to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 03.10.2013

Διεθνή

Το "σαντινιστικό" παρελθόν του Δημοκρατικού Μπιλ ντε Μπλάζιο αναστατώνει την προεκλογική εκστρατεία του για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Το "σαντινιστικό" παρελθόν του Δημοκρατικού υποψηφίου για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ήρθε να αναστατώσει την εκστρατεία του, προσφέροντας ένα απρόσμενο δώρο στον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις.


Η διαμάχη ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ένα άρθρο των "Νιού Γιόρκ Τάιμς" στο οποίο η έγκυρη εφημερίδα ασχολούνταν με την "αριστερίστικη" νιότη του υποψηφίου. Αφηγούνταν πώς ο 52χρονος ντε Μπλάζιο υπήρξε θαυμαστής της επανάστασης των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, μια χώρα την οποία είχε επισκεφθεί το 1988, σε ηλικία 26 ετών, και είχε διανείμει επί δέκα ημέρες τρόφιμα και φάρμακα. Την εποχή εκείνη, υπογράμμιζε η εφημερίδα, η κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν χρηματοδοτούσε τους "Κόντρας", τους αντάρτες που ήταν αντίθετοι στην κυβέρνηση των Σαντινίστας, η οποία είχε ανατρέψει από την εξουσία, το 1979, το δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα.

Ο ντε Μπλάζιο, ο οποίος είχε σπουδάσει λατινοαμερικανική πολιτική στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, είχε γίνει "ένθερμος υποστηρικτής των νικαραγουανών επαναστατών", σύμφωνα με τους "Νιού Γιόρκ Τάιμς". Θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει ακόμη και αφού χάσουν τις εκλογές, το 1990.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο είχε επίσης επιλέξει μετά το γάμο του να περάσει το μήνα του μέλιτος στην Κούβα, αψηφώντας το γεγονός ότι απαγορευόταν στους Αμερικανούς να ταξιδεύουν εκεί.

Στην κούρσα για τη δημαρχία, ο ντε Μπλάζιο, ο οποίος είναι σήμερα ο εκλεγμένος "συνήγορος του πολίτη" (όμπουντσμαν) της Νέας Υόρκης, τοποθετήθηκε ως ο αντι-Μπλούμπεργκ, καταγγέλλοντας τις ανισότητες στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ. Εμφανιζεται ως υπερασπιστής των απλών ανθρώπων, καταγγέλλει τον "ελιτισμό" του δισεκατομμυριούχου δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στο τέλος του Δεκεμβρίου έπειτα από 12 χρόνια επικεφαλής της πόλης.

Το παρελθόν του ως συμπαθούντος των Σαντινίστας --το οποίο δεν έχει διαψεύσει-- έγινε αμέσως αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζο Λιότα, ο οποίος τον ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση στις δημοσκοπήσεις.

"Η στρατηγική της πάλης των τάξεων που ακολουθεί ο Μπλάζιο στη Νέα Υόρκη βγαίνει κατ' ευθείας από κάποιο μαρξιστικό βιβλίο", υποστήριξε ο Λιότα στον ιστότοπό του στο Ίντερνετ. "Τώρα γνωρίζουμε γιατί", πρόσθεσε ζητώντας από τον ντε Μπλάζιο να "δώσει εξηγήσεις στις εκατοντάδες χιλιάδες των Νεοϋορκέζων που έχουν διαφύγει από τη μαρξιστική τυραννία στην Ασία, την κεντρική Αμερική και πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα στην Ανατολική Ευρώπη".

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο ντε Μπλάζιο υποσχέθηκε να αυξήσει τη φορολογία των Νεοϋορκέζων που κερδίζουν πάνω από 500.000 δολάρια το χρόνο για να χρηματοδοτηθεί η υποδοχή σε παιδικούς σταθμούς όλων των νηπίων άνω των τεσσάρων ετών.

Επίσης επέκρινε σκληρά την πολιτική των τυχαίων σωματικών ελέγχων στο δρόμο ("stop and frisk") που ακολουθεί η νεοϋορκέζικη αστυνομία και η οποία έχει κυρίως στόχο τους νεαρούς ισπανόφωνους και μαύρους, ενώ η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη την χαρακτήρισε αντισυνταγματική.

Ο ντε Μπλάζιο, ο οποίος κέρδισε με διαφορά τις προκριματικές των Δημοκρατικών στις 10 Σεπτεμβρίου, μοιάζει να έχει κάνει καλή αρχή στην προσπάθειά του να διαδεχθεί τον Μπλούμπεργκ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν 66% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 25% για τον Λιότα.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος όχι μόνο δεν αρνήθηκε την παλιά συμπάθειά του προς τους Σαντινίστας, αλλά και την υπερασπίσθηκε.

"Όχι, δεν ήταν ένα αμάρτημα της νιότης. Ήμουν στρατευμένος σ' ένα κίνημα (στις ΗΠΑ υπέρ των Σαντινίστας), το οποίο θεωρούσα πολύ αξιόλογο, και συμμετείχα σ' αυτό εξαιτίας της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών", εξήγησε στο εβδομαδιαίο περιοδικό "The New Yorker".

"Η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είχε στραφεί προς μια πολύ κακή κατεύθυνση: επενέβαινε αδίκως στις υποθέσεις άλλων χωρών, υποστήριζε δικτατορίες και αρνητικές δυνάμεις που δεν ήταν σύμφωνες προς τις αξίες αυτής της χώρας. Και στρατεύθηκα συνεπώς στο κίνημα αυτό για να αλλάξω την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Γι' αυτό κάναμε αυτά που κάναμε, είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο συγκεντρώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια για να την στείλουμε σε μκο στη Νικαράγουα", πρόσθεσε, παραδεχόμενος πως "δεν ήταν όλα τέλεια, απείχαν πολύ απ' αυτό" στην επανάσταση των Σαντινίστας.

Σήμερα "είμαι ένας αριστερός που πιστεύει στην κρατική παρέμβαση", πρόσθεσε. "Και αυτό μπορείτε να το αποκαλέσετε όπως θέλετε".

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)