to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε δίκη 6 αστυνομικοί για βασανιστήρια κρατουμένου στο Α.Τ. Ακροπόλεως: Δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα!

Δεν είδαν και δεν άκουσαν για τα βασανιστήρια του Χιλιανού κρατούμενου Πέδρο Ναβάρο στο Α.Τ. Ακροπόλεως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2010 οι έξι κατηγορούμενοι αστυνομικοί.


Ο βασικός κατηγορούμενος, που έχει παραπεμφθεί στη δίκη για βασανιστήρια και για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη απέδωσε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει σε «ενορχηστρωμένη σκευωρία της πολιτικής ηγεσίας και της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων».

Ισχυρίστηκε, λοιπόν, κατά την απολογία του την περασμένη Πέμπτη, ότι ο Ναβάρο... χτυπιόταν στα κάγκελα του κελιού του και ο ίδιος πήγε να τον βγάλει, για να τον ηρεμήσει και τότε ο κρατούμενος προσπάθησε να αποδράσει και του επιτέθηκε.

Ο κατηγορούμενος είπε ακόμη ότι με τη βοήθεια συναδέλφου του πέρασε χειροπέδες στον κρατούμενο και παραδέχτηκε ότι τον χτύπησε με κλομπ «δύο φορές από κάθε πλευρά».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο δέσμιος με χειροπέδες Ναβάρο συνέχισε να τον χτυπάει, αλλά και να ρίχνει κλοτσιές στις γωνίες των επίπλων, με σκοπό να αυτοτραυματιστεί!

Κατάθεση θύματος

Υπενθυμίζεται ότι το θύμα είχε πει στην κατάθεση του ότι -μεταξύ άλλων βασανιστηρίων- οι αστυνομικοί του φόρεσαν ένα κράνος και άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι πάνω από αυτό.

Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι αυτός έβαλε στον Ναβάρο το κράνος, αλλά ισχυρίστηκε ότι του το έβαλε για να μην αυτοτραυματιστεί.

Είπε επίσης ότι η μεταξύ τους συμπλοκή έληξε το μεσημέρι και ο ίδιος πήγε να κάνει εξετάσεις σε νοσοκομείο, διότι -όπως ισχυρίστηκε- ο κρατούμενος τον δάγκωσε στο δάχτυλο, ενώ είχε και εκδορές στον λαιμό, στα χέρια και στα γόνατα.

Είπε λοιπόν ότι έλειπε για περίπου τρεις ώρες, τις ώρες δηλαδή που -σύμφωνα με την κατάθεση του θύματος- συνέβαιναν τα βασανιστήρια σε γραφείο του τμήματος.

Οπως παρατήρησε ο εισαγγελέας, οι καταθέσεις των συγκρατουμένων του Ναβάρο μπορεί να έχουν μεταξύ τους αντιφάσεις, όμως όλες συγκλίνουν στο γεγονός ότι τον έδερναν για περίπου τρεις ώρες.

Ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι στη συνέχεια επέστρεψε στο τμήμα, οδήγησε τον Ναβάρο να δώσει αποτυπώματα και μετά τον πήγε στο κελί του, αφού δεν αντιλήφθηκε να είναι χτυπημένος.

Δεν το αντιλήφθηκε όμως, όπως είπε, ούτε ο αξιωματικός υπηρεσίας, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και για «διακεκριμένη μορφή της έκθεσης». Κατηγορείται δηλαδή ότι γνώριζε, αλλά δεν έκανε τίποτα να αποτρέψει τα βασανιστήρια.

Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι είδε τον Ναβάρο και το μεσημέρι και το απόγευμα και δεν είδε να είναι χτυπημένος, απεναντίας τον είδε υπερκινητικό, ενώ δεν άκουσε κάτι τις ώρες των βασανιστηρίων.

Ενδιαφέρον έχει όμως ότι όταν ρωτήθηκε τι εξήγηση δίνει για το γεγονός ότι την επόμενη μέρα ο Ναβάρο βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση, έδωσε την εξήγηση ότι προφανώς υπήρξε βασανισμός.

«Αμελητέο» περιστατικό

Ομως ούτε ο φρουρός, σκοπός των κρατητηρίων, που είχε βάρδια 2-10 μ.μ., είδε τον Ναβάρο, στον οποίο έδωσε φαγητό, να είναι χτυπημένος, όπως ισχυρίστηκε.

Αλλά ούτε και οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί, που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «έκθεσης», είδαν τα τραύματα του θύματος ή άκουσαν κάτι την ώρα των βασανιστηρίων.

Αντιθέτως, ο αστυνομικός που είχε βάρδια το επόμενο πρωί και κλήθηκε εκτάκτως από τον εισαγγελέα να καταθέσει ως μάρτυρας στις 16/10/2015 είπε ότι ο Ναβάρο δεν μπορούσε να κουνηθεί από τα τραύματα και τον πήραν με καροτσάκι.

Το καροτσάκι δεν επιβεβαίωσε κατά την κατάθεσή της η συνάδελφός του, η οποία περίμενε έξω από το τμήμα εκείνο το πρωί, αν και προανακριτικά το είχε επιβεβαιώσει.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η κατάθεση του υποδιοικητή, ο οποίος έλειπε εκείνη την ημέρα. Κατέθεσε ότι ο αξιωματικός υπηρεσίας κατά τις δύο πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες τους δεν του ανέφερε τίποτα σχετικά με το συμβάν.

Μόνο την τρίτη φορά τού είπε ότι υπάρχει ένα περιστατικό, το οποίο όμως είναι αμελητέο και δεν χρειάζεται να έρθει στο τμήμα.

Η απόπειρα απόδρασης από κρατούμενο και η επίθεση σε αστυνομικό, που ισχυρίζεται ο βασικός κατηγορούμενος ότι έγινε, είναι άραγε αμελητέο περιστατικό;

•Η απόφαση αναμένεται στις 9/12/2015 στο Β΄ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)