to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 29.01.2023

Κοινωνία

Σε διοικητικό αδιέξοδο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Εκβιάζει το Υπουργείο Παιδείας

Στον «πάγο» κάθε διοικητική λειτουργία με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, καθώς αρνείται να δώσει ουσιαστική λύση στην προ των πυλών ακυβερνησία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Εκρυθμο είναι το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον απόηχο της επίσκεψης (την Παρασκευή, 27/1) του γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδυσσέα Ζώρα, με αφορμή το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης και ως εκ τούτου ανάδειξης νέου πρύτανη. Ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά δέχθηκαν «απειλές» για να ολοκληρώσουν την εκλογική διαδικασία, βάσει του νέου Νόμου, που έχει οδηγήσει σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του ιδρύματος, το οποίο από 1η Μαρτίου, μένει ουσιαστικά «ακυβέρνητο».

Ο Ζώρας συναντήθηκε τόσο με τον σημερινό πρύτανη Ζήση Μαμούρη, όσο και με τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τους οποίους κάλεσε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκλογής εξωτερικών μελών.

«Ουσιαστικά μας απείλησε ότι αν δεν τελειώσει η διαδικασία συγκρότησης συμβουλίου, δεν θα υπάρχει διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το ίδρυμα κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητο. Και μας διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στη θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής. Ουσιαστικά ήρθε να μας εκβιάσει και να περάσει την ευθύνη της ακυβερνησίας του ιδρύματος στο ίδιο το πανεπιστήμιο και στα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Το Υπουργείο Παιδείας με παιδαριώδεις απειλές επιχειρεί να μετακυλήσει την ευθύνη στα πανεπιστήμια, όταν το ίδιο το Υπουργείο και ο Νόμος που δημιούργησε, ευθύνονται για την όλη κατάσταση», το ξέσπασμα ακαδημαϊκών στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Όπως εξήγησαν αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί είναι ο ίδιος ο Νόμος του Υπουργείου Παιδείας, «ο οποίος δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη σε περίπτωση άγονων διαδικασιών». «Δεν είναι οι άχρηστοι ακαδημαϊκοί που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, αλλά ο Νόμος που δεν λειτουργεί. Ο Νόμος στον οποίο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον αριθμό των συνεδριάσεων των εσωτερικών μελών για την εκλογή των εξωτερικών, ο Νόμος που δεν προβλέπει εναλλακτικές διαδικασίες σε περίπτωση αδιεξόδου. Και δεν είναι μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητο. Είναι άλλα δύο Πανεπιστήμια», αναφέρουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γνωστοποιηθεί στο Left.gr, η κατάσταση είναι έκρυθμη, ενώ τα πανεπιστήμια έχουν τραβήξει χειρόφρενο και κινδυνεύουν να παραλύσουν μετά τον επόμενο μήνα. «Ο νόμος είναι γραμμένος, είτε με δόλο είτε χωρίς, με απίστευτη προχειρότητα και αλαζονεία και άλλη μια φορά το υπουργείο μεταφέρει τις ευθύνες στα πανεπιστήμια για τα δικά του λάθη», καταγγέλλει έγκυρη πηγή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

Στα όρια της νομιμότητας η επαναπροκήρυξη για εξωτερικά μέλη

Με λύσεις «στα όρια της νομιμότητας» απάντησε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο διά στόματος Ζώρα προτείνει την προκήρυξη εκ νέου εκλογών για τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου.

Πρόκειται μάλιστα για «λύση» που προτείνεται και με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που κοινοποιήθηκε στο ίδρυμα, πριν από ένα μήνα περίπου. «Η εγκύκλιος κινείται στα όρια της νομιμότητας. Κι αυτό γιατί δεν προβλέπεται πουθενά από τον Νόμο ότι η Σύγκλητος μπορεί να κηρύξει άγονη τη διαδικασία εκλογής μελών, να τη σταματήσει και να προκηρύξει εκ νέου εκλογές για τα εξωτερικά μέλη. Μάλιστα, ο Νόμος προβλέπει ότι η προκήρυξη για τα εξωτερικά μέλη γίνεται πριν την εκλογή των εσωτερικών, ακριβώς για να μην υπάρχουν φαινόμενα, ο καθένας να καλεί τους «δικούς» του να θέσουν υποψηφιότητα», σχολιάζουν.

