to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σαν τη μύγα μες το γάλα

Μετά τις ευρωεκλογές τα μέτρα που προκαλούν εσωκυβερνητικές αναταράξεις - Το καλοκαίρι η απόφαση για τη βιωσιμότητα του χρέους




Ο Αντ. Σαμαράς πανηγυρίζει τη συμφωνία με την τρόικα δηλώνοντας, μάλιστα, ότι έβγαλε «τη χώρα από την κρίση» -ο Γ. Παπανδρέου σε ανάλογες στιγμές ισχυριζόταν ότι «λεφτά υπάρχουν». Γιατί ακριβώς; Το 1, 5 εκατομμύριο ανέργους; Την ύφεση; Τους μισθούς πείνας; Τις ανύπαρκτες συντάξεις; Τη διάλυση των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας; Ή το γεγονός ότι έξι στους δέκα έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως παραδέχεται η Τράπεζα της Ελλάδος; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…

Κραδασμοί στην κυβέρνηση 

Η συμφωνία, βέβαια, δεν δικαιώνει τους πανηγυρισμούς –το αντίθετο. Ήδη, άλλωστε, εξαιτίας της διάταξης για το φρέσκο γάλα [έως 10 ημέρες από 5 που είναι σήμερα] έχουν προκληθεί ισχυρές αναταράξεις και στο εσωτερικό της. Ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Χαρακόπουλος απειλεί με παραίτηση, ενώ δύο βουλευτές εμφανίζονται απρόθυμοι να ψηφίσουν τις ρυθμίσεις –Μιχ. Κασσής: «Δεν την ψηφίζω την ρύθμιση» , Θ. Μωραΐτης: «Εικονική διαπραγμάτευση». Ωστόσο, η απόφαση του Α. Λοβέρδου, ο οποίος μέσω… Ελιάς επέστρεψε στο ΠαΣοΚ, να στηρίξει τη συμφωνία προσθέτει δύο ακόμα ψήφους στον κυβερνητικό συνασπισμό που διαθέτει, πλέον, 155 ψήφους. 
Η Καθημερινή, μάλιστα, επιτίθεται στην κυβέρνηση γιατί «θα έπρεπε να τις υπερασπισθεί και όχι να τις εμφανίζει σαν ένα “πικρό χάπι” χάπι που πρέπει να καταπιεί για να πάρει την έγκριση της τρόικας για τις επόμενες δόσεις» [κύριο άρθρο, 21.03.14]. Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, πάντως, φρόντισε από Βρυξέλλες να εκβιάσει τους βουλευτές του λέγοντας ότι «είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο τη μέρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες».

Ανακωχή για τις ευρωεκλογές

Η [πολιτική] συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης επετεύχθη κάτω από την πολιτική πίεση που αντιμετωπίζουν και οι δύο πλευρές ενόψει των ευρωεκλογών. Αναζητήθηκαν συμβιβασμοί που δεν θα εκθέτουν καμία πλευρά, ενώ θα δίνουν και την ευχέρεια να μιλούν για επιτυχία. Η κυβέρνηση, δηλαδή, εξασφάλισε ανακωχή με την τρόικα εξαγοράζοντας πολιτικό χρόνο –«η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, σε συμπαιγνία με την τρόικα, στήνει μια νέα επικοινωνιακή φούσκα προεκλογικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού», σημειώνει ο ΣυΡιζΑ. 
Ωστόσο, τα σκληρά σημεία της συμφωνίας παραπέμφθηκαν για μετά τις ευρωεκλογές, τον Ιούνιο. Ακόμα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πάει για το Νοέμβριο, ενώ το καλοκαίρι θα συζητηθεί το πώς θα εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οπότε, το πιθανότερο, θα συζητηθεί και το θέμα της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων και το 2015. Νέα αξιολόγηση «θα υπάρξει το καλοκαίρι πια» και η τρόικα θα γυρίσει «μόνο μετά τις ευρωεκλογές» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Π. Καρβούνης [Αθήνα 9,84], ενώ ο επίτροπος Όλι Ρεν [συνέντευξη στο Bloomberg] δήλωσε πως «τώρα ολοκληρώσαμε τη δουλειά σ’ αυτό το στάδιο, ώστε να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για το 2014» διευκρινίζοντας ότι το θέμα του χρέους «θα διευθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι».

