to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:10 | 14.09.2023

Πολιτική

Σαν σήμερα ο Κ. Μαρξ εκδίδει το Κεφάλαιο

Σαν σήμερα το 1867 κυκλοφόρησε στο Αμβούργο ο πρώτος τόμος του εμβληματικού «Κεφαλαίου» του Καρλ Μαρξ. Ένα βιβλίο που άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας και μέχρι σήμερα παραμένει διαχρονικό σημείο αναφοράς.


To Κεφάλαιο είναι βιβλίο από τον Καρλ Μαρξ, θεμελιώδες για το φιλοσοφικό υλισμό, την πολιτική και την οικονομία. Ο Μαρξ επεδίωκε να αποκαλύψει το οικονομικό πρότυπο στο οποίο βασιζόταν ο καπιταλισμός. Η θεωρία του ερχόταν σε αντίθεση με άλλους κλασικούς οικονομολόγους όπως οι Άνταμ Σμιθ, Ρικάρντο και Τζον Στιούαρτ Μιλ.

Όταν τον Σεπτέμβριο του 1897 ο εκδοτικός οίκος Ότο Μάισνερ του Αμβούργου εξέδιδε τον πρώτο τόμο του «Κεφαλαίου» του Καρλ Μαρξ, κανείς δεν είχε φανταστεί το τι έμελλε να προκαλέσει αυτό το βιβλίο στην ιστορία της ανθρωπότητας. «Το Κεφάλαιο. Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας» ήταν ο τίτλος του πρώτου τόμου, γραμμένος σε μία δύσκολη γλώσσα, όχι κατανοητή στον μέσο αναγνώστη της εποχής του. Το Κεφάλαιο αποτελούσε μια πρόκληση από κάθε άποψη, κι αυτό το γνώριζε καλά ο συγγραφέας. Ήδη από το προοίμιο ο Μαρξ προειδοποιούσε τους αναγνώστες του: «Κάθε αρχή είναι δύσκολη». Τα πρώτα 1000 αντίτυπα της ιστορικής εκείνης έκδοσης χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να εξαντληθούν.

150 χρόνια μετά όμως Το Κεφάλαιο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, πυροδοτώντας επαναστάσεις, ανατροπές, συζητήσεις, αναλύσεις. Συνολικά απαρτίζεται από τρεις τόμους, ο δεύτερος και τρίτος μάλιστα εκδόθηκαν μετά τον θάνατο του Μαρξ. Θεωρείται δίχως αμφιβολία ένα από τα πιο εμβληματικά κείμενα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Αμφισβητήθηκε από πολλούς, κι άλλο τόσο πάθιασε και επηρέασε καταλυτικά ανθρώπους και κινήματα ανά τον κόσμο. Στο αποκορύφωμα των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών εγχειρημάτων της δεκαετίας του 70, τουλάχιστον 60 χώρες είχαν ως σημείο αναφοράς τη «διδασκαλία» του Μαρξ. Την ίδια περίοδο περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού θεωρούσαν Το Κεφάλαιο ως ένα ιερό βιβλίο. Ήταν η βίβλος τους.

Το έργο του Μαρξ, αυτή η μοναδική σύνθεση της επανάστασης με την επιστήμη και τη φιλοσοφία, υπέστη επιθέσεις και διαστρεβλώσεις, και "ο άνθρωπος που", κατά τον Ένγκελς, "για πρώτη φορά θεμελίωσε επιστημονικά τον σοσιαλισμό και άρα όλο το εργατικό κίνημα της εποχής μας" συκοφαντήθηκε από τους αντιπάλους του αλλά πολλές φορές και από αυτούς που έδρασαν στο όνομά του. Το βέβαιο είναι πως οι ιδέες του, που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα, θα είναι πάντα ζωντανές όπως κάθε ιδέα για την οποία κάποιοι άνθρωποι έκριναν ότι αξίζει να δώσουν τη ζωή τους

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)