Οδυσσέας Ζώρας: «Βρείτε λύση στο Π.Θ., ο Νόμος δεν αλλάζει»

Εκβιαστικές συμπεριφορές καταγέλλουν οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας. 

Ο Ζώρας αρνείται να βρει ουσιαστική λύση στο διοικητικό αδιέξοδο που δημιουργεί ο νόμος του Υπουργείου Παιδείας, μετακυλύοντας κάθε ευθύνη στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. 

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρία (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πανεπιστήμιο Αιγαίου) που αδυνατούν να εκλέξουν Συμβούλιο Διοίκησης από το σύνολο των δέκα ιδρυμάτων, για τα οποία εφαρμόστηκε ο νέος Νόμος του Υπουργείου Παιδείας με αφορμή τη λήξη της θητείας των πρυτανικών τους αρχών στις 31 Αυγούστου 2022.

Την πόρτα του συμβουλίου πέρασαν οι κ.κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης που ήταν και ο πλειοψηφών, Ελένη Ανδρέου, Νίκος Δαναλάτος, που συγκροτούν τη μία «ομάδα» και οι κ.κ, Ιωάννης Θεοδωράκης, Ευρυπίδης Μυστακίδης και Παντελεήμονας Μπάγκος, που συγκροτούν το δεύτερο «μέτωπο».

Βάσει του Νόμου, οι έξι αυτοί καθηγητές θα πρέπει να εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη με τα οποία θα συνδιοικήσουν μέσα από 17 συνολικά υποψηφιότητες. Σχεδόν τρεις μήνες μετά, το μόνο εξωτερικό μέλος που έχει εκλεγεί είναι ο Βολιώτης αστροφυσικός Ν. Πράντζος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, το συμβούλιο διοίκησης του ΠΘ δεν βρίσκεται πια στο 3-3 αλλά στο 3-2-0. Δηλαδή υπάρχει μπλοκ Θεοδωράκης-Μυστακίδης-Μπάγκος που ψηφίζουν συγκεκριμένους εξωτερικούς, Μπιλλίνης-Ανδρέου που ψηφίζουν άλλους και Δαναλάτος που ψηφίζει λευκό. Επιπλέον, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ψηφιστεί μόνο ένας εξωτερικός στο συμβούλιο διοίκησης, ο Νικόλαος Πράντζος, ερευνητής αστροφυσικός του Ινστιτούτου Αστροφυσικής Παρισιού, με 4 ψήφους.

Σημειώνεται ότι για να αναδειχθεί πρύτανης στο ίδρυμα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογών των πέντε εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Σήμερα, υπάρχουν τέσσερις κενές θέσεις εξωτερικών μελών.

Ωστόσο λύση δεν έχει δωθεί και τη στιγμή που πλησιάζει το τέλος της παράτασης της θητείας των πρυτανικών αρχών (28/2), ο Ζώρας μετέφερε τον εκβιασμό του υπουργείου ότι αν δεν δοθεί λύση, δεν θα πάρουν καμία νομοθετική πρωτοβουλία για να αρθεί το αδιέξοδο επικαλούμενος το αυτοδιοίκητο.

Για το μεγάλο διοικητικό αδιέξοδο ανακοίνωση έχει εκδόσει η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ), στην οποία ζητά πρέπει να καταργηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν τα συμβούλια διοίκησης, και με ευρεία συναίνεση να καθοριστεί σύστημα διοίκησης με δημοκρατικότητα και λογοδοσία, με βάση ακαδημαϊκές αρχές.

Ταυτόχρονα, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη το ζήτημα «άνοιξε» και η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία βάζει στο κάδρο την κυβέρνηση Μητσοτάκη τονίζοντας ότι «το τέλμα που ζούμε είναι το Πανεπιστήμιο της υπουργού Ν. Κεραμέως και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Να επιστρέψουμε στον καθαρό αέρα της δημοκρατίας, της συναδελφικότητας και του ακαδημαϊκού διαλόγου!».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναμένεται να εκδόσει ανακοίνωση τις επόμενες μέρες.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου που έχει ξεκαθαρίσει τη μη παράταση της θητείας, το Π.Θ. θα μείνει ακυβέρνητο από 1η Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πληρωθούν υπάλληλοι, συμβασιούχοι, να λειτουργήσει η Επιτροπή Ερευνών, να λειτουργήσει το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Με πληροφορίες από taxydromos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)