to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:57 | 28.11.2021

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Σαρηγιάννης: Η Όμικρον θα φέρει περισσότερα κρούσματα και πιθανόν βαριά νόσηση

«Πρέπει η χρήση μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία»


(ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ/EUROKINISSI)

Το θέμα της επαναφοράς της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θέτει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι πρόβλημα η διαχείριση της αποκλιμάκωσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο  καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε ότι με την παραλλαγή Όμικρον, επαναλαμβάνεται το σενάριο της μετάλλαξης Δέλτα, εκτιμώντας ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις.

Ειδικότερα, μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι όλος πληθυσμός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης Δέλτα, συνεπώς μια επίταση της επιδημίας, περισσότερα κρούσματα κι ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, θα έχουμε πολλά βαριά περιστατικά. «Ακόμα κι η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό».

Ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα. «Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά», υπογράμμισε.

Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και αποστάσεις στην εκπαίδευση

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)