to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 19.06.2019

Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Νέα νομοθεσία εγείρει φόβους για επιστροφή της θρησκευτικής αστυνομίας

Η διαβόητη θρησκευτική αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας είχε περιθωριοποιηθεί στο πλαίσιο της υιοθέτησης μιας πιο φιλελεύθερης πολιτικής, όμως ένας νέος νόμος για «την ευπρέπεια στους δημόσιους χώρους» προκαλεί ανησυχία για επιστροφή σε έναν αυστηρό ηθικό κώδικα.


Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θέλησε να απαλλάξει τη Σαουδική Αραβία από την υπερσυντηρητική της εικόνα με το άνοιγμα των κινηματογραφικών αιθουσών, τις συναυλίες αλλά και άλλα θεάματα όπου μπορούν να παραστούν και γυναίκες.

Οι νέοι σχετικά φιλελεύθεροι κοινωνικοί κανόνες έγιναν δεκτοί θετικά από πολλούς Σαουδάραβες σε μια χώρα, όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών.

Όμως ένα νέο νομοσχέδιο για «την ευπρέπεια στους δημόσιους χώρους» εγκρίθηκε τον Απρίλιο από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο νόμος προβλέπει τον σεβασμό των «αξιών και των αρχών» της Σαουδικής Αραβίας, απαγορεύοντας για παράδειγμα τα ρούχα που εκτιμάται ότι «προσβάλλουν την γενική καλαισθησία», κυρίως τα σορτς για τους άνδρες, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 5.000 ριάλ (1.190 ευρώ).

Η «Χάια (η θρησκευτική αστυνομία) επέστρεψε χωρίς τη γενειάδα της», αναφέρει στο twitter o Σουλτάν αλ Άμερ, ένας πανεπιστημιακός.

Το νομοσχέδιο, η διατύπωση του οποίου είναι ασαφής, μπορεί να προκαλέσει διάφορες ερμηνείες και να οδηγήσει σε αυθαίρετες κυρώσεις. Σχολιάστηκε μάλιστα με σαρκασμό στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 25 Μαΐου και ότι αρμόδια για την εφαρμογή του θα είναι το υπουργείο Εσωτερικών και την Αρχή Τουρισμού.

Όμως στις 27 Μαΐου τα ίδια μέσα ανέφεραν ότι ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ, χωρίς να δώσουν νέα ημερομηνία.

Η νέα νομοθεσία αποτελεί «μια απόπειρα να αμβλυνθούν οι πιέσεις των συντηρητικών στην κοινωνία, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για αδιαφορία», εξηγεί ο Άλι Σιχάμπι του Arabia Foundation.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)