to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε ανατιμήσεις προχώρησε η μία στις δύο μικρομεσαίες

Σε ανατιμήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2022 εξαιτίας της αλματώδους αύξησης του κόστους προχώρησε το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έναντι μίας στις τρεις το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για λογαριασμούς ενέργειας, κάτι που δείχνει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός ΜμΕ, λόγω της υπέρμετρης αύξησης του ενεργειακού κόστους.


Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στα βασικά ευρήματα του εξαμηνιαίου δελτίου οικονομικού κλίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε σχεδόν με την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου, το 77,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει πολύ ή/και αρκετά τη ζήτηση, έναντι του 22,1% που δήλωσε ότι έχουν επηρεάσει τη ζήτηση λίγο ή/και καθόλου.

Επιπλέον, το 77,5% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει πολύ ή/και αρκετά τη λειτουργία της επιχείρησής του, έναντι του 21,6% που δήλωσε ότι την έχει επηρεάσει λίγο ή/ και καθόλου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θεωρούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ως τα πλέον κατάλληλα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης των τιμών, από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε ότι τα δύο σημαντικότερα είναι:
- η μείωση των ειδικών φόρων στην ενέργεια και τα καύσιμα (62,1%) και
- η μείωση του ΦΠΑ (57,5%).

Επιπλέον, από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί περισσότερο αρνητικά παρατηρούνται στο εμπόριο (80,9%) και σε αυτές που είναι μικρότερες (83,2% των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως 50.000 ευρώ και 81,4% των επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό).

Δύσκολη κατάσταση

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανησυχητικά χαρακτηρίζει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τα ευρήματα της έρευνας για την κατάσταση των υποχρεώσεων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν σε αυτές.

«Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για λογαριασμούς ενέργειας, κάτι που υποδεικνύει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της υπέρμετρης αύξησης του ενεργειακού κόστους», όπως σημειώνεται στην έρευνα.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα παραπάνω στοιχεία σχετικά με τις εκτιμήσεις των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ως προς τη
δυνατότητα εξυπηρέτησης των μελλοντικών τους υποχρεώσεων δεν έχουν λάβει υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου, καθώς το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της έρευνας διενεργήθηκε πριν από την έναρξη του πολέμου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)