to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 11.04.2013

Πολιτισμός

Σαββίνα Γιαννάτου: Μουσική πάνω σε "πλανόδιες ιστορίες" μεταναστών

Στις ιστορίες πλανόδιων ανθρώπων ταξιδεύει η Σαβίνα Γιαννάτου, μεταναστών που αναγκάστηκαν να περιπλανηθούν και να σταθμεύσουν, προσωρινά, πάντα προσωρινά, στους δρόμους των μεγάλων μας πόλεων...


Θα δανειστεί τη δική τους φωνή για τις "Πλανόδιες ιστορίες" της, τη μουσική παράσταση που θα δώσει το Σάββατο το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και παράλληλα θα προσθέσει τη δική της μοναδική φωνή για να ενισχύσει τη δική τους.

Η ανθρώπινη φωνή βρίσκεται στη βάση κάθε μουσικής, αυτή υπήρξε το πρώτο όργανο μέσα από το οποίο πήρε μορφή ο ρυθμός, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια αναρίθμητα μουσικά όργανα. Ο ίδιος ο λόγος διαθέτει κάποτε μια εγγενή μουσικότητα, όπως διαπιστώνουμε όταν ακούμε μια γλώσσα που δεν κατανοούμε. Η Σαβίνα Γιαννάτου έφτιαξε ένα μουσικό κείμενο με πρώτη ύλη τον προφορικό λόγο. Πήρε συνεντεύξεις από μετανάστες για το ταξίδι, για το παρελθόν τους, για τη ζωή τους εδώ, διηγήσεις σε γλώσσες πραγματικές και φανταστικές, που αυτές υπαγορεύουν τη μελωδία και τον ρυθμό της μουσικής της περφόρμανς.

Έτσι, λόγος και μουσική αναμειγνύονται και τα μουσικά όργανα ακολουθούν παράλληλη πορεία, σε μια πολύτεχνη σύμμειξη τρόπων και δρόμων, όπου το σύγχρονο κοντραμπάσο συνδιαλέγεται με την αναγεννησιακή βιόλα ντα γκάμπα, το τροπικό νέυ με το συγκερασμένο πιάνο, η πολίτικη λύρα με τον ηλεκτρονικό ήχο, η σύνθεση με τον αυτοσχεδιασμό. Δημιουργείται έτσι μια "πλανόδια ιστορία", που εκτυλίσσεται ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές και τόπους, ήχους και μελωδίες...

Σε αυτό το μουσικό ταξίδι συνοδοιπόροι της είναι μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών (Χάρης Λαμπράκης, νέυ, Μιχάλης Σιγανίδης, Σωκράτης Σινόπουλος, πολίτικη λύρα, Ανδρέας Λινός, βιόλα ντα γκάμπα, Ευγενία Καρλαύτη, πιάνο, Μαξίμ Μανκόφσκι, κοντραμπάσο), οι οποίοι πλαισιώνονται από την Τυνήσια τραγουδίστρια Λάμια Μπεντίουι και τον Γιάννη Δεσποτάκη στα φωνητικά. Η ίδια η Σαβίνα Γιαννάτου, έχοντας στις αποσκευές της την πολύτροπη διαδρομή της ανάμεσα στο μεσαιωνικό και αναγεννησιακό ρεπερτόριο, τη μεσογειακή, βαλκανική και σεφαραδίτικη παράδοση και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, αναλαμβάνει την σύνθεση του μουσικού κειμένου με τη συνεργασία του Μανώλη Μανουσάκη στην ηλεκτρονική επεξεργασία.

Του Σ. Κακουριώτη

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)