to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:54 | 03.11.2014

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Σε δίκη αύριο τρεις για το πογκρόμ εναντίον των Ρομά στο Αιτωλικό

Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου θα βρεθούν αύριο, Τρίτη, τρία άτομα που δικάζονται για τις βίαιες επιθέσεις κατά των Ρομά του Αιτωλικού που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 και συνεχίστηκαν μέχρι τον Γενάρη του 2013.


Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου θα βρεθούν αύριο, Τρίτη, τρία άτομα που δικάζονται για τις βίαιες επιθέσεις κατά των Ρομά του Αιτωλικού που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 και συνεχίστηκαν μέχρι τον Γενάρη του 2013.

«Στις 3-8-2012, 15-8-2012, 20-9-2012, 13-10-2012 και 4-1-2013 έγιναν σοβαρά επεισόδια σε βάρος "ρομά" της περιοχής από μέλη, φίλους, στελέχη και οπαδούς της Χρυσής Αυγής, με τη συμμετοχή του ίδιου [του τοπικού βουλευτή της ΧΑ Κ.Μπαρμπαρούση] κατά τα οποία σημειώθηκαν εμπρησμοί, ξυλοδαρμοί και άλλες βίαιες και παράνομες πράξεις…» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το πόρισμα του εισαγγελέα Ντογιάκου, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Η πρώτη επίθεση εναντίον των Ρομά σημειώθηκε στις 3 Αυγούστου του 2012. Μια ομάδα κατευθύνθηκε στην γειτονιά τους με άγριες διαθέσεις και συνθήματα «έξω οι γύφτοι από το Αιτωλικό» και επιτέθηκαν με μολότοφ στα σπίτια τους…

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν κατά την διάρκεια του Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μέχρι τον Γενάρη του 2013. Στις 13 Οκτωβρίου 2012 η 34χρονη Παρασκευή Κοκόνη, ο 11χρονος γιος της και ο 23χρονος ανιψιός της βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού για ψώνια.

Εκεί δέχτηκαν επίθεση από περίπου επτά άνδρες, όταν κάποιος  υπέδειξε την γυναίκα ως συγγενή του αρχηγού της κοινότητας των Ρομά. «Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί με χτυπάνε» είπε σε συνέντευξη στην Διεθνή Αμνηστία η Παρασκευή Κοκόνη.

Στις 4 Ιανουαρίου 2013 70 άτομα επιτέθηκαν στην γειτονιά των Ρομά, πυρπόλησαν σπίτια και τραυμάτισαν κόσμο. Τότε ο Κ. Μπαρμπαρούσης δήλωνε στις κάμερες: «Αφού οι Ρομά δεν θέλουν να ενταχθούν στην κοινωνία και αντιδρούν και θέλουν να ζούνε σαν ζώα, δικαίωμά τους είναι αν το λέει και η παράδοσή τους, μπορούν να ζουν σαν ζώα, αλλά όχι εδώ, στη ζούγκλα με τον Ταρζάν»…

Εννέα άτομα συνελήφθησαν γι αυτή την επίθεση, οκτώ εκ των οποίων, σύμφωνα με μαρτυρίες, συνδέονται με την Χ.Α αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ύστερα από λίγες ημέρες…

Στην αυριανή δίκη θα υπάρχει παρατηρητής από τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ τη νομική εκπροσώπηση της πολιτικής αγωγής έχει αναλάβει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)