Πλήρης έλεγχος της χώρας

Τι κέρδισαν ως αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι; Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για περίπου 10 δισ. ευρώ που χρειάζονται προκειμένου να καλυφτούν οι «υποχρεώσεις» του Μαΐου. Πρώτον γιατί θα χάσουν τα δισεκατομμύρια που έχουν δανείσει και δεύτερον γιατί το οικονομικό, αλλά και κυρίως το πολιτικό ντόμινο που θα προκληθεί στην Ευρώπη, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, θα είναι ανεξέλεγκτο. Εδώ στηρίχθηκε η κυβέρνηση και προσπάθησε να εκβιάσει αλλά αντιμετώπισε τη σκληρή στάση της τρόικας και επέστρεψε άμεσα στο καβούκι του καλού και υπάκουου μαθητή. 
Αυτό που κυρίως επιζητούσε η τρόικα, μπροστά στον βάσιμο φόβο να πάρει την κυβέρνηση ο ΣυΡιζΑ, ήταν να δεσμεύσει τη χώρα με πλέγμα μέτρων και μηχανισμούς ελέγχου της οικονομίας. Για λόγους προστασίας των πιστωτών της, αλλά και γιατί το ΔΝΤ, έχοντας αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρώπη, θέλει να κλείσει βελούδινα όλες τις εκκρεμότητές του. Υπάρχει, βέβαια, και το θέμα του ιδεολογικού προσανατολισμού μιας χώρας, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας μπροστά στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται.

Μέρκελ: Σπεύδει σε βοήθεια

Η ηγεσία της Ευρωζώνης, βέβαια, δεν θα αφήσει αβοήθητο τον Αντ. Σαμαρά και θα προσπαθήσει να διαμορφώσει πολιτικό κλίμα υπέρ του. Έτσι, στο άτυπο Eurogroup της Αθήνας [που γίνεται την… πρωταπριλιά] αναμένεται να εγκριθούν όσα ακριβώς χρήματα απαιτούνται για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες όχι της χώρας αλλά των δανειστών μας. Θα μας δώσουν, δηλαδή, όσα ακριβώς χρειάζονται για να ξοφλήσουμε ομόλογα που λήγουν. Παράλληλα, μετά την ανακοίνωση της Eurostat για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αναμένεται στην Αθήνα και η γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ. Στους σχεδιασμούς στήριξης της κυβέρνησης εντάσσεται και η προεκλογική «έξοδος» στις αγορές με την έκδοση ομολόγων της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ –«Εφικτή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Απρίλιο», υποστηρίζει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο [IIF] ξεκινώντας το χορό των ευνοϊκών δημοσιευμάτων.
Η δήλωση, άλλωστε, του Γ. Δραγασάκη, σ’ αυτές τις συντηρητικές δυνάμεις «του χρεοκοπημένου συστήματος» αναφέρεται που «θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ανακόψουν ή να επιβραδύνουν την αναπόφευκτη ανατροπή τους. Όμως ας το πάρουν απόφαση. Με την επερχόμενη πολιτική αλλαγή ούτε τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, ούτε ο ξένος παράγοντας, ούτε μια κυβέρνηση που απλώς θα επικαλείται το λαό, θα μπορούν χωρίς τη βούληση του ίδιου του λαού να δεσμεύουν τη χώρα».
Η κοινωνία γνωρίζει και δύσκολα θα πειστεί από όλο αυτό το προεκλογικό σκηνικό επιτυχίας, όσο και αν το στηρίζουν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Τρία χρόνια τώρα μας αντιμετωπίζουν ως αγέλη. Ας τους διαψεύσουμε…

 

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)