to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 13.11.2020

Κοινωνία

Πρωτοφανείς σκηνές καταστολής: Εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο - Ελεύθεροι οι 91 συλληφθέντες

Την απαγόρευση της πορείας στο Πολυτεχνείο ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκυευής ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και σχεδόν ταυτόχρονα η αστυνομία εισέβαλε στο ιστορικό κτίριο και προχώρησε σε προσαγωγές. - Πρωτοφανείς σκηνές αστυνομικής καταστολής - Εντός του ιδρύματος, είχαν συγκεντρωθεί από την Πέμπτη μερικές δεκάδες μέλη συνελεύσεων και στεκιών, που όπως τόνισαν δεν είχαν προχωρήσει σε κατάληψη, ενάντια στην απαγόρευση των κινητοποιήσεων για το Πολυτεχνείο - Το σχέδιο Χρυσοχοϊδη, που μετείχε σε σύσκεψη στη ΓΑΔΑ, είναι να διαθέσει 5.000 αστυνομικούς για ασφυκτική περιφρούρηση κάθε εκδήλωσης στις 17 Νοέμβρη


Σε εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ. Στο στόχαστρο της αστυνομίας μπήκε και η Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου καθώς η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησε ταυτόχρονη έφοδο.

Ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν το Σάββατο και οι 91 συλληφθέντες, μετά από εισβολή της αστυνομίας χτες στο Πολυτεχνείο και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, αφού σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από την Ασφάλεια Αττικής για σειρά αδικημάτων, και επιβλήθηκαν σε όλους πρόστιμα των 300 ευρώ για Covid-19.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, σε βάρος των 66 που συνελήφθησαν στο Πολυτεχνείο, σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών και ψευδή κατάθεση (δεν δέχτηκαν να δώσουν δαχτυλικά αποτυπώματα). Για τους 25 που συνελήφθησαν στην Πολυτεχνειούπολη, δικογραφία σχηματίστηκε αντίστοιχα για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών, εμπρησμό και προσβολή συμβόλων (έκαψαν σημαία), φθορά ξένης περιουσίας (σύμφωνα με την αστυνομία προξένησαν φθορές στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης, κάτι που αμφισβητούν φοιτητικοί σύλλογοι) και ψευδή κατάθεση καθώς δεν δέχτηκαν να δώσουν αποτυπώματα. Η δικογραφία θα σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφανθεί για τις διώξεις και θα ορίσει τακτική δικάσιμο.

Υπό την παρουσία του Μπογδάνου η εκκένωση!

Σε προκλητική δήλωση λίγα λεπτά πριν την αστυνομική εισβολή προχώρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο (...). Δυστυχώς οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια (...) Να ζήσουμε φέτος για να γιορτάσουμε του χρόνου» ανέφερε μεταξύ άλλων. Όπως έγινε φανερό και από την πραγματοποίηση σύσκεψης το πρωί στη ΓΑΔΑ υπό τον Μ. Χρυσοχοϊδη, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ασφυκτική επιτήρηση κάθε εκδήλωσης για την επέτειο των 47 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου,  από τις καταθέσεις στεφάνων ως την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. 

Σημειώνεται ότι ο ΣΦΕΑ έχει καλέσει σε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως και αρκετές οργανώσεις της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, που θα καταθέσει στεφάνι στο ΕΜΠ και στο χώρο βασανιστηρίων του ΕΑΤ - ΕΣΑ και από εκεί θα πορευτεί συμβολικά προς την πρεσβεία, έχει ήδη από μέρες καταγγείλει πως η κυβέρνηση προσπαθεί μπροστά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου να δημιουργήσει συνθήκες έντασης.

