to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 08.12.2020

Κοινωνία

Σε απαράδεκτες συνθήκες οι συνεντεύξεις για το άσυλο στην Παγανή της Λέσβου - Καταγγελία 8 οργανώσεων

Οι συνθήκες διεξαγωγής των συνεντεύξεων (για τις οποίες οι αιτούντες ενημερώνονται την τελευταία στιγμή!) - σε μικρούς χώρους, με δεκάδες ανθρώπους στους χώρους αναμονής - θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αιτούντων/ουσών άσυλο, των δικηγόρων/ συμβούλων και των εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου που παρευρίσκονται στο χώρο.


Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των 8 οργανώσεων (Διοτίμα, European Lawyers in Lesvos, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, FENIX, HIAS Ελλάδος, Legal Centre Lesvos, PRAKSIS, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA):

Στις 8 Οκτωβρίου 2020, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου (ΠΓΑ) Λέσβου ξεκίνησε την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος εξ αποστάσεως συνεντεύξεων ασύλου. Δυο μήνες μετά, εν μέσω αντιφατικών ανακοινώσεων από το ΠΓΑ και ενώ ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των αιτούντων/ουσών άσυλο σε νομική συνδρομή ή άλλες βασικές υπηρεσίες[1][i], ως δικηγόροι νομικών οργανώσεων στη Λέσβο επισημαίνουμε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα:

Η επίδοση των κλήσεων για συνέντευξη, εάν δεν απουσιάζει εντελώς, λαμβάνει χώρα την αμέσως προηγούμενη και συχνά την ίδια ημέρα, λίγες μόλις ώρες, δηλαδή, πριν την διεξαγωγή της συνέντευξης. Παρατηρείται δε πολλές φορές το φαινόμενο άσκησης πιέσεων για τη διεξαγωγή των συνεντεύξεων σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σε γλώσσα διαφορετική από τη μητρική των αιτούντων/ουσών. Συνέπεια αυτών είναι οι αιτούντες/ούσες να στερούνται εν τοις πράγμασι το νόμιμο δικαίωμά τους να προετοιμαστούν κατάλληλα πριν τη συνέντευξη και να συμβουλευτούν νομικό ή άλλο σύμβουλο.

Ταυτόχρονα, σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, όπως η χαμηλή ποιότητα ήχου και η κακή σύνδεση, οδηγούν στη συχνή διακοπή των συνεντεύξεων, παρατείνοντας επί μακρόν και τη διάρκειά τους. Ως αποτέλεσμα οι αιτούντες/ούσες άσυλο αναγκάζονται να αφηγηθούν/αναβιώσουν πολλαπλά τις τραυματικές τους εμπειρίες, συχνά, μένοντας χωρίς νερό ή φαγητό έως και αργά το βράδυ, καθώς καμία σχετική μέριμνα δεν έχει ληφθεί. Οι δε εγκαταστάσεις και αίθουσες, στις οποίες διεξάγονται οι συνεντεύξεις (Παγανή), κρίνονται, τουλάχιστον, ως ελλιπείς. Δεν διαθέτουν επαρκή ηχομόνωση, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η αρχή της εμπιστευτικότητας, που οφείλει να διέπει την διαδικασία ασύλου, κατά παράβαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά ούτε και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των αιτούντων διεθνή προστασία μέσω της αμφίβολης ως προς τις εγγυήσεις πλατφόρμας που έχει επιλεχθεί. Είναι προφανές πως οι συνθήκες αυτές καταλήγουν εις βάρος της ποιότητας της διαδικασίας.

Επιπλέον, οι αίθουσες είναι πολύ μικρές και ανεπαρκώς αεριζόμενες, ενώ συχνά η πόρτα τους κλειδώνεται απ’ έξω. Οι χώροι αναμονής χαρακτηρίζονται από συγχρωτισμό, καθώς δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, υποχρεούνται καθημερινά σε πολύωρη παραμονή, εν αναμονή της συνέντευξής τους. Όταν δε οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν, αναγκάζονται να περιμένουν σε ένα μικρό κοντέινερ (5 επί 2), από το οποίο δεν τους επιτρέπεται να βγουν και το οποίο δεν διαθέτει επαρκή αερισμό, ενώ στις λιγοστές τουαλέτες στις οποίες έχουν πρόσβαση, απουσιάζει οποιοδήποτε προϊόν απολύμανσης. Οι ανωτέρω αναφερόμενες συνθήκες έρχονται σε αντίθεση με τις σχετικές πληροφορίες που παρείχε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 2.11.2020 στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.[2]

Επισημαίνεται πως οι ως άνω συνθήκες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αιτούντων/ουσών άσυλο, των δικηγόρων/ συμβούλων και των εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου που παρευρίσκονται στο χώρο.

Τα πολλαπλά αιτήματά μας για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διεξαγωγής των συνεντεύξεων, που να εξασφαλίζουν το δίκαιο και αποτελεσματικό χαρακτήρα της διαδικασίας ασύλου, να προστατεύουν την υγεία αιτούντων/ουσών άσυλο και εργαζομένων και να επιτρέπουν την αποτελεσματική και απρόσκοπτη εκπροσώπηση των εντολέων μας, όχι μόνο δεν έχουν εισακουστεί από την Υπηρεσία Ασύλου, αλλά, έχουν συχνά αντιμετωπιστεί με υποτιμητική και προσβλητική συμπεριφορά κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μας.

Με αναφορά μας που στείλαμε στις 4 Δεκεμβρίου 2020 έχουμε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να μας ενημερώσουν για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για την εξασφάλιση της ποιότητας των συνεντεύξεων που διενεργούνται εξ αποστάσεως και για τη διασφάλιση της υγείας τόσο των αιτούντων/ουσών άσυλο όσο και των δικηγόρων και των εργαζομένων που παρευρίσκονται στις εγκαταστάσεις του ΠΓΑ Λέσβου εν μέσω της πανδημίας του covid-19 καθώς και να συμμορφωθούν προς τις υποχρεώσεις τους.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις:

Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών

European Lawyers in Lesvos

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

FENIX Humanitarian Legal Aid

HIAS Ελλάδος

Legal Centre Lesvos

PRAKSIS

Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)