to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 22.03.2015

Πολιτική

Σαββατοκύριακο συσκέψεων στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε την Κυριακή η σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο Μαξίμου


Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι επικεφαλείς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης από το Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη που είχαν σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάνης Βαρουφάκη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν και οι λεπτομέρειες που αφορούν στην αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Οι συσκέψεις του Σαββάτου

Διαδοχικές συσκέψεις είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη το Σάββατο, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την κατάρτιση της κοστολογημένης λίστας των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να λάβουν το «πράσινο φως» του Eurogroup. 

Νωρίτερα, το Σάββατο ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης λέγοντας ότι υπήρξε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. 

Σε ό,τι αφορά στις τελευταίες εξελίξεις ο Δ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού απέδωσε καρπούς και τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Την Παρασκευή, από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής της λίστας, λέγοντας ότι είναι λάθος να μπαίνουν χρονικά όρια, γιατί αν τα υπερβείς, θα ασκηθεί αρνητική κριτική, γεγονός είναι όμως ότι τα χρονικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η λίστα θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και το συντομότερο δυνατόν θα συγκληθεί το Eurogroup, για να μπει πραγματικά η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στις ράγες.

Επιδίωξη των ευρωζώνης είναι να έχει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις ώς την Παρασκευή 27 Μαρτίου ώστε να συγκληθεί τότε εκτάκτως το Eurogroup είτε εκείνη την Παρασκευή είτε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου. 

Την ίδια στιγμή, δύο δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την ανθρωπιστική κρίση περιλαμβάνει το «πακέτο Γιούνκερ». Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε με νόημα ότι ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Bάλντις Nτομπρόβσκις θα οργανώσει την ομάδα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να αξιοποιήσει καλύτερα τα διαθέσιμα κονδύλια. Μια «Task Force» που «έχει διαταχθεί να δουλέψει από κοινού με τις αρχές ώστε πόροι που είναι διαθέσιμοι να απορροφηθούν».

Ο κ. Γιούνκερ ευχήθηκε οι ελληνικές αρχές με τη βοήθεια της Κομισιόν «να επενδύσουν τα χρήματα σε τομείς που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θα βοηθήσουν στη μείωση της τεράστιας ανεργίας των νέων και στην ενθάρρυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Τέλος, χθες υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Το ΥΠΟΙΚ «λείανε» τροπολογίες, όπως αυτή για τις «τριγωνικές συναλλαγές» και προσδοκά αφενός να μη συναντήσει αντιδράσεις από τη πλευρά των δανειστών, αφετέρου σύντομα οι ρύθμιση για τις 100 δόσεις να φέρει «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία προσθέτοντας ένα ακόμη επιχείρημα στην φαρέτρα της έναντι των δανειστών.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)