to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:03 | 04.02.2017

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Σόιμπλε και ΔΝΤ υπονομεύουν τις προσπάθειες ανάπτυξης

Τι είπε ο Π. Σκουρλέτης από το Αγρίνιο και Ναύπακτο για αξιολόγηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ζητήματα της περιοχής


«Έχουμε μπορέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, να κάνουμε πολλά πράγματα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του απόψε στην Ναύπακτο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι «είμαστε σε μία στιγμή, όπου η ανάπτυξη δεν είναι μία ευχή, ή μια αβέβαιη εκτίμηση, δηλαδή κάτι το οποίο απλώς θα θέλαμε, αλλά υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να γίνει πραγματικότητα». Όμως, σε αυτό το σημείο ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «ακραίες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ υπονομεύουν αυτές τις προσπάθειες».

'Αλλωστε, όπως υπογράμμισε, «γνωρίζουν και οι ίδιοι, τα έχουν πει, ότι οι δικές τους συνταγές έχουν αποτύχει». Μάλιστα τόνισε ότι «μόνο λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας που θέλουν την χώρα μας να παραμένει καθηλωμένη κάτω από τα δεσμά του μνημονίου, μπορούν να εξηγήσουν την δικιά τους σήμερα απαίτηση για επιπλέον μέτρα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι δέσμιοι της δικιάς τους ρητορικής και υπόλογοι στις δικές τους κοινωνίες ». Ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, προφανώς η Ελλάδα, που έχει υποστεί πολλά, μπορεί να είναι το πρώτο θύμα, αλλά θα είναι συνολικά και η Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «μία Ευρώπη με βάση την γερμανική συνταγή δεν έχει μέλλον και μία Ευρώπη στο δρόμο της ακραίας λιτότητας είναι αβέβαιο αν θα υπάρχει στο ορατό μέλλον».

Σε αυτό το σημείο ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η δικιά μας προσπάθεια πηγαίνει μαζί με εκείνη όλων των ευρωπαίων εργαζομένων, των ευρωπαϊκών λαών, που ακριβώς αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αλλάξει αυτός ο μονόδρομος της λιτότητας που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια».

Παράλληλα, αναρωτήθηκε κατά πόσο το αντιλαμβάνονται σήμερα αυτό οι πολιτικές δυνάμεις, για να προσθέσει ότι «για πρώτη φορά ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας έχει αρχίσει και επανατοποθετείται, πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, με δηλώσεις σκέψεις και ερωτήματα, τα οποία θέτουν το κατά πόσο μπορεί να συνεχίσει σήμερα έτσι η Ευρώπη».

 

«Μέχρι τα μέσα του έτους θα έχουμε νομοθετήσει οκτώ μεγάλες παρεμβάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στο Αγρίνιο, μετά τη σύσκεψη με δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και εκπροσώπους φορέων.

Όπως είπε ο Πάνος Σκουρλέτης «μέσα στο Φεβρουάριο η επιτροπή που έχει συσταθεί για τη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" θα μας έχει δώσει καταγεγραμμένο ένα υλικό, το οποίο φιλοδοξούμε να το βάλουμε σε μία εντατική φάση επεξεργασίας, έτσι ώστε στα μέσα του 2017 να νομοθετήσουμε οκτώ μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις».

Σχετικά με τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι το 2017 είναι το τελευταίο έτος μείωσης και όπως πρόσθεσε θα ακολουθήσει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Αξιολόγηση

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η κυβέρνηση αγωνίζεται με αποφασιστικό ρόλο ώστε να κλείσει η αξιολόγηση που είναι απαραίτητο βήμα για να γίνουν πράξη όλες οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,5% μέσα στο 2017». Ταυτόχρονα ανέφερε, ότι «ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση, ακραίοι κύκλοι θέτουν διαρκώς νέα ζητήματα, που βρίσκονται εκτός πλαισίου της συμφωνίας» και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ταυτίζεται με αυτούς τους κύκλους». Ακόμη, ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε πως «δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις πέρα από τις αρχές μας και δεν θα αποδεχθούμε μέτρα που είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας του 2015».

Όσον αφορά στις συναντήσεις με τους δημάρχους και τους φορείς τέθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών μεταξύ άλλων τα ζητήματα της δημιουργίας βιοτεχνικού πάρκου στο Αγρίνιο, της αξιοποίησης του λιμένα στο Πλατυγυάλι, της επίλυσης του προβλήματος ύδρευσης του Αιτωλικού, της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό κ.α. Στο πλαίσιο της σημερινής του περιοδείας στην Αιτωλοακαρνανία, ο Πάνος Σκουρλέτης επισκέφθηκε το ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου, έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων της περιοχής και στις 8:00 το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση για τα δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)