to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:06 | 18.11.2015

πηγή: alterthess.gr

Κοινωνία

Σε δίκη οι κάτοικοι της Ευκαρπίας που αντιστέκονται στην λειτουργία του ΣΜΑ

Σε μία ακόμη δίκη οδηγούνται σήμερα κάτοικοι της Ευκαρπίας για τον αγώνα τους ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη.


49 πολίτες συνολικά οδηγούνται κατηγορούμενοι για άλλη μία φορά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, σε δίκες που θα γίνουν στις 18, 25 και 30 Νοεμβρίου, αλλά και,  μεταγενέστερα, μέσα στον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων ενάντια στο ΣΜΑ διοργανώνει μια σειρά κινητοποιήσεων με σκοπό να σταματήσει η κατασκευή του ΣΜΑ αλλά και η βιομηχανία διώξεων εναντίον των κατοίκων της Ευκαρπίας που μάχονται για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων.

Το  Δίκτυο θα ζητήσει από το Δήμο Παύλου Μελά  να καταγγείλει την αυταρχικότητα που επιδεικνύει η διοίκηση του ΦΟΣΔΑ . Παράλληλα θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας την ανάκληση της άδειας καύσης που έχει δοθεί στο ΤΙΤΑΝ αλλά και την υποχρεωτική εφαρμογή του ΕΣΔΑ.

Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας προτάσσουν εδώ και καιρό ένα διαφορετικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο υιοθέτησε και ο Δήμος Παύλου Μελά. «Ο ΦΟΣΔΑ όμως θεωρεί ότι το σχέδιο αυτό είναι μη υλοποιήσιμο και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να λειτουργήσει ο ΣΜΑ και να οδηγούνται τα σκουπίδια προς καύση» σημειώνουν οι κάτοικοι.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κατασκευή του ΣΜΑ κόντρα στις διατάξεις του νέου ΕΣΔΑ ο οποίος προτάσσει την ορθή διαχείριση απορριμμάτων και τα τοπικά σχέδια μικρής εμβέλειας απορρίπτοντας τα φαραωνικά σχέδια καύσης των στερεών απορριμμάτων τύπου ΣΜΑ.

Παρ’ όλα αυτά εδώ και μέρες στον χώρο του ΣΜΑ δουλεύουν συνεχώς φουρνέλα ισοπεδώνοντας μια πλαγιά 100 στρεμμάτων λίγα μέτρα από σπίτια με τους κατοίκους της Ευκαρπίας να έχουν αναστατωθεί συνειδητοποιώντας πως η κατασκευή του γιγάντιου έργου- παρωδία συνεχίζεται (δείτε περισσότερα εδώ).

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσουν οι διώξεις των πολιτών που εναντιώθηκαν στην κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του δηλώνει τη συμπαράστασή του στους πολίτες που διώκονται κατ’ επανάληψη, και παρά τις επανειλημμένες αθωωτικές αποφάσεις, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις εναντίον του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ενός αγώνα στο πλαίσιο των «συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών».

Έργα όπως ΣΜΑ, ΚΔΑΥ, ΧΥΤΥ, μονάδες κομποστοποίησης κ.ά. πρέπει υποχρεωτικά να ενταχτούν στον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και να συνδυάζονται αποτελεσματικά με τα Τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων των ΟΤΑ, τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Ο νέος σχεδιασμός και όλες οι δράσεις οφείλουν να εντάσσονται στην Ορθή  Διαχείριση Απορριμμάτων (ΟΔΑ) με προτεραιότητες την μείωση και την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της κομποστοποίησης. Μια τέτοια διαχείριση, μειώνει στο ελάχιστο τον όγκο των τελικά απορριπτόμενων απορριμμάτων, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, μειώνει το κόστος για τους δημότες και ανατροφοδοτεί την τοπική ανάπτυξη και αξιοποιώντας εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και χαμηλής όχλησης», προστίθεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καλεί τον ΦοΔΣΑ και τους Δήμους να εκπονήσουν άμεσα τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τα Τοπικά σχέδια διαχείρισης σύμφωνα με τις αρχές του νέου ΕΣΔΑ με ουσιαστική διαβούλευση και κινητοποιώντας την κοινωνία και την οικονομία (δείτε περισσότερα εδώ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)