to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 24.07.2015

Πολιτική

Σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με ρυθμίσεις για εθνική επικοινωνιακή πολιτική και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης».


Η Κυβέρνηση προτίθεται με το εν λόγω σχέδιο νόμου να προβεί σε συνολική ρύθμιση και διαχείριση σε στρατηγικό επίπεδο του σημαντικού για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος τομέα της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής.

Στην παρούσα συγκυρία, όπου η εικόνα της χώρας πλήττεται διεθνώς λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, είναι επιτακτική ανάγκη αφ’ ενός μεν να θωρακισθεί η Δημοκρατία μας μέσω της διασφάλισης της πολυφωνίας και της πλουραλιστικής ενημέρωσης των πολιτών αφ’ ετέρου δε να ενισχυθεί η προσπάθεια για αποτελεσματική παρουσίαση και υποστήριξη των ελληνικών θέσεων και απόψεων ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία επιχειρείται μια πραγματικά ριζοσπαστική θεσμική τομή και αναμόρφωση της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής.

·        Θεσμοθετείται - σύμφωνα με τα πρότυπα κρατών, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία κλπ. - το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής ως διυπουργικό κυβερνητικό όργανο υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού με αρμοδιότητα τόσο τον διετή στρατηγικό σχεδιασμό του συνόλου των επικοινωνιακών προγραμμάτων και δράσεων του κράτους όσο και τον σχετικό συντονισμό όλων των Υπουργείων και λοιπών δημοσίων Υπηρεσιών.

·        Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική ανασυγκροτείται σε ορθολογική βάση, μακριά από πελατειακές αντιλήψεις του παρελθόντος, ο καθοριστικός για την προβολή της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό μηχανισμός Επικοινωνιακής Διπλωματίας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Εγκαθιδρύεται αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα προαγωγών και μεταθέσεων των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας βάσει μετρήσιμων κριτηρίων. Καθίσταται το οργανωτικό σχήμα των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό πιο σφικτό και πιο αποτελεσματικό με πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

·        Ιδρύεται ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε. (Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.) με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων, που αφορούν στην υποστήριξη των δημοσίων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας.

·        Συστήνεται Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, προκειμένου μέσω αυτού να ενισχυθεί το έργο επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο κυρίως της διαδικτυακής ενημέρωσης, αλλά και να υπάρξει, κατά το δυνατόν, καταγραφή και υπαγωγή τους στο γενικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των κανόνων διαφάνειας και δεοντολογίας.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το παρουσιαζόμενο σχέδιο νόμου κλείνει οριστικά την πόρτα σε φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης του παρελθόντος και ανοίγει νέους ορίζοντες τόσο στην ορθολογική, αποτελεσματική και αξιοκρατική οργάνωση και λειτουργία ενός πολύ σημαντικού τομέα της δημόσιας πολιτικής όσο και στην υποστήριξη και τόνωση υγειών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων προς όφελος της καταταλαιπωρημένης πραγματικής οικονομίας της χώρας μας.   

H  διαβούλευσή αναρτήθηκε στο σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/ypep/?p=367

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)