to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:57 | 07.06.2013

Πολιτική

Σε απεργία πείνας οι πρόσφυγες του Λαυρίου - Την αλληλεγγύη του εξέφρασε και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι η βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρία Μπόλαρη, για να συζητήσει με τους πρόσφυγες που ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Ερυθρού Σταυρού, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα για τη διατροφή τους, την αναστήλωση του κτηρίου που διαμένουν και την παροχή ασύλου. Συγχρόνως, ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων για τους εργαζόμενους του Κέντρου, που παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο.


Αν και το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ότι η σύμβαση (συνολικού ύψους 1.150.000 ευρώ) θα υπογραφεί άμεσα και αυτή με τη σειρά της γνωστοποίησε την παραπάνω εξέλιξη στους απεργούς, οι τελευταίοι δεν σκοπεύουν να σταματήσουν την απεργία πείνας, μιας και η εκταμίευση του ποσού αυτού-που θα χρειαστεί μήνες- δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για αυτούς άλλωστε είναι η μη αναγνώρισή τους ως πολιτικών προσφύγων και η συμπεριφορά της ελληνικής Πολιτείας απέναντί τους. Όπως υποστηρίζουν, ήρθαν στην Ελλάδα για να σωθούν από πολέμους, δικτατορικά καθεστώτα και πολιτικές διώξεις, περιμένοντας την υποστήριξη ενός δημοκρατικού κράτους και όχι την κοροϊδία και την εγκατάλειψη που εισπράττουν. Συγχρόνως, ευχαρίστησαν τόσο τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και τη βουλευτή, όσο και όλο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμπαράστασή τους και τις ενέργειές τους. 

Επίσης, απόλυτα δικαιολογημένα, επισήμαναν ότι μετά την απαγωγή του αγωνιστή Μπουλούτ Γιαϊλά αισθάνονται ότι κινδυνεύουν το ίδιο και ότι θα έχουν την τύχη του. Θυμίζουμε ότι πλέον οι αιτήσεις ασύλου δεν υποβάλλονται στο Λαύριο, αλλά οι πρόσφυγες αναγκάζονται να μετακινηθούν στην Αθήνα. Δεν αρκεί το γεγονός ότι πολλές φορές δεν κατορθώνουν να εξυπηρετηθούν ποτέ στις ατελείωτες ουρές της Π. Ράλλη. Κινδυνεύουν και από συλλήψεις ή από επιθέσεις φασιστών. Θυμίζουμε επίσης ότι ενώ οι εγκαταστάσεις του Κέντρου θεωρούνται εδώ και χρόνια ακατάλληλες, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για τη βελτίωσή τους. Αντίθετα, η μόνη "λύση" που προκρίθηκε ήταν κοντέινερ δίπλα σε πεδίο βολής και έξω από την πόλη του Λαυρίου. 

Οι απεργοί υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την είδηση για το κομβόϊ με τρόφιμα και είδη υγιεινής που θα φτάσει αύριο στο Κέντρο φιλοξενίας, με πρωτοβουλία του ραδιοσταθμού "στο Κόκκινο" και ετοιμάζουν γιορτή υποδοχής. Και αν τα είδη υγιεινής είναι περίπου αυτονόητο γιατί χρειάζονται, τα τρόφιμα είναι εξίσου πολύτιμα, κυρίως για τα 85 παιδιά που βρίσκονται εκεί.

"Ο αγώνας είναι ζωή" φώναξαν, σύνθημα που θα ακουστεί δυνατά αύριο στους δρόμους του Λαυρίου, όπου οι ναυτεργάτες και οι απεργοί εργαζόμενοι στο σουπερμάρκετ EXTRA, θα διαδηλώσουν μαζί με τους απεργούς πρόσφυγες, οι οποίοι προχθές τους επισκέφτηκαν και τους προσέφεραν λουλούδια. Απέναντι στην "ανάπτυξη" της εκμετάλλευσης και της αυταρχικής δημοκρατίας, που υπηρετεί ο κ. Σαμαράς και ο κ. Ερντογάν, μονόδρομος για τους Έλληνες εργαζόμενους είναι η συμμαχία με τους κούρδους και τούρκους αγωνιστές, από το Λαύριο, μέχρι την Ταξίμ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)