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου απεικονιστικού μηχανήματος, το οποίο είναι δωρέα της Ελένης Διγενοπούλου-Ζαφειροπούλου, πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου και φορέων της περιοχής, με τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος να δηλώνει ότι «το μηχάνημα θα σώσει ζωές».


Μετά από 15 χρόνια το όραμα του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΓΝΠ πήρε σάρκα και οστά χάρη στην δωρήτρια Ελένη Διγενοπούλου-Ζαφειροπούλου, η οποία με την δωρεά του σύγχρονου ιατρικού μηχανήματος (1,3 εκατ. ευρώ) , ύστερα από επιθυμία του εκλιπόντα συζύγου της, χάρισε ένα «όπλο» στους ασθενείς της Δυτικής Ελλάδας, καθώς καθίστανται δυνατή η ανίχνευση ασθενειών από την γέννησή τους, σε επίπεδο κυττάρων.

«Είναι η στόφα του εθνικού ευεγέρτη, η στόφα του ανθρώπου, που δεν θέλει φανφάρες γύρω από το όνομά της. Αυτή η σεμνότητα στην τελετή των εγκαινίων, που δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, άκουσε τι θέλαμε να πούμε εμείς και αυτή δεν θέλησε να μιλήσει για τον εαυτό της. Είναι μια κυρία με όλη την σημασία της  λέξης. Εμένα με έχει εντυπωσιάσει αυτή η γυναίκα», τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Θόδωρος Πισιμίσης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην τελευταία επιθυμία του συζύγου της κ. Διγενοπούλου-Ακριβοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «ένας άνθρωπος πεθαίνει και σκέφτεται πριν φύγει, μέρος της περιουσίας του, να το διαθέσει για την υγεία των επιζώντων και είναι συγκλονιστικό».
 
Βεβαίως μέχρι να φτάσουμε στην ημέρα των εγκαινίων υπήρξε μια μακρά περίοδος συζητήσεων και επαφών για να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα, που υπήρξαν, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι για την ενίσχυση των 3 δωματίων, που φιλοξενούν το συγκεκριμένο ιατρικό μηχάνημα, χρειάστηκαν να καλυφθούν με 80 τόνους από φύλλα μολύβδου για να μην περνά η ραδιενέργεια.  «Να φανταστείτε εξαντλήσαμε όλα τα μολυβδόφυλλα στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμάνια και στο τέλος φέραμε και από την Τουρκία., γιατί 80 τόνοι δεν υπάρχουν την Ελλάδα. Ήταν πολύ πιο δύσκολο από ότι δείχνει το τελικό αποτέλεσμα η υλοποίηση αυτή», καθώς χρειάστηκε μια προεργασία για την τελική διαμόρφωση του χώρου και την εγκατάσταση του μηχανήματος, η οποία ξεκίνησε από τα τέλη Ιουνίου του 2017.
 
Το μηχάνημα διαθέτει ένα σύστημα απεικόνισης, το οποίο συνδυάζει δυο μεθόδους: την Ποζιτρονική Τομογραφία (PET) και την Αξονική Τομογραφία (CT), και εντοπίζονται με ακρίβεια τα κύτταρα, που στο μέλλον, μπορούν να εξελιχθούν σε καρκινικά.  «Μόλις πάρουμε το ραδιοφάρμακο μέσα σε 2  εβδομάδες πιστεύω θα γίνει η πρώτη εξέταση, διότι αυτό κοστίζει 750 ευρώ η κάθε δόση, παρασκευάζεται από ένα μόνο εργαστήριο στο Λαύριο. Μέχρι να έρθει στην Πάτρα χάνει την μισή ζωή του, καθώς ο χρόνος είναι 12 ώρες , οπότε με το που θα έρθει κάτω είναι το μισό φάρμακο. Το χορηγούν αμέσως στον ασθενή, όπου εκπέμπει ποζιτρόνια και ανιχνεύει το ραδιοφάρμακο, όπου βρίσκεται.  Τα κύτταρα τα καρκινικά έχουν διπλάσιο μεταβολισμό από τα καρκινικά κύτταρα και εντοπίζει τα κύτταρα μέσω των ποζιτρονίων, που έχουν υψηλό μεταβολισμό και από εκεί και πέρα μπαίνει το CT, η κλασική αξονική τομογραφία. Μας βγάζει και αξονικές τομογραφίες πόσα κύτταρα είναι καρκινικά. Μπορούμε θεωρητικά να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο σε μέγεθος κυττάρου πριν γίνει καρκίνος, σε πάρα πολύ πρώιμο στάδιο, άρα ιάσιμο. Αυτό το μηχάνημα θα σώσει ζωές» επισήμανε ο κ. Πισιμίσης.
 
Η κάθε εξέταση για το νοσηλευτικό ίδρυμα θα κοστίζει 1.000 ευρώ, με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας να δηλώνει ότι το κόστος αυτό δεν θα το πληρώνει ο κόσμος, «αλλά θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, άρα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ενίσχυσης , διότι ένα τέτοιο μηχάνημα θα κοστίσει επιπλέον, από τις υπόλοιπες δαπάνες, 1,2 εκατ. ευρώ».
 
Παράλληλα τέλος του μήνα ξεκινούν οι διεργασίες για την Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, όπου το νοσοκομείο με το μηχάνημα PET/CT θα σώζει ζωές ενώ με την μονάδα αυτή θα γεννιούνται νέες ζωές. «Αρχίζουν και καρποφορούν οι προσπάθειες των δυο τελευταίων ετών, η μια μετά την άλλη, και οι μονάδες μπαίνουν μπροστά. Ξεκινήσαμε με τον γραμμικό επιταχυντή, τώρα στο PET/CT, πάμε στην Μονάδα Υποβοηθούμενης Γονιμοποίησης  και στη συνέχεια σε μια πολύ καλά στημένη Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική» κατέληξε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)