to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 31.05.2023

Κοινωνία

Σε διαθεσιμότητα οι πέντε συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για συνεργασία με διακινητές

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι πέντε αστυνομικοί οι οποίοι συνελήφθησαν στον Έβρο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην Ελλάδα, ενώ διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε χθες σε βάρος τους από τον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρει:


«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, σε βάρος των πέντε αστυνομικών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος για υπόθεση διευκόλυνσης εισόδου μη νόμιμων αλλοδαπών στη χώρα, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ενώ παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα».

Υπενθυμίζεται, ότι οι πέντε αστυνομικοί (ένας ανθυπαστυνόμος και τέσσερις αρχιφύλακες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου), κρατούνται και θα απολογηθούν την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, στον ανακριτή Ορεστιάδας.

Ποινική δίωξη μετά από έρευνα των εσωτερικών υποθέσεων

Ποινική δίωξη για βαριά αδικήματα κακουργηματικού τύπου είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης στους πέντε αστυνομικούς του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, οι οποίοι συνελήφθησαν χτες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολουθήσεις, για διευκόλυνση εισόδου στην χώρα παράνομων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, σε βάρος των πέντε αστυνομικών (ενός ανθυπαστυνόμου και τεσσάρων αρχιφυλάκων) ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

 Η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης απαγγέλθηκε σε έναν από τους αρχιφύλακες που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας και έδινε κατευθύνσεις στους υπόλοιπους, μετά από επικοινωνία με τέσσερις αλλοδαπούς που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και ενημέρωναν για την άφιξη των παράνομων μεταναστών στα σύνορα.

 Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας φέρεται από τα στοιχεία της έρευνας ότι είχε την πρώτη επαφή με έναν από τους δουλέμπορους στην Τουρκία και σταδιακά έβαλε στο «κόλπο» και τους υπόλοιπους.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά με εντολή του εισαγγελέα κρατούνται και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή Ορεστιάδας και θα αρχίσουν να απολογούνται από το πρωί της Παρασκευής, 2 Ιουνίου. Παράλληλα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται η έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, τρεις από τους πέντε συλληφθέντες είχαν αποσπαστεί το 2018 στην ΕΥΠ, όπου υπηρέτησαν για περίπου ένα χρόνο.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε μετά από μία ανώνυμη καταγγελία για ύποπτη δράση των συλληφθέντων και ακολούθησαν και άλλες, επίσης ανώνυμες καταγγελίες. Οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι καταγγέλλοντες να είναι αστυνομικοί, οι οποίοι αντιλήφθηκαν από την συμπεριφορά των συλληφθέντων ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)