to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:39 | 09.10.2021

Πολιτική

Αντιφασιστική εκδήλωση πραγματοποίησε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

«Ούτε στα σχολεία ούτε πουθενά-Τσακίζουμε το φασισμό και ό,τι τον γεννά» - Η αντιφασιστική εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με live


«Ούτε στα σχολεία ούτε πουθενά-Τσακίζουμε το φασισμό και ό,τι τον γεννά» ήταν το σύνθημα της αντιφασιστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης  το βράδυ του Σαββάτου σε γνωστό πολυχώρο της πόλης.

Ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι “η μάχη για τη δημοκρατία στην εκπαίδευση είναι μια κεντρική μάχη για ολόκληρη την κοινωνία, για τα παιδιά μας για το μέλλον της χώρας, είναι μια μάχη την οποία δίνουν οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τη νεολαία, γι αυτή θα μιλήσουμε σήμερα κόντρα βεβαίως της ασχήμιας και τις προκλήσεις των νεοφασιστών αλλά όμως και κόντρα στον κυβερνητικό αυταρχισμό”.

Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, πρώην υπουργός, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ ανέφερε ότι στην εκδήλωση αυτή συζητάμε για τα φαινόμενα βίας που έχουν αναπτυχθεί σε σχολεία στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι για να αγωνιστούμε απέναντι στη βία και να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να την καταλάβουμε, πως προκύπτει πως δημιουργείται και τι είναι αυτό που μπορεί να προλάβει την ανάπτυξή της.

Ο δημοσιογράφος Άκης Σακισλόγλου τόνισε ότι “οι ομοιότητες μεταξύ της περιόδου 2010-2013 οπότε και γιγάντωσε ο νεοναζισμός στην κοινωνία με τις μέρες μας είναι σοκαριστικές. Τότε ήταν τα μνημόνια και η οικονομική δυστοπία που οδήγησε στην οργή, την αντίδραση και την εύκολη παράδοση μέρους της κοινωνίας στους φασίστες της χρυσής αυγής. Σήμερα το ίδιο φαινόμενο επιστρέφει με άλλο προσωπείο αλλά με τον ίδιο στόχο. Να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα πραγματικά του προβλήματα και να καταστήσει νεοναζιστικά μορφώματα σε ρυθμιστές του πολιτικού συστήματος. Σε αυτή τη συγκυρία, ο ευκολότερος χώρος για να παρεισφρήσουν οι νεοναζιστές είναι τα σχολεία μας και τα γήπεδα και πιο συγκεκριμένα οι σύνδεσμοι των ομάδων".

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Η αντιφασιστική εκδήλωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ούτε στα σχολεία ούτε πουθενά-Τσακίζουμε το φασισμό και ό,τι τον γεννά» θα διεξαχθεί το Σάββατο 9/10, στις 8 το βράδυ, στον Πολυχώρο «WE»

Ομιλητές:

Νίκος Φίλης: Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Νίκος Παρασκευόπουλος: πρ. Υπουργός, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ
Άκης Σακισλόγλου:  Δημοσιογράφος
Διαδικτυακή Παρέμβαση:
Κώστας Παπαδόπουλος: δικηγόρος, μέλος της πολιτικής αγωγής της δικής της Χρυσής Αυγής
Παρεμβαίνουν: μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες, εκπαιδευτικοί.

Η Χρυσή Αυγή είναι στη φυλακή. Η βία και η τρομοκρατία της όμως είναι ακόμα εδώ.

Ένα χρόνο μετά την απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής, γινόμαστε μάρτυρες της έξαρσης πρωτοφανών ακροδεξιών επιθέσεων από φασιστικές περιθωριακές ομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την ώρα που η κυβέρνηση και η αστυνομία σιωπούν και τους χαϊδεύουν τα αυτιά. Η καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, επικροτεί δημόσια τις επιθέσεις αυτές, κάνοντας ξανά την εμφάνισή της στην δημόσια σφαίρα. Στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, με την ανοχή της αστυνομίας, κουκουλοφόροι νεοναζί επιτίθεντο για 3 ημέρες  σε συγκεντρωμένους φοιτητές και μαθητές έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, οι οποίοι αντιδρούσαν στην παρουσία και τις πρακτικές τους. Με τις ευλογίες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, φασιστικές ομάδες του σχολείου σε συνεργασία με εξωσχολικά και περιθωριακά στοιχεία έχουν μετατρέψει το ΕΠΑΛ σε πεδίο μάχης. Ακολούθησαν τα τελευταία 24ωρα δολοφονικές επιθέσεις σε μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, την ώρα που πραγματοποιούσαν μοίρασμα ανακοίνωσης με αντιφασιστικό περιεχόμενο, καθώς και σε μέλη τα ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει την έξαρση της ακροδεξιάς βίας, και επενδύει για ακόμα μία φορά στην ανιστόρητη  θεωρία των δύο άκρων, δίνοντας άλλοθι στους φασίστες. Χαρακτηριστικότερη  είναι η δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, ο οποίος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι δεν είδε φασιστική βία μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, και οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών που χρησιμοποιούν το δημόσιο σχολείο ως ορμητήριο, αλλά μόνο την «βία» των αντιφασιστικών οργανώσεων που συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο στην Σταυρούπολη. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις φασιστική ρητορική και πρακτική στα μάτια της κοινωνίας, δίνοντας υπουργικές θέσεις σε φασίστες.

Τα σχολεία και οι γειτονιές μας δεν είναι και δεν θα γίνουν ορμητήρια φασιστών. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό είναι ένας αγώνας καθημερινός και διαρκής που οφείλουμε όλοι και όλες να δίνουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές, τους χώρους εργασίας, αλλά και παντού, αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, έναν κόσμο αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης ενάντια στο μίσος και το σκοτάδι.

Για περισσότερες πληροφορίες στο event στο facebook: https://fb.me/e/4VyAGB8FF
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)