to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:22 | 17.05.2022

Διεθνή

Σε δίκη προτίθεται να οδηγήσει τους μαχητές του Αζοφστάλ η Ρωσία

Η Ρωσία πέτυχε τον στόχο της να θέσει υπό πλήρη έλεγχο το λιμάνι της Μαριούπολης, μετά την πλήρη παράδοση των μαχητών στη χαλυβουργία Αζοφστάλ. Οι εναπομείναντες υπερασπιστές του, πολλοί εκ των οποίων μαχητές του Τάγματος Αζόφ, έχουν περιέλθει στα χέρια του ρωσικού στρατού και έχει ήδη τεθεί το ζήτημα για το ποια θα είναι η τύχη τους


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον επτά λεωφορεία που μετέφεραν τους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν έφυγαν από το χαλυβουργείο και βρίσκονται πλέον σε περιοχές που ελέγχει ο ρωσικός στρατός. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερες ότι μεταξύ αυτών ήταν και στρατιώτες που δεν είχαν τραυματιστεί.

Αν και η ουκρανική κυβέρνηση έχει προτείνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, η ρωσική πλευρά το αρνείται ισχυριζόμενη ότι δεν θα επιτρέψει στους μαχητές του Αζόφ να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, καθώς τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Μάλιστα, βουλευτές της Κρατικής Δούμας δήλωσαν ότι προτίθενται να καταθέσουν νόμους που θα αποτρέψουν την ανταλλαγή τους. Άλλωστε η Μόσχα στη δράση του Τάγματος Αζόφ έχει στηρίξει και το επιχείρημά της περί «ειδικής επιχείρησης» για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.


Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, είπε ότι τα μέλη του Τάγματος Αζόφ είναι «ναζί εγκληματίες πολέμου» και «πρέπει και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ήδη οι επιτροπές Άμυνας και Ασφάλειας της Δούμας προετοιμάζουν σχετικό νομοθέτημα.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, «στις 26 Μαΐου το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει υπόθεση αναγνώρισης του ουκρανικού τάγματος Αζόφ ως τρομοκρατικής οργάνωσης και απαγόρευσης των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία», έπειτα από αίτημα του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass, ρωσική ερευνητική επιτροπή θα ανακρίνει τους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ρωσία για τις «ποινικές υποθέσεις που αφορούν τα εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», όπως τις αποκαλεί η Μόσχα.

Το ΔΠΔ στέλνει μεγάλη ομάδα ερευνητών στην Ουκρανία

Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία όμως θα διερευνήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στην εμπόλεμη χώρα ομάδα 42 ερευνητών και ειδικών, προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, δήλωσε σχετικά:

«Επιβεβαιώνω πως σήμερα το γραφείο μου έστειλε μια ομάδα που αποτελείται από 42 ερευνητές, ειδικούς στη μεθοδολογία εγκληματολογικής έρευνας και άλλο προσωπικό υποστήριξης στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πιο σημαντική αποστολή από άποψη δυναμικού που έχει αναπτυχθεί ποτέ επί τόπου σε μία και μόνη φορά».

«Χάρη στην ανάπτυξη μιας ομάδας ερευνητών, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία και να συγκεντρώσουμε μαρτυρίες για στρατιωτικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν εγκλήματα που αναφέρονται στο Καταστατικό της Ρώμης», που είναι η ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, είπε ο Χαν που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου έρευνα για αναφορές περί εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, αφού έλαβε το πράσινο φως από τα περίπου 40 κράτη-μέλη του Δικαστηρίου.

Το Απρίλιο επισκέφθηκε τα προάστια του Κιέβου, κυρίως την Μπούτσα, όπου τουλάχιστον 20 πτώματα ανακαλύφθηκαν στις 2 Απριλίου.

Ο Χαν ευχαρίστησε την ολλανδική κυβέρνηση για τη συνεργασία της, με την ανάπτυξη «ενός σημαντικού αριθμού ειδικών» για την υποστήριξη της αποστολής του ΔΠΔ. «Οι δραστηριότητές μας στον τομέα της έρευνας και της μεθοδολογίας εγκληματολογικής έρευνας θα κερδίσουν σε αποτελεσματικότητα χάρη στη συνεργασία αυτή», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)