to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 09.10.2015

Κοινωνία

Σάββατο 10/10 στη Δραπετσώνα: «Διεκδικούμε τη θάλασσα, κερδίζουμε τις ζωές μας»

Στις 11 π.μ. η συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας (πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας, Αγ. Πολυτεχνείου & Καραϊσκάκη) στο πλαίσιο της ημέρας δράσης του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας


Το σχετικό κάλεσμα του Δήμου:

Η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι έζησαν για έναν αιώνα κάτω από τα φουγάρα των μεγάλων βιομηχανιών δίχως καμία προστασία της δημόσιας υγείας, της ποιότητας ζωής και του δικαιώματος των εργαζομένων σε σταθερή  και ασφαλή εργασία με ικανοποιητικές αμοιβές. Τώρα έναν αιώνα μετά ο εφιάλτης μοιάζει να ξυπνά…

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός απ’ όταν, στις 13 Σεπτεμβρίου 2015, ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας επισκέφθηκε το Κερατσίνι, την πόλη της ανεργίας και της κοινωνικής υποβάθμισης, αλλά και την πόλη των αγώνων. Εδώ, στο Κερατσίνι ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για το δικαίωμα των κατοίκων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα. Δικαίωμα που έχει άμεση σχέση με τη ποιότητα ζωής, αλλά και με ένα συνολικό σχέδιο αναπροσανατολισμού της πόλης μας από το περιθώριο της οικονομικής ανάπτυξης στο επίκεντρο ενός νέου προτύπου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Δεν πέρασαν καλά-καλά τρεις βδομάδες και η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ήδη στον αέρα με το παράκτιο μέτωπο της πόλης μας να περιλαμβάνεται στο πακέτο πώλησης του λιμανιού του Πειραιά.

Ας είμαστε ξεκάθαροι.

Αν το σχέδιο αυτό προχωρήσει, το μέλλον της παράκτιας ζώνης θα γραφτεί μακριά από τις ανάγκες και τα δικαιώματα των κατοίκων της πόλης μας. Το πάγιο αίτημα των χιλιάδων πολιτών της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου για πρόσβαση στη θάλασσα θα ακυρωθεί οριστικά.

Αν η πώληση του Λιμανιού προχωρήσει, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός περίκλειστου φρουρίου μέσα στις πόλεις, το οποίο θα λειτουργεί ασύδοτα χωρίς την οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης των μηχανισμών του κράτους και χωρίς ανταπόδοση για το δημόσιο και τους κατοίκους, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της COSCO.

Ήρθε η ώρα να πούμε ένα αποφασιστικό όχι.

ΟΧΙ στην εκποίηση του ΟΛΠ

ΟΧΙ στην μετατροπή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας σε χώρο εξυπηρέτησης του ιδιωτικού κεφαλαίου

ΟΧΙ στη παράδοση του παράκτιου μετώπου στα σχέδια των επενδυτών

Να μην αφήσουμε το εφιαλτικό παρελθόν να καταστρέψει το μέλλον των ανθρώπων στις γειτονιές μας.     

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας καλεί τους κατοίκους σε γενικό ξεσηκωμό για να διεκδικήσουμε:

• Την ακύρωση του Διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ και την απομάκρυνση από κάθε πιθανό σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

• Την οριστική εξαίρεση από το πακέτο πώλησης των ήδη παραχωρηθέντων από τον ΟΛΠ περιοχών του Δήμου μας: δηλαδή τον  αρχαιολογικό χώρο στο Καστράκι, τον πεζόδρομο της οδού Καζαντζάκη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

• Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας της παραλιακής μετόπης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα) και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

• Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας των κτισμάτων της ονομαζόμενης πολιτιστικής ακτής που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Αυτή η μάχη δεν είναι απλώς μια στιγμή στις ιστορικές διεκδικήσεις των κατοίκων της πόλης μας που εκκινούν από την διεκδίκηση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης στα χρόνια της προσφυγικής εγκατάστασης και φτάνουν στη μάχη της παράγκας, στον αγώνα για την απομάκρυνση της χαβούζας έως  και τη σύγχρονη αντιπαράθεση με τις πολιτικές των μνημονίων. Αυτή η μάχη είναι μια ιστορική αναμέτρηση που θα καθορίσει τη φυσιογνωμία της πόλης μας για τις δεκαετίες που έρχονται, γι’ αυτό και πρέπει να τη κερδίσουμε.

Όλοι μαζί λέμε δυναμικό όχι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και στην εκχώρηση τμημάτων της πόλης μας σε ιδιώτες.

Ημέρα Δράσης

Σάββατο 10 Οκτωβρίου

11 πμ συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας (πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας, Αγ. Πολυτεχνείου &Καραϊσκάκη)

5 μμ γιορτή τσικουδιάς, Δραπετσώνα Πλ. Βάρναλη (έναντι πρώην Δημαρχείου)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)