to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:30 | 14.07.2022

Διεθνή

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Ευρώπη για τον Nord Stream 1

Αγωνία στην Ευρώπη καθώς η Gazprom δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού, επιβεβαιώνοντας τους φόβους πως οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου είναι πιθανόν να μην επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης


Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται η Ευρώπη από τη μέρα που η ρωσική Gazprom έκλεισε –όπως κάνει κάθε χρόνο– τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1. Επισήμως, το κλείσιμο έγινε για λόγους συντήρησης και η λειτουργία θα επανέλθει στις 21 Ιουλίου, όμως τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα γίνει αυτό με τη γηραιά ήπειρο να καταστρώνει σχέδια επί χάρτου για πιθανό μηδενισμό των ροών.

Την ανησυχία των ευρωπαίων αξιωματούχων επιβεβαιώνει και ο ρωσικός κολοσσός που αναφέρει πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 λέγοντας παράλληλα ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα αποσταλεί από τον Καναδά η γερμανική τουρμπίνα που κρίνεται κρίσιμη για την ομαλή λειτουργία του αγωγού. Η τουρμπίνα έχει σταλεί εδώ και καιρό για επιδιόρθωση αλλά «κόλλησε» εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο Καναδάς στη Ρωσία.

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» σημειώνει ο ρωσικός κολοσσός αν και οι τελευταίες πληροφορίες που έφθαναν από τον Καναδά ήθελαν το ζήτημα να έχει λυθεί: Ο Καναδάς θα έστελνε στη Γερμανία την τουρμπίνα και το Βερολίνο θα προωθούσε στη Ρωσία το εξάρτημα που θα εξασφάλισε τη σωστή λειτουργία του αγωγού.

Πράγματι, σύμφωνα με πηγές της ρωσικής εφημερίδα «Kommersant», η πρώτη επισκευασμένη τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1 θα φύγει από τον Καναδά για τη Ρωσία, μέσω Γερμανίας, στις 15 Ιουλίου και η μεταφορά της θα διαρκέσει δυο εβδομάδες. Εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα στη διαδικασία, θα πρέπει να αρχίσει να «δουλεύει» τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Η Καναδική εφημερίδα «Globe and Mail» είχε αναφέρει ότι στον Καναδά θα γίνει η συντήρηση ή η επισκευή άλλων 5 ρωσικών τουρμπινών για τον Nord Stream 1 μέσα στην επόμενη διετία, όσο είναι σε ισχύ η εξαίρεση που αποφασίστηκε αναφορικά με τις κυρώσεις.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος για το υπουργείο και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)