to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 12.03.2013

Κοινωνία

Σατυρική και με απόφαση του ΣτΕ η “Ελληνοφρένεια”

Δεν παρότρυνε τους θεατές σε χρήση βίας η “Ελληνοφρένεια” η οποία είναι μεταξύ άλλων σατυρική εκπομπή.


 Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τη διοικητική κύρωση της σύστασης που επέβαλε στο Σκάι για την τηλεοπτική εκπομπή “Ελληνοφρένεια” για τη μετάδοση κατά τη διάρκεια της  βίντεο με ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στον οποίο εικονικά με τη χρήση εφέ είχε εκτοξευθεί γιαούρτι, “λερώνοντας” το πρόσωπό του βάζοντας τον τίτλο “Σκιαχτήκαμε”.

Με την 157/2009 απόφαση του το ΕΣΡ είχε κρίνε πως η συγκεκριμένη εκπομπή “αναμφισβήτως ενθαρρύνει τηλεθεατές σε ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά” προσθέτοντας πως  “το ότι ο τηλεοπτικός σταθμός χαρακτηρίζει την εκπομπή ως σατυρική δεν αναιρεί το δυσμενές κοινωνικό αποτέλεσμα”. Μάλιστα τόσο ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδης, όσο και το μέλος, Κωνσταντίνος Αποστολάς είχαν προτείνει πρόστιμο 20.000 ευρώ.  Ο σταθμός προσέφυγε την εποχή που η εκπομπή ήταν ακόμη στο Σκάι, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με την 1960/2012 απόφαση του ακυρώνει την πράξη του ΕΣΡ.

Το ΣτΕ αναφέρει πως από τα στοιχεία του φακέλου δεν αμφισβητείται ο σατυρικός χαρακτήρας της εκπομπής, ενώ επικαλείται την εισήγηση του ειδικού επιστήμονα του ΕΣΡΓ. Αναγνωσταρά- την  οποία και αγνόησαν  τα μέλη του- ο οποίος  μεταξύ άλλων σημείωνε όπως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά του υπουργού,  και συνεπώς “δεν είναι ευχαρής η στοιχειοθέτηση εκτροπής συνισταμένης στην προσβολή της προσωπικότητας του”. Το ΣτΕ έκρινε πως “τα συγκεκριμένα όμως περιστατικά που αποτέλεσαν την  επιβολή της επίδικης κυρώσεως, ενόψει κυρίως του σατυρικού χαρακτήρα της επίμαχης εκπομπής, δεν δικαιολογούν την υπαγωγής τους στο πραγματικό της απαγορευτικής διατάξεως του άρθρου 10 παρ. 4 του Κανονισμού 2/1991 του ΕΣΡ, διότι από αυτά και μόνο δεν δύναται να συναχθεί  ότι επιχειρήθηκε ενθάρρυνση των τηλεθεατών στη διάπραξη αδικημάτων βίας.

Πηγή: typologies.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)