to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε αναβρασμό ξανά οι εργαζόμενοι της «Μόρνος Α.Ε.»

Ένα χρόνο και 2 μήνες μετά τη μάχη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας


(φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις του 2017: 902.gr)

Τον Νοέμβριο του 2017, όπως αναφέραμε στο σχετικό ρεπορτάζ, η ανυποχώρητη στάση του σωματείου των εργαζομένων, το οποίο είναι το πιο μεγάλο επιχειρησιακό σωματείο στη Θήβα, αλλά και η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, είχε αναγκάσει την εργοδοσία της «Μόρνος Α.Ε.» (βιομηχανία πλαστικών που ανήκει στον όμιλο Φιλίππου) να ανακαλέσει κάποιες από τις απολύσεις εργαζομένων.

Η εργοδοσία είχε επιχειρήσει να απαλλαγεί από αυτούς ενώ, το σωματείο, που τελικά απέτρεψε εν μέρει τη δυσμενή εξέλιξη, έκανε λόγο για (το γνώριμο είναι η αλήθεια) σχέδιο σταδιακής αντικατάσταση των "ακριβών", παλιών εργαζομένων, με νέους και "φθηνούς".

Ζητά ξανά περικοπές

Αυτές τις ημέρες, με πρόφαση τις μειωμένες πωλήσεις και τη μη επίτευξη των στόχων, όπως καταγγέλλει στο Left.gr ο Βασίλης Κουτουλούλης, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδιας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος, η διοίκηση της εταιρείας, σε συνάντηση για τη νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), αντί για αυξήσεις, “με περίσσιο θράσος ζήτησε περικοπές”. 

Τι κι αν, όπως αναφέρει το σωματείο, τα τελευταία χρόνια έγιναν πάνω από 11.000.000 επενδύσεις; Τι κι αν από τις περικοπές στις οποίες είχαν συμβιβαστεί οι εργαζόμενοι, η επιχείρηση εξοικονόμησε πάνω από 1.000.000 ευρώ το χρόνο;

Η εργοδοσία βλέπει ξανά ως εύκολη λύση τις νέες θυσίες από την πλευρά των πάνω από 300 εργαζομένων, οι οποίοι, ωστόσο, δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν ακόμα μία προσπάθεια χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας τους.

Κάτι που έγινε και  το 2013-14, όταν η εργοδοσία επέβαλε μειώσεις μισθών, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όταν απέλυσε προσωπικό για να περικόψει το κόστος. 

“Καιρός είναι να αντιληφθεί η διοίκηση ότι αυτοί που αμείβονται πλουσιοπάροχα δεν μπορεί να απευθύνονται στους εργάτες, ζητώντας τους να πληρώνουν το μάρμαρο, παρ’ ότι δεν έχουν την ευθύνη της διαχείρισης”, τονίζει ο κ.  Κουτουλούλης. 

“Ας μην ξεχνούν ότι την τελευταία δεκαετία είμαστε εμείς που κάναμε θυσίες ενώ προσφέρουμε τη δουλειά μας σε επικίνδυνους χώρους εργασίας, χωρίς τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα (μηχανολογικός εξοπλισμός, κτιριακές εγκαταστάσεις και πολλά ακόμη)”, προσθέτει.

Με ομόφωνη απόφαση της Γενικής  Συνέλευσης το σωματείο στέλνει το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν θα δεχτεί άλλες περικοπές, αλλά, αν η διοίκηση της εταιρείας προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια εις βάρος των εργαζομένων και αν δεν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις πάνω στο πλαίσιο που έχει καταθέσει το σωματείο για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, το τελευταίο θα απαντήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)