to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:02 | 24.11.2012

Διεθνή

Σαρκοζί:Δεν πήρα ούτε ένα ευρώ

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε ότι πήρε "ακόμη κι ένα ευρώ" για την προεκλογική του εκστρατεία από την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας και κληρονόμο του κολοσσού καλλυντικών L' Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, 90 ετών σήμερα, σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής του στους δικαστές που δημοσιεύτηκαν σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Sud-Ouest.



Ο Σαρκοζί, ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές του Μαϊου, κατέθετε την Πέμπτη επί 12 ώρες σε δικαστή για την υπόθεση πιθανής παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από την Μπετανκούρ.

"Γνωρίζω την οικογένεια Μπετανκούρ από τότε που ήμουν 28 ετών. Σήμερα είμαι 57", είπε ο Σαρκοζί στους δικαστές, σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής του που δημοσίευσε η Sud-Ouest.

"Εχω κάνει πέντε προεκλογικές εκστρατείες", είπε ο Σαρκοζί αναφερόμενος στο προάστιο Νεϊγί του Παρισιού του οποίου ήταν δήμαρχος και όπου εξακολουθούν να ζουν η Μπετανκούρ και η κόρη της.

"Δεν μου έδωσαν ούτε ευρώ, δεν τους έδωσα ούτε εγώ και δεν τους ζήτησα ποτέ τίποτα. Δεν θα ξεκινούσα στα 52 μου ως πρόεδρος της Γαλλίας", φέρεται ότι κατέθεσε.

Ο Σαρκοζί έχει αποσυρθεί από την πολιτική αλλά παραμένει πιθανός υποψήφιος των συντηρητικών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2017.

Οι υποψίες για την πιθανότητα παράνομης χρηματοδότησης προέκυψαν πριν από τρία χρόνια όταν μία γυναίκα που εργαζόταν ως λογίστρια της Μπετανκούρ δήλωσε ότι μία ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού έγινε για την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί.

Η Μπετανκούρ κρίθηκε ότι πάσχει από άνοια το 2006 και το 2011 τέθηκε υπό την κηδεμονία της οικογένειάς της.

Ερωτηθείς για την πνευματική κατάσταση της Μπετανκούρ, ο Σαρκοζί, όπως γράφει η Sud-Ouest, απάντησε: "Όταν την βλέπω δεν διακρίνω κανένα σημάδι (άνοιας). Είναι καλοντυμένη, δεν κομπιάζει, δεν λέει ασυνάρτητα πράγματα".

Η οικογένεια Μπετανκούρ είχε ανέκαθεν στενούς δεσμούς με το κόμμα UMP του Σαρκοζί.

Οι δικαστές στους οποίους κατέθεσε τον χαρακτήρισαν μάρτυρα, κάτι που σύμφωνα με το γαλλικό νομικό σύστημα δεν μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε δίκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)