to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε αδιέξοδο οδηγεί η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική

Με τα λουκέτα, την ανεργία και την ύφεση ολοένα να αυξάνονται, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει απαθής και να εμπαίζει τους πολίτες


Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση, στον τουρισμό, στο λιανεμπόριο, βρίσκονται σε απόγνωση, βιώνοντας την αγωνία και τον προβληματισμό για την επόμενη μέρα. Μια μέρα που προμηνύεται «Γολγοθάς», για τον οποίο, δυστυχώς, «φροντίζει» η κυβέρνηση με την αδιάφορη, ανάλγητη και καταστροφική πολιτική που εφαρμόζει.

Η εστίαση βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, όπως καθημερινά αναφέρουν φορείς και εκπρόσωποι του κλάδου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ξέρουν αν και πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους, με ποιες συνθήκες και με τον κίνδυνο να ξανακλείσουν να υφίσταται ανά πάσα στιγμή.

Η απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, απευθυνόμενος προς τους επαγγελματίες εστίασης, ότι  «όποιος θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του, τα παίρνω εγώ», είναι σοκαριστική για την κυνική, ειρωνική και την αμετροεπή στάση του.

Ο τουρισμός έχει καταποντιστεί από την υγειονομική και οικονομική κρίση, με τα προβλήματα των εργαζομένων του να συσσωρεύονται, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι αόρατοι για την κυβέρνηση.

Το λιανεμπόριο υπολειτουργεί, με τον τζίρο να είναι εξαιρετικά πεσμένος και τους καταστηματάρχες να ανησυχούν, ενώ οι παραγωγοί μας βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν αδιάθετα ή να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Με τα λουκέτα, την ανεργία και την ύφεση ολοένα να αυξάνονται, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει απαθής και να εμπαίζει τους πολίτες. Ουσιαστικά, έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτο το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ακόμα και το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, εκτός του ότι είναι δάνειο και οδηγεί σε αύξηση των χρεών,  δεν επαρκεί στο ελάχιστο για να ανακουφίσει την αγορά. Υπάρχουν και καταγγελίες από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αδυνατούν να λάβουν τη δικαιούμενη ενίσχυση, πολλές φορές εξαιτίας γραφειοκρατικών ή τεχνικών λόγων. Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η οικονομική ενίσχυση είναι ζήτημα επιβίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τώρα η κυβέρνηση, τέλος Ιανουαρίου, ανακοινώνει ότι πρόκειται να εφαρμόσει ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, που θα καλύπτει τα έξοδα των σφόδρα πληττόμενων επιχειρήσεων. Ήδη, όμως, έχει χάσει πολλούς μήνες που θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτό το ανακουφιστικό μέτρο. Έχουν περάσει 3 μήνες, από την 4η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων, που έδινε αυτή τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, τη στιγμή που η κοινωνία χειμάζεται. Ενώ οδήγησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε οικονομική ασφυξία και υπερχρέωση, τώρα «ανακαλύπτει» ότι μπορεί να στηρίξει την αγορά και με μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό. Η ευθύνη για την τεράστια καθυστέρηση να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια βαραίνει αποκλειστικά την ίδια, και θα είναι υπόλογη για όσα δεινά αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αυτή τη στιγμή τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή. Επιμένουμε σε αυτό που τονίζουμε μήνες τώρα, ότι είναι άμεση και ύψιστη ανάγκη η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με πρόβλεψη για διαγραφή μέρους οφειλής, η επιδότηση της εργασίας και η απόσυρση του πτωχευτικού νόμου, που «εγγυάται» πλειστηριασμούς και μαζικές πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

Υπάρχει η δυνατότητα γι’ όλα αυτά, καθώς υπάρχουν οι πόροι και το πλαίσιο. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης, λοιπόν, να σταθεί, έστω και τώρα, στο ύψος των περιστάσεων και να βάλει ανάχωμα στην συντελούμενη καταστροφή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς, τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)