-> Αναίτια εισβολή των ΜΑΤ και στην πλατεία Εξαρχείων το απόγευμα της Παρασκευής

Καταγγελία για τη φασιστική εισβολή δυνάμεων της αστυνομίας με τις πλάτες του Πρυτανικού Συμβουλίου από τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (Υ/Δ) ΕΜΠ

Αναλυτικά το κείμενο: «Καταγγέλλουμε τη φασιστική εισβολή δυνάμεων της αστυνομίας στους χώρους του Πολυτεχνείου με τις πλάτες του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Σήμερα Παρασκευή 13/11 το μεσημέρι, μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη του τριήμερου εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πλάτες του Πρυτανικού συμβουλίου διεξήγαγε συντονισμένη προβοκάτσια κατά του Πανεπιστημιακού Ασύλου και κατά του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Συγκεκριμένα, δυνάμεις των ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, Δέλτα και ΟΠΚΕ, εισέβαλαν ταυτόχρονα στον ιστορικό χώρο του συγκροτήματος της Πατησίων και στην Πολυτεχνειούπολη (πλήρως εξοπλισμένοι) και συνέλαβαν φοιτητές!

Μέλη του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (Υ/Δ) ΕΜΠ που εργαζόμαστε καθημερινά στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, προφανώς εργαζόμασταν και σήμερα στο χώρο του Ιδρύματος τη στιγμή της εισβολής της αστυνομίας και μέχρι αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Γίναμε μάρτυρες των ακόλουθων γεγονότων: Περίπου στις 15.50 το μεσημέρι της Παρασκευής 13.11.2020 αναχώρησε το πούλμαν που μετέφερε τους/τις φοιτητές/ριες που προσήχθησαν. Προς μεγάλη μας έκπληξη περίπου στις 17.40 το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ενώ το κτίριο της Πρυτανείας ήταν αποκλεισμένο, με την Αστυνομία να βρίσκεται μέσα και έξω από αυτό και να εμποδίζει την πρόσβαση σε οποιονδήποτε, άρχισαν να ακούγονται μέσα από το κτίριο θόρυβοι (δυνατά χτυπήματα και τζάμια να σπάνε). ΟΙ ΘΟΡΥΒΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ 2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΗΔΗ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΔΑ.

Η επίθεση αυτή τη κυβέρνησης δεν γίνεται προφανώς για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία όπως η ίδια με απαράδεκτο τρόπο προφασίζεται, αλλά είναι μια προσπάθεια απόλυτης φίμωσης και καταστολής κάθε αγώνα και διεκδίκησης. Επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου στο οργανωμένο μαζικό κίνημα και το λαό, υποδεικνύοντας πως η όποια εστία αντίστασης θα έρθει αντιμέτωπη με ακραία καταστολή, προσαγωγές και συλλήψεις. Η στοχοποίηση του χώρου του Πολυτεχνείου δεν είναι επίσης καθόλου τυχαία. Τέσσερις μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου η κυβέρνηση βάζει τις δυνάμεις καταστολής εντός του, θυμίζοντας εικόνες από άλλες εποχές, ενώ συγχρόνως απαγορεύει τη διεξαγωγή της πορείας του Πολυτεχνείου. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με την Επέτειο του Πολυτεχνείου και τα αντι-ιμπεριαλιστικά της συνθήματα που και σήμερα είναι επίκαιρα! Θέλουν ένα Πολυτεχνείο νεκρό, χωρίς αγώνα και διεκδίκηση, θέλουν να επιβάλλουν την ιστορική λήθη για να ξεχάσουμε ότι ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος νικηφόρος.

ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ!

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Υπερασπιζόμαστε το Πανεπιστημιακό Άσυλο! Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από τους χώρους του ΕΜΠ. Όλοι οι προσαχθέντες/συλληφθέντες να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι!

Συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11 τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η τρομοκρατία δε θα περάσει!»

Εισβολή και στην πλατεία των Εξαρχείων αργότερα - Μάζεψαν περαστικούς

Σε εισβολή και αγριότητες προχώρησε η αστυνομία στην πλατεία των Εξαρχείων με τη δικαιολογία της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή συνωστισμού.

Μετά την  εισβολή των ΜΑΤ και τις δεκάδες προσαγωγές στο Πολυτεχνείο και αφού είχε τελειώσει η ειρηνική πορεία αλληλέγγυων στην περιοχή οι αστυνομικές δυνάμεις στράφηκαν στην πλατεία Εξαρχείων.

