to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:36 | 06.05.2020

Πολιτισμός

#SupportArtWorkers: Κύμα διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία

Ο 105,5 Στο Κόκκινο και η «Αυγή» πραγματοποίησαν την Τρίτη 5 Μαΐου εκτενή αφιερώματα με στόχο να δυναμώσει η φωνή των ανθρώπων όλων των πληττόμενων κλάδων του πολιτισμού. Το Left.gr στήριξε με ζωντανή κάλυψη των αφιερωμάτων, καθώς και των σχετικών δημοσιευμάτων σε social media και ΜΜΕ


Το σχετικό κάλεσμα:

Η πανδημία του κορωνοϊού πάγωσε όλη την οικονομία ρίχνοντας στην ανεργία και την ανασφάλεια εκατομμύρια εργαζόμενους. Τις ημέρες του #μένουμε_σπίτι εκατοντάδες καλλιτέχνες και οργανισμοί προσέφεραν απλόχερα και δωρεάν τις δουλειές τους ή δημιούργησαν νέα έργα στηρίζοντας την κοινωνία που δοκιμαζόταν υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Αυτοί οι άνθρωποι όμως καθώς και οι εργαζόμενοι σε συναφείς κλάδους, όπως ηχολήπτες, φωτιστές, μοντέρ, υπεύθυνοι επικοινωνίας, ταξιθέτες και άλλοι, έμειναν χωρίς δουλειά. Μπροστά στο φάσμα της απόλυτης ανέχειας ζήτησαν από την πολιτεία τα αυτονόητα. Τελικά πολύ λίγοι, έλαβαν πολύ λίγα.

Η επερχόμενη ύφεση στην οικονομία και οι νέοι περιορισμοί υποθηκεύουν το μέλλον των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στο θέαμα και το ακρόαμα, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει. Μπροστά στον κίνδυνο η χώρα και η κοινωνία να κληθεί να ζήσει χωρίς το σπουδαίο αγαθό του πολιτισμού, ο «105,5 Στο Κόκκινο» και «Η ΑΥΓΗ», ενώνουν τις φωνές τους με τις διεκδικήσεις των ανθρώπων του πολιτισμού ζητώντας άμεση στήριξη και την κατάρτιση ενός σαφούς σχεδίου για την επίλυση των νέων προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Κινητοποίηση την Πέμπτη στο Σύνταγμα

Θυμίζουμε επίσης ότι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και τα σωματεία του κλάδου θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση (τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων) στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 7/5 στο Σύνταγμα.

«Ο Πολιτισμός, που δεν είναι συνυφασμένος μόνο με το παρελθόν αλλά και με το παρόν αυτής της χώρας, δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που υπάρχει, εμπνέεται και προχωρά καθημερινά επειδή χιλιάδες άνθρωποι τον «αιμοδοτούν» με το ταλέντο, τη δουλειά και την αφοσίωσή τους.  Αυτοί οι άνθρωποι ζητούν το αυτονόητο. Το δικαίωμα να συνεχίσουν να υπάρχουν», τονίζει η Ομοσπονδία.

Νέα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για τον κυβερνητικό εμπαιγμό των ανθρώπων του Πολιτισμού

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε με δήλωσή του (4/5/20) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτση, με αφορμή τις εξαγγελίες του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον Πολιτισμό:

«Οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου συνιστούν εμπαιγμό για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Τα πενιχρά μέτρα που ανακοίνωσε αφορούν λίγους και αποκλείουν πολλούς. Αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους, οργανισμούς και επιχειρήσεις του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση έρχεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με τις επιλογές της. Στον προϋπολογισμό του 2020 περιέκοψε από τον πολιτισμό 14 εκατομμύρια ευρώ (335 έναντι 349 το 2019). Τώρα, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναγγέλλοντας "επιπλέον" 15 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό για όποιον ξέρει αριθμητική δεν συνιστά «αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό». Αμήχανη και υποκριτική στάση φανερώνει.

Εντέλει, οι σημερινές αποσπασματικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να κατευνάσει τη θύελλα των αντιδράσεων και το κίνημα #SupportArtWorkers που ξέσπασαν μετά το διάγγελμά του. Ένα διάγγελμα από το οποίο έλαμψαν δια της απουσίας τους ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένο σχέδιο πέντε αξόνων για την ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του. Πρόταση που καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων του πολιτισμού και συνδέεται με μια ευρύτερη αντίληψη για τη σημασία της πολιτιστικής δημιουργίας στην εποχή μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως μια πολυτέλεια. Την καλούμε κυρίως να καταλάβει ότι η προστασία των εργαζόμενων - κάθε κλάδου - δεν είναι περιττό βάρος. Είναι μέτρο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και προϋπόθεση για την έξοδο της κοινωνίας μας από τη δίνη της οικονομικής ύφεσης».

Ολες οι εξελίξεις στο Live Blog

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)