to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:33 | 24.05.2018

Οικονομία

Scope Ratings: Ενισχύονται οι πιστωτικές προοπτικές της Ελλάδας

«Οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης είναι πλέον πιο διαχειρίσιμοι, αντανακλώντας την ανάγκη χρηματοδότησης στο 20% περίπου του χρέους στα τέλη του 2017 για τα επόμενα πέντε χρόνια»


Ο οίκος αξιολόγησης, Scope Ratings, αναφέρει ότι η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα προσαρμογής, η διαρθρωτική δημοσιονομική βελτίωση, η αυξανόμενη οικονομική ανθεκτικότητα, ένα πιο προβλέψιμο πολιτικό περιβάλλον καθώς και η προοπτική περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, ενισχύουν τις πιστωτικές προοπτικές της χώρας, μεταδιδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης είναι πλέον πιο διαχειρίσιμοι, αντανακλώντας την ανάγκη χρηματοδότησης στο 20% περίπου του χρέους στα τέλη του 2017 για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Jakob Suwalski, επικεφαλής αναλυτής του οίκου Scope Ratings για την Ελλάδα. Οι βελτιούμενες προοπτικές για την Ελλάδα πηγάζουν επίσης από την προοπτική για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μόλις η Ελλάδα εγκαταλείψει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. «Τα περαιτέρω ενδεχόμενα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, –όπως δείχνουν οι επίσημοι πιστωτές-, θα βελτιώσουν την εμπιστοσύνη στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους», υποστηρίζει ο Jakob Suwalski.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε Β+ από Β-, μεταβάλλοντας παράλληλα τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.

Ως λόγους για την αναβάθμιση, ο οίκος επικαλείται, σε έκθεση που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του, τη συμμόρφωση της χώρας με το πρόγραμμα προσαρμογής, τη βελτιωμένη δημοσιονομική επίδοση, την οικονομική σταθεροποίηση και το πιο ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση βασίζεται σε τρεις παράγοντες:

1) στην εκτίμηση της Scope ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, χάρη στη σταθεροποίηση των μακροοικονομικών δεικτών της Ελλάδας παράλληλα με την ισχυρή μεταρρυθμιστική πρόοδο της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τις αδυναμίες στη φορολογική και τη δημόσια διοίκηση,

2) στη διαρθρωτική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, με δημοσιονομικά αποτελέσματα που υπερβαίνουν τους στόχους, υποστηριζόμενα από ένα ισχυρό προφίλ δημόσιου χρέους και τον συνεχιζόμενο σχηματισμό ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος, που αναμένεται να στηρίξει τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότηση από τις αγορές,

3) στις μειωμένες αβεβαιότητες σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένης της στήριξης και των δεσμεύσεων των επίσημων πιστωτών της ευρωζώνης να παράσχουν στην Ελλάδα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, εάν χρειαστεί, παράλληλα με το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, παρέχοντας μια πιο σταθερή προοπτική για την εγχώρια πολιτική κατάσταση.

Η μεταβολή των προοπτικών για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε ‘θετικές’ από ‘σταθερές’ αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες του οίκου για περαιτέρω θετικές για το αξιόχρεο (credit positive) εξελίξεις, όπως το αποτέλεσμα της εξόδου από το πρόγραμμα προσαρμογής και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους.

Ως περιοριστικούς παράγοντες για το αξιόχρεο, ο οίκος επισημαίνει την εύθραυστη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)