Όπως διακρίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες οι πολίτες είναι είτε με ποδήλατο είτε με κατοικίδια ζώα στην πλατεία.

Παρόλα αυτά η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε περίπου 10 προσαγωγές.

Έλεγχοι και προσαγωγές νωρίτερα

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, ο λόγος που μπήκαν χτες ήταν γιατί «γνωρίζαμε πως από σήμερα η σχολή θα έμπαινε σε lockout και ότι η πραγματοποίηση του απαγορευμένου τριημέρου θα ήταν αδύνατη». Διευκρινίζουν πάντως ότι σε αντίθεση με ό,τι μεταδόθηκε από την ΕΡΤ δεν έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, τονίζοντας ότι ο χώρος είναι «ανοιχτός με εργαζόμενους/ες και δεν έχει παρεμποδιστεί καμιά λειτουργία του ιδρύματος».

Η αστυνομία είχε αποκλείσει τη σχολή με ισχυρές δυνάμεις τόσο από τη μεριά του πεζοδρόμου της Τοσίτσα όσο και από την πλευρά της Στουρνάρη, από το ύψος της Μπόταση, αλλά και μπροστά στην Πατησίων από το ύψος της οδού Μάρνη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, έγινε προσαγωγή δύο ατόμων που άφησαν καφέδες στους συγκεντρωμένους μες στο Πολυτεχνείο:

Με ανάρτηση στο athens.indymedia, οι ευρισκόμενοι στο Πολυτεχνείο δήλωσαν πως «απο χθες το βραδυ βρισκομαστε περιπου 70 ατομα μεσα στο χωρο του Πολυτεχνειου κρατώντας το ανοιχτό για να πραγματοποιηθεί το τριήμερο και οι εκδηλωσεις καθως και η πορεια της 17 Νοεμβρη παρα το γεγονος οτι το κρατος τα εχει κρινει παρανομα». Για την παρουσία της αστυνομίας, λένε πως «σήμερα το πρωί όπως είχαμε ανακοινώσει, πραγματοποιήσαμε μικροφωνική παρέμβαση στον προαύλιο χώρο εσωτερικά της πύλης Πατησίων. Κατά τη διάρκεια που διαβαζόταν και μοιραζόταν ο λόγος μας δυνάμεις καταστολής μαζί με ΜΜΕ έστησαν το σκηνικό τρόμου που τόσο πολύ θέλουν να παρουσιάζουν. Αφού τράβηξαν μερικά πλανά και φωτογραφίες μιας Πατησίων με κλειστή κυκλοφορία και εξοπλισμένες διμοιρίες να πολιορκούν την πύλη, υποχώρησαν». Δηλώνουν δε πως θα παραμείνουν στο χώρο και καλούν σε στήριξη και ανοιχτη συνελευση στις 5 μ.μ. στο προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Προκλητική η αστυνομία - «Στον δρόμο οι ερπύστριες!» φώναξε αστυνομικός


Επίσης όπως καταγγέλλει ο ρεπόρτερ της Αυγής, Κ. Παπαντωνίου, ενώ δεχόταν έλεγχο από αστυνομικό των ΜΑΤ, άλλος αστυνομικός τον έσπρωξε «κατά λάθος» από πίσω και του απευθύνθηκε με αυταρχικό που θύμιζε τραμπούκο.

Στο μεταξύ, άλλο ένα δείγμα ακροδεξιάς και χουντικής υφής καταγράφηκε πριν λίγο, καθώς την ώρα που περνούσε κλούβα με ΜΑΤ μπροστά από την είσοδο του Πολυτεχνείου στην κάθοδο της Πατησίων ένας αστυνομικός από μέσα φώναξε μ' ενθουσιασμό: «Στον δρόμο οι ερπύστριες!».

Mε στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Twitter και το ρεπορτάζ του Κώστα Παπαντωνίου στην Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)