«Να αναλογιστούμε την ιστορικότητα της πυκνής σε γεγονότα περιόδου» ζήτησε ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Εμφανώς συγκινημένος ο Ν. Βούτσης ευχαρίστησε τους βουλευτές για την «μεγάλη τιμή κι ευθύνη» και επισήμανε την ανάγκη πριν το τέλος της τετραετίας «να κλείσει ο κύκλος των μνημονίων» και «να επουλωθούν οι πληγές από την κρίση χρέους και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν».

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην υπό εξέλιξη διαδικασία για την σύναψη νέας δανειακής συμφωνίας με τα απαραίτητα προαπαιτούμενα, καθώς και στην συζήτηση για το μη βιώσιμο χρέος, κι υπογράμμισε ότι πρέπει να συνοδευτούν από αντίρροπες πολιτικές υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων. Ο Ν. Βούτσης σχολίασε ότι πρέπει να τηρηθεί πιστά ο Κανονισμός της Βουλής, πλην όμως «δημιουργικά» και «χωρίς τυπολατρίες».

Ακόμα ο νέος πρόεδρος της Βουλής τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της «ουσιαστικής κι αμεσολάβητης επαφής του κοινοβουλευτικού με το κοινωνικό σώμα» μέσω μεγαλύτερη διαβούλευσης. Ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι πρέπει και στον χώρο της Βουλής «να αποκλείσουμε διαδικασίες και σκοτεινές διαδρομές που αναπαραγάγουν διαφθορά, διαπλοκή, μαύρο πολιτικό χρήμα, νομοθέτηση υπέρ συμφερόντων». Αναφερόμενος ονομαστικά σε υποθέσεις τύπου λίστας Λαγκάρντ, ο νέος πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε εκ νέου ή για πρώτη φορά συγκρότηση των σχετικών επιτροπών της Βουλής.

Αποκλεισμός από διαγωνισμούς εταιρειών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα

Ο Ν. Βούτσης ζήτησε ευρείες συναινέσεις για τον διορισμό των ανεξάρτητων αρχών και μίλησε για αυστηρούς έλεγχους του πόθεν έσχες, και ταχεία διεκπεραίωση των δικογραφιών που φτάνουν στην Βουλής. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σκιές κι υπόνοιες για ανοχή ή συνδιαλλαγή», ενώ σημείωσε ότι «είναι απολύτως ώριμο το αίτημα για αποκλεισμό από διαγωνισμούς του Δημοσίου των εταιρειών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα».

Παράλληλα, ο Ν. Βούτσης προανήγγειλε αξιοποίηση του Ιδρύματος της Βουλής για συγκροτημένες συζητήσεις για σοβαρά ζητήματα όπως το προσφυγικό, η ΤΤΙΡ ή η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός Μουσείου της Δημοκρατίας, το οποίο όμως δεν πρέπει να καταλήξει «μαυσωλείο». Ο νέος πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την ανάγκη να ανοίξουν οι πόρτες της Βουλής για νέους επιστήμονες που δεν έχουν πάρει ακόμα τον δρόμο για το εξωτερικό.

Σχετικά με το κανάλι της Βουλής ο Ν. Βούτσης προανήγγειλε ανάδειξη των πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών από το Κανάλι της Βουλής, σημείωσε όμως ότι η Βουλή «δεν μπορεί να δίνει εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς» παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ, ινστιτούτα, δομές αλληλεγγύης».

Αλλαγές για τα οικονομικά της Βουλής και των βουλευτών

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής προέτρεψε το πολιτικό προσωπικό να ασχοληθεί με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο και να μιλήσει με ειλικρίνεια και σεμνότητα, ενώ σχολίασε ότι «πρέπει να μας προβληματίσει η αποχή». Ο Ν. Βούτσης μίλησε για «εύλογα ερωτήματα» των πολιτών για τα οικονομικά της Βουλής και των βουλευτών και χαρακτήρισε απολύτως ώριμο το αίτημα για συμπερίληψη στον Κανονισμό της Βουλής όλων των ειδικών κανονισμών. Μάλιστα έκανε την πρόταση για ενεργοποίηση των προβλέψεων για «ΚΕΠ της Βουλής» προς εξυπηρέτηση των πολιτών προτείνοντας την αξιοποίηση των ανθοπωλείων.

Για το μείζον ζήτημα των εργαζομένων της Βουλής, ο νέος πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση οργανογραμμάτων ώστε να αποτυπωθούν οι πραγματικές ανάγκες και «να τελειώσουν πελατειακά συστήματα και διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων». Ο Ν. Βούτσης χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και τόνισε ότι θα σταματήσει το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων, όπως και το ζήτημα των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ακόμα σημείωσε ότι θα σταματήσει η ανάθεση σε εξωτερικές εταιρείες «φιλέτων» του Δημοσίου.

Σχετικά με τα οικονομικά των βουλευτών, ο νέος πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό και θα αφορούν τα μέτρα που ήδη έχει γνωστοποιήσει η κυβέρνηση περί εξομοίωσης του φορολογικού καθεστώτος των βουλευτών με αυτό των υπόλοιπων πολιτών, όπως και την μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Ανιστόρητες οι συγκρίσεις της Δημοκρατίας μας με την Χούντα

Τέλος, ο Ν. Βούτσης παρατήρησε με νόημα ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αφορμή την νομοθέτηση των δεσμεύσεων προς τους δανειστές, υψώθηκαν οι τόνοι για κατάλυση της Δημοκρατίας. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι αυτές οι απόψεις δεν είναι μόνο «ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες», αλλά δημιουργούν κι άλλα ζητήματα.

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι με την διατύπωση αυτών των απόψεων δεν μετασχηματίζεται μόνο η πρόσληψη του παρελθόντος, αλλά ακόμα, όταν συγκρίνουμε την Δημοκρατία μας με την Χούντα, «τόσο το παρόν, όσο και το μέλλον διαθλώνται από παραμορφωτικούς καθρέφτες».