to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:48 | 07.11.2019

Κοινωνία

Σε διαβούλευση το σ/ν που διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα στη ΔΕΗ - Κλιμακώνεται η αντίδραση των εργαζόμενων

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, νέους "φτηνούς" εργαζόμενους των 600 ευρώ που δεν θα καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις και στελέχη διοίκησης με αυξημένες αμοιβές, με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ


Με βάση τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα και κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού θα απασχολούνται οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, καταργείται η μονιμότητα για όσους θα προσληφθούν στο εξής στην επιχείρηση ενώ δεν θίγονται οι νυν εργαζόμενοι.

Στην ουσία, πρόκειται για τη δημιουργία εργαζομένων 2 ταχυτήτων που κάνουν την ίδια εργασία στον ίδιο εργοδότη, μία ακόμα αντεργατική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που έχει προκαλέσει την οξεία αντίδραση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η οποία πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 7/11 ζητώντας την αποπομπή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη:

Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ατομικές συμβάσεις για τους νέους εργαζόμενους «είναι casus belli και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ», δεδομένου ότι «παραβιάζεται το εργατικό δίκαιο αλλά και αυτά που ισχύουν και είναι διεθνώς κατοχυρωμένα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία το ζήτημα της κατάργησης ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων με νόμο, που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι μια ξεκάθαρα αντεργατική πολιτική και δείχνει ότι η κυβέρνηση κάνει ακραίες επιλογές που οδηγούν – με μαθηματική ακρίβεια – και επιφυλάσσουν συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους της πατρίδας μας.

Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιώργο Αδαμίδη, κινητοποιήσεις.

Η ΓΕΝΟΠ εκφράζει ακόμη επιφυλάξεις για την απολιγνιτοποίηση, ενώ δηλώνει σύμφωνη με τις ρυθμίσεις για κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις προμήθειες. Επίσης θεωρεί ότι είναι νωρίς για εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου ζητώντας να προσδιοριστούν πρώτα οι ανάγκες της εταιρείας.

Όπως έγραφε πρόσφατα η «Εφ.Συν.» η κυβέρνηση επιχειρούσε να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι περίπου 17.000 εργαζόμενοι απολαμβάνουν ειδικά προνόμια, για να γίνουν ευκολότερα αποδεκτές οι αλλαγές με κύριο στόχο την «άλωση» της ΔΕΗ από «ημετέρους» και ακριβοπληρωμένα golden boys, ενώ οι βασικές προτάσεις που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου για προσλήψεις και διευθυντικά στελέχη ήδη εφαρμόζονται.

ΣΥΡΙΖΑ: Μοναδικό μέλημα του Χατζηδάκη, η ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολίασε τις προωθούμενες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα από την κυβέρνηση της ΝΔ. "Μετά τη Συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το επικείμενο σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, είναι ξεκάθαρο ότι μοναδικό μέλημα του κυρίου Χατζηδάκη είναι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Αντί να αξιοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων, στην κατεύθυνση αύξησης του ανταγωνισμού προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, επιλέγουν να παραχωρήσουν ένα φυσικό μονοπώλιο σε ιδιώτες".

Υπογράμμισε τέλος, ότι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων της ΔΕΗ αποτελεί επιστροφή στις μνημονιακές πολιτικές του 2012 και μάλιστα χωρίς πιέσεις από τους δανειστές. "Η ΝΔ χρησιμοποιεί την ψευδή καραμέλα  της δήθεν κατάργησης της μονιμότητας, η οποία, όπως δηλώνει και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ,  είχε καταργηθεί το 2012. Η ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης στη ΔΕΗ. Δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, νέους "φτηνούς" εργαζόμενους των 600 ευρώ που δεν θα καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις και στελέχη διοίκησης με αυξημένες αμοιβές, με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Φαίνεται τελικά ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα "πληρώσουν" τα νέα golden boys της ΝΔ. Όμως, αυτή η επιδίωξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αναπτυξιακό σενάριο της κυβέρνησης. Πως νοείται ανάπτυξη με μείωση των μισθών; Αυτό είναι το όνειρο της ΝΔ για τα νέα παιδιά; Να σπουδάζουν για να προσλαμβάνονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς;". ​

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Η επίμαχη διάταξη προβλέπει μεταξύ άλλων ότι νέες συμβάσεις θα διέπονται «από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης». Ακόμη, οι νέες συμβάσεις «μπορούν να καταγγέλλονται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας» ενώ τα θέματα μισθών, επιδομάτων, αδειών κλπ. θα ρυθμίζονται επίσης με βάση την εργατική νομοθεσία και τις διατάξεις της προκήρυξης. Η εξέταση των αιτήσεων θα γίνεται από επιτροπή της ΔΕΗ ενώ ο πίνακας των επιτυχόντων θα αποστέλλεται για έλεγχο στο ΑΣΕΠ.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

-Ρυθμίζεται το πλαίσιο για τιτλοποίηση και προβλέπεται δυνατότητα πώλησης των απαιτήσεων της ΔΕΗ (κατ΄αναλογία με τα δάνεια των τραπεζών) από πελάτες με οφειλές.

-Περιορίζεται η έκπτωση στα τιμολόγια εργαζομένων και συνταξιούχων από 75% στο σύνολο του λογαριασμού σε 30% στην αξία της ενέργειας.

-Προβλέπεται δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου «με επιβάρυνση της εταιρείας».

-Απελευθερώνεται η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών του ομίλου ΔΕΗ και προς το Δημόσιο.

-Εξαιρείται η ΔΕΗ από τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και παραμένει στο κοινοτικό πλαίσιο για το θέμα.

-Προβλέπεται ότι οι Δήμοι ευθύνονται για οφειλές οποιασδήποτε επιχείρησης Ο.Τ.Α. (οι οποίες διαμορφώνονται κοντά στα 140 εκατ. ευρώ)

-Μειώνονται οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο.

-Προβλέπεται η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε εταιρίες εμπορίας και υποδομών και η ιδιωτικοποίηση έως και του συνόλου των μετοχών του Δημοσίου (65%) στην πρώτη.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου στις 11 μ.